POLICIJSKI ODGOJ

Rijeka: Ocu prijeti drastična kazna jer je sinu kupio majicu s natpisom A.C.A.B. U prijevodu 'Svi su policajci kopilad'.

Kazne iznose od 1.000 do 10.000 kuna ili zatvor od 3 dana do 30 dana
 Marko Miščević/CROPIX

RIJEKA – Riječka policija podnosi optužni prijedlog protiv oca maloljetnika koji je na utakmicu HNK Rijeke i RNK Splita došao u majici s natpisom „A.C.A.B.“, što je kratica za „All cops are bastards“ ili, u prijevodu, „Svi su policajci kopilad“. Radi se o natpisu koji je vrlo popularan među nogometnim navijačima.

Policajci su dječaka zaustavili 24. srpnja, uoči utakmice na Kantridi. Maloljetnik je bio u pratnji svoga oca te je utvrđeno da mu je on majicu i kupio, znajući što navedeni natpis znači te smatrajući da u tome nema ništa loše.

Kako navode u policiji, kupovina majice djetetu s obilježjima kojima se iskazuje i potiče mržnja ili nasilje prema bilo kojoj osnovi (rasnoj, nacionalnoj, vjerskoj ili nekoj drugoj posebnosti) i koja se već u ranoj životnoj dobi prenosi na vlastitu djecu, kasnije se može manifestirati u raznim oblicima protupravnog i neprimjerenog ponašanja.

„Ovakav primjer samo je jedan od pokazatelja o potrebi proaktivnog pristupa i uključivanja čitavog niza institucija za rješavanje ovih problema u samom začetku, odnosno uklanjanje problema čije posljedice nažalost zahtijevaju represivno djelovanje policije“, priopćuju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Optužni prijedlog protiv oca podnosi se zbog počinjenja prekršaja iz domene Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, uz zahtjev za izricanje zaštitne mjere zabrane prisustvovanja svim nogometnim utakmicama riječkog prvoligaškog kluba i nogometne reprezentacije Hrvatske.

Propisane kazne za ovakve i slične prekršaje iznose od 1.000 do 10.000 kuna ili kazna zatvora u trajanju od najmanje 3 dana do najdulje 30 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:01