TJEDAN U 10 PITANJA

ROBERT ZUBER 'Grijeh Šitumovih? Samo što su pitali gdje je novac za liječenje...'

 Marko Todorov / HANZA MEDIA

1) Zašto ste podnijeli kaznenu prijavu protiv Udruge Hrabro dijete pet godina nakon akcije za Noru Šitum?

- Zbog brojnih nepravilnosti u akciji. Naime, od trenutka kad su roditelji Đana Atanasovska i Ivica Šitum prvi put pitali što je s novcem, na njih se sručio cijeli niz užasnih optužbi, od toga da su gramzivi i pohlepni do toga da su se htjeli okoristiti smrću vlastitog djeteta. Dokumenti koje smo imali priliku vidjeti govore posve drugo, a kako institucije kojima su bili dostupni cijelo vrijeme nisu svih ovih godina pokazale zanimanje za njih, da ih prouče, učinili smo to onda mi.

2) Koliko su optužbe koje smo pratili bile utemeljene?

- Iako Norini roditelji nikad nisu imali u rukama ni lipe tog novca, on je cijelo vrijeme bio na računu udruge, a danas ga više - nema, negativna percepcija ili svjetlo, kontinuirano se bacalo isključivo na njih. Riječ je bila o, moram priznati, iznimno vještom korištenju alata medijske manipulacije.

3) Pa gdje je novac nestao, jeste li istražili?

- Da, postoji opravdana sumnja da se novac trošio suprotno njegovoj namjeni pri prikupljanju. I to je samo vrh ledene sante. Evo, nakon objave filma putem vašeg portala, dobili smo informaciju da u ovoj akciji nije korišten humanitarni besplatni broj, nego komercijalni. Onaj na kojem se na svakom pozivu, donaciji, naplaćuje usluga korištenja. To nismo znali. Ako je to točno, ne znam što bih rekao.

4) Koliko je novca prikupljeno, a koliko potrošeno na liječenje?

- Tijekom akcije prikupljeno je oko 7,76 milijuna kuna. Od toga, za Norino liječenje potrošeno je 3,3 milijuna kuna. Naše vještačenje pokazuje da postoje opravdane sumnje da je gotovo 3,9 milijuna kuna Udruga Hrabro dijete, nekoliko mjeseci nakon njezine smrti, prebacila na račun istoimene zaklade i prikazala taj novac kao ‘vlastite izvore osnivača’. Novac koji su građani skupili za Noru prikazali su kao svoj. Danas, prema riječima predsjednika udruge, na računu nema više ništa. Treba reći da je na temelju velikog napora Norinih roditelja, daleko od medija, Hrabro dijete isplatilo oko 2,4 milijuna kuna za liječenje djevojčice iz Splita. No, još je nepoznanica što je s preostalih 1,6 milijuna kuna.

5) Novac je, nakon njezine smrti, sudskim odlukama pripao Udruzi Hrabro dijete, a ne Norinim roditeljima koji su završili sa 400.000 kuna sudskih troškova. Što oni kažu, kako je bilo živjeti s tim?

- A što će reći? Što bismo rekli, i ja i bilo tko tko učini ono što smatra prije svega moralnim, kad to učini umjesto svih institucija ove države, i dobije po glavi. I verbalno, i financijski. Iako, potrošeni novac nije kod njih, nisu ga oni potrošili. Ali su u fokusu oni, a ne oni koji su potrošili taj novac. Jer, grijeh Šitumovih upravo je to pitanje, tabu-tema naše predivne humanitarnosti kao društva. Pa makar svu lovu netko zamračio, ne diraj u to, ne spominji, jer to nam je jedino ostalo novom derogiranom društvu. I kako bi se onda čovjek mogao osjećati kad sve to prođe? Nikako, pretpostavljam. Tako bih se osjećao ja, pretpostavljam i vi.

6) O tome što je bilo s novcem i kako se trošio snimili ste film ‘Život od milijun dolara’ koji je vrlo gledan na portalu Jutarnjeg. Kakve su reakcije?

- Pa, meni je dovoljna reakcija ta da je do trenutka kada pišemo ovaj tekst, film pogledalo gotovo 60 tisuća ljudi. Vjerojatno i više, ako smo svjesni da nerijetko film ti ljudi nisu gledali sami. Razgovaralo se nakon njega, raspravljalo, pa i nije slagalo. Ali konačno se pričalo na temelju viđenog, argumenata, a ne dojma. Na tome Jutarnjem.hr hvala.

7) Znate li odgovor na pitanje koliko se još Nora mora promijeniti da promijenimo sustav?

- Iskreno, ne znam. I žao mi je zbog toga. Divno društvo, a istovremeno… Ne znam. Nora ima pravo na svoj mir, nakon smrti. Možda bi neki drugi redatelj rekao da smo dužni pokazati njezine snimke koje imamo, jer to traži film. I da će to povećati zanimanje za njega. Za mene su pak život i dostojanstvo važnije od filma.

8) Bili ste bili urednik na HTV-u kad su se snimali brojni dokumentarci na koje ste osobito ponosni.

- Da, ponosan sam na mnoge naslove, nastale u tom razdoblju, nagrađivane i hvaljenje. Ali, rečeno mi je da je nepristojno to isticati. Treba to reći netko drugi. Pa, hvala vam što ste me očuvali moje osobne nepristojnosti, spominjući te naslove.

9) Danas vas ima on line, ali ne i na HTV-u. Zašto ste dali ostavku - zbog prijetnje otkazom ili otpremnine, kao što se nagađalo?

- Digitalna platforma je budućnost, linearna pomalo opada. Vjerujem da će HRT imati potrebu ovu priču, važnu i za tu kuću i za njihove gledatelje, prikazati u svojem programu. Pustimo ih da sami odluče, sve ostalo bi se smatralo nepotrebnim pritiskom. A okolnosti odlaska? To su tempi passati.

10) Kako se snalazite kao freelancer, na kojim projektima radite?

- Pa moram priznati, divno. Oslobađajuće, okružen ljudima koji žele raditi kreativno. U TOROlab. produkciji pridružio mi se još jedan iskusni kreativac, Tomislav Pulić, a zahvalni smo što nam se pridružio nevjerojatno požrtvovni vizualni mag, Teo Bekavac. S njegovom Sjedi Pet produkcijom, mislim, uskoro ćemo raditi prava kvalitetna iznenađenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 03:41