VIDEO INSTRUKCIJE

RODA i MUP u akciji: ‘Roditelji, radite to krivo. Dijete u sjedalici smije sjediti samo ovako...‘

Sjedalicu djeteta se do 15 mjeseca života i 10 kg težine ne smije okretati u smjeru vožnje, naglašavaju u Rodama
 M Itani/Alamy/Profimedia

Slabo pričvršćena autosjedalica ili pogrešno fiksirana beba u njoj, prelabavi pojasevi, postavljanje sjedalice za bebe u smjeru vožnje dok beba još nije zadovoljila osnovne uvjete za to - neke su od najčešćih roditeljskih pogrešaka u prijevozu djece, kaže Italina Benčević, voditeljica projekta "Sigurno u autosjedalici" udruge RODA koji se svakoga mjeseca tijekom vikenda organizira u Zagrebu na parkiralištu MUP-a u Heinzelovoj ulici.

Što sve roditelji rade pogrešno?

Rode savjetuju: između djeteta i pojasa smije stati samo jedan prst, pojasevi su često labavi, a ne smiju biti više puta preklopljeni. Česta pogreška je i što roditelji djecu prerano sele u višu kategoriju sjedalica, odnosno u sjedalice za stariju djecu, prije nego što za to dođe vrijeme. Bitno je naglasiti da se beba treba voziti isključivo u suprotnom smjeru od smjera vožnje, i to sve dok god je mlađa od 15 mjeseci, lakša od 10 kg i još ne može samostalno hodati. Suprotan smjer je općenito sigurniji sve do 4. godine djetetova života, upozorava Benčević.

image
Budući roditelji u dogovoru s udrugom RODA s lutkom Mikom vježbati mogu na parkiralištu ispred zgrade policije u Heinzelovoj
Lana Ribarić

- U zimskim mjesecima bitno je paziti da se djecu ne odjene u zimsku jaknu ili skafander prije stavljanja u autosjedalicu. Dijete se mora pravilno zavezati pa ako je potrebno, utopliti dekom preko pojasa - ističe.

Pitanje autosjedalica ponovno je u fokusu nakon što je nedavno u prometnoj nesreći između Lipovca Lonjskog i Lupoglava, uzrokovanoj neprimjerenom brzinom, preminulo dijete. Iako neke faktore i rizike u prometu nije moguće predvidjeti ili kontrolirati, postoje načini kako možemo povećati sigurnost djece u prometu.

Posljednji pregled autosjedalica održan je u organizaciji udruge RODA prošle nedjelje i okupio je brojne roditelje i njihovu djecu te trudnice i njihove partnere. Prije je Rodin pregled autosjedalica bio otvoren za sve, no zbog velikog interesa sad se roditelji moraju prethodno najaviti.

- Informirao sam se unaprijed, ali htio sam provjeriti radim li sve dobro - kaže Matija Mužar, budući otac koji je autosjedalicu učio postavljati pomoću Mike, ergonomske lutke koja imitira pravu bebu. Prije Mike tu su čast imale bebe ćelavice Dunja i Jura.

image
Petro Feketa/Alamy/Alamy/Profimedia

Iako pod budnim okom dviju savjetnica, Matija je morao sam savladati postavljanje baze i jajeta, dijelova autosjedalice, kao i postavljanje te vezanje Mike u autosjedalici.

Rodine savjetnice roditeljima pružaju individualno savjetovanje prilagođeno njihovim potrebama, pitanjima, ali i djetetu i autosjedalici. Poručuju da roditelji moraju proučiti upute proizvođača, zakon, ali i sigurnosne preporuke te nas upoznaju s regulativama koje propisuju na koji način je dopušteno prevoziti djecu.

Trenutno su važeće dvije regulative. R44/04 je stara regulativa i ona će kroz neko vrijeme prestati vrijediti. R129 ili i-Size je nova regulativa. Stara regulativa uzima u obzir samo kilograme, a nova prvo centimetre, a onda i kilograme i propisuje obvezu da dijete mora sjediti u položaju suprotnom od smjera vožnje do minimalno 15 mjeseci. Prema staroj regulativi ta je obveza trajala dok dijete nije postalo teže od 9 kilograma, kaže Benčević te nastavlja da zahvaljujući istraživanjima struka danas raspolaže s više informacija i propisuje strože uvjete te strože testira autosjedalice.

Kad se nova regulativa u potpunosti uvede na tržište, stara će se ugasiti. Svaka autosjedalica koja se prodaje u Hrvatskoj i EU mora poštovati jednu od tih regulativa i to je označeno na naljepnici. Nadalje, Zakon o sigurnosti prometa na cestama uključuje članke koji se tiču prevoženja djece i oni propisuju da se djeca moraju prevoziti u autosjedalici primjerenoj uzrastu do 150 cm visine. U iznimnom slučaju se dijete između 135 i 150 cm visine može prevoziti vezano samo sigurnosnim pojasom automobila za odrasle, ako pojas ide pravilnom putanjom preko tijela i dijete je pravilno vezano, ali isključivo na stražnjem sjedalu.

- Ipak, u praksi još nismo vidjele dijete visine 135 cm pravilno vezano pojasom automobila jer su ti pojasevi dizajnirani za odrasle osobe pa je naša topla preporuka da se koristi autosjedalica primjerena uzrastu djeteta. Napominjemo i da je zakonska obveza deaktivirati zračni jastuk kad je autosjedalica postavljena u smjeru suprotnom od smjera vožnje.

Primijetili smo da ti roditelji poprilično dobro postave autosjedalice i vrlo malo griješe pa se kod njih radi na sitnicama i detaljima, no na terenu se vidi stvarna slika. Mnogi roditelji su neinformirani i neispravno postavljaju autosjedalice. Uloga savjetnica je isključivo davanje informacija o ispravnom postavljanju autosjedalice i zaštiti djece u prometu, a postupanje u tim situacijama ovisi o policiji - objašnjava Benčević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 12:02