UKIDANJE KRUTE BIROKRACIJE

Roditelji ipak smiju raspolagati prihodima djeteta bez odobrenja centra za socijalnu skrb: Mjesečno u iznosu do 10.000 kn!

 Davor Pongračić/Cropix

ZAGREB - Zbog krutog interpretiranja odredbi Obiteljskog zakona po pitanju raspolaganja imovinom i prihodima djece od strane roditelja, Ministarstvo socijalne politike donijelo je novo mišljenje prema kojem za raspolaganje prihodima od imovine djeteta ili raspolaganje redovitim prihodima djeteta roditeljima nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb.

Samostalnost roditelja ostaje ograničena pri zaključivanju poslova koji se tiču otuđenja ili opterećenja imovine djeteta, prije svega se tu misli na nekretnine, ali i pokretnine i iznose veće vrijednosti, priopćilo je danas Ministarstvo.

Roditelji će morati i dalje tražiti odobrenje centra za socijalnu skrb za prodaju, darovanje, zamjenu i drugi prijenos vlasništva nekretnine, bitno ograničavanje korištenja nekretnine u slučaju opterećivanja imovine djeteta hipotekom, založnim pravom i slično.

Što se tiče visine iznosa za koji nije potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, Ministarstvo socijalne politike i mladih oslanjalo se na primjenu drugih pozitivnih propisa, u ovom slučaju Zakona o parničnom postupku, koji kaže da su sporovi male vrijednosti oni u kojima se tuženi zahtjev odnosi na potraživanje u novcu koje ne prelazi svotu od 10.000 kuna.

Stoga je Ministarstvo mišljenja da roditelji mogu bez traženja odobrenja centra za socijalnu skrb raspolagati novčanim sredstvima maloljetnog djeteta u razdoblju od jednog mjeseca u iznosu koji ne prelazi svotu od 10.000 kuna i to radi njegova uzdržavanja, liječenja, odgoja, školovanja, obrazovanja ili za podmirenje neke druge važne potrebe djeteta.

Ministarstvo podsjeća da je bivše Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi 2. rujna 2010. dostavilo svim bankama i centrima za socijalnu skrb mišljenje, ali su se nakon toga u praksi odredbe članka 261. Obiteljskog zakona tumačene na način da je za svako raspolaganje novčanom imovinom i prihodima djeteta potrebno odobrenje centra za socijalnu skrb, što je dovodilo do nepotrebnog administriranja.

U skladu s tim okolnostima i u duhu činjenice da većina roditelja brižno i svrhovito koristi prihode djeteta, Ministarstvo socijalne politike pripremilo je i odaslalo novo mišljenje o imovinskim odnosima roditelja i djece u smislu tumačenja odredbi Obiteljskog zakona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. listopad 2022 12:34