ZARAZA U DUBROVNIKU

RODITELJI MASOVNO DOVODE DJECU NA CIJEPLJENJE, U BOLNICI USPOSTAVLJEN NOVI REŽIM Ministar: 'Ovo se može nazvati epidemijom'

 
 Nikša Duper / CROPIX

“U Dubrovniku je od prvog slučaja ospica potvrđena bolest kod četvero pacijenata, a za troje se još čeka potvrda premda klinička slika govori da se radi o toj dječjoj bolesti”, rekao nam je dr. Marijo Bekić, ravnatelj OB Dubrovnik.

U međuvremenu je stigla obavijest u petak popodne kako je potvrđena sumnja na ospice kod dvije osobe koje su u četvrtak hospitalizirane u dubrovačkoj Općoj bolnici, a još se kod dvije osobe se sumnja na zarazu tim virusom.

Bekić je istaknuo kako bolnica bilježi dva slučaja sumnje na ospice dnevno.

- Ni dva pacijenta kojima su ospice potvrđene ni dva pacijenta pod sumnjom nisu djelatnici bolnice, ali su bili u bolnici - objasnio je Bekić. Napomenuo je kako je troje prvih pacijenata pušteno kući, a u subotu će biti pušten i četvrti.

Ukupan broj oboljelih tako je narastao na šest.

Bekić dodaje da je to razlog ograničenja posjeta u bolnici kako se bolest ne bi širila. Naime, troje novih pacijenata nisu zaposlenici bolnice, a jedan od oboljelih je osoba koja je s prvim pacijentom čekala liječnički pregled u ambulanti u Stonu.

Dvije nove pacijentice također nisu zaposlene u bolnici, ali su u njoj boravile kad i prvi pacijent koji se zarazio tom dječjom bolešću na Kosovu. Kako se ospice šire kapljično, bilo je očekivano da će biti novih slučajeva među onima koji su bili u kontaktu s oboljelim, osobito ako nisu bili cijepljeni.

Ravnatelj dr. Bekić kaže kako su provjereni cjepni statusi zdravstvenih djelatnika bolnice. Većina je već i ranije donijela dokaze o cijepljenju, a provjera je sad i nastavljena. Oni koji ih nemaju provjerit će se titar imunosti i potom će se cijepiti. Zasad je u Dubrovniku zabilježeno ukupno sedam slučajeva ospica što bi se već moglo tretirati i kao epidemija.

Ozbiljne namjere

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u petak kako se u Dubrovniku, gdje je u četvrtak postavljena klinička sumnja o tri nova slučaja ospica, koji još nisu serološki potvrđeni te da se poduzimaju ozbiljne mjere kako ne bi došlo do širenja bolesti.

“Sve što je više od tri oboljela može se nazvati epidemijom. To je relativno mali broj, ali ipak zabrinjava zbog niske procijepljenosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i objektivni rizik postoji”, rekao je jučer ministar zdravstva Milan Kujundžić. Dodao je da se poduzimaju ozbiljne mjere s docjepljivanjem, davanjem imunoglobulina i izolacijama. “Vjerujem da neće biti širenja. Međutim, sigurnosti nema, ali ima razloga za zabrinutost”, rekao je Kujundžić.

Istaknuo je kako je u zadnjih godinu porasla procijepljenosti djece na tom području za oko 30 posto u odnosu na prethodne godine, ali to još nije dovoljno. Zato se ide na procjepljivanje i promidžbu kako bi se potaknuli ljudi na cijepljenje.

“Strahovi koji su se uvukli u roditelje ograničavaju ih u cijepljenju, a time rade štetu svojoj djeci, ali i svima drugima koji mogu biti posredno zaraženi”, naglasio je Kujundžić ali, dodao je, metodama prisile, kao što su kazna do 2000 kuna ili nemogućnost upisa u dječji vrtić zbog necijepljenja, ne postiže se ništa.

Da će ospice sigurno biti još neko vrijeme u središtu interesa hrvatskih epidemiologa potvrdila nam je i dr. Iva Pem Novosel, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naime, na žalost, u zemljama u okruženju, primjerice u Srbiji, oboljelo je više od 5000 osoba, a 15 ih umrlo, zatim na Kosovu, ali i u BiH, ima novih slučajeva ospica, što znači da se mogu očekivati tzv. importirani slučajevi poput pacijenta koji je bolest ‘donio’ s Kosova. Naglašava da je jedini pravi način obrane visoka procijepljenost građana pa poziva roditelje koji još nisu cijepili svoju djecu da to učine što prije. Naime, obuhvat cijepljenja od oko 96 posto omogućava da importirani slučajevi poput ovog dubrovačkog ne šire bolest.

“Moj je savjet da svatko provjeri svoj cjepni status koji je vidljiv iz zdravstvenih kartona većine građana pa ako nema dokaza o cijepljenju da se to učini naknadno. Posebni naglasak je na zdravstvenim djelatnicima, osobito onima koji rade na pedijatriji, u hitnim prijemima ili na infektologiji”, kaže dr. Pem Novosel i poručuje da ospice mogu biti vrlo teška bolest što se nerijetko zaboravlja.

U Dubrovnik je stigla i ispomoć, ekipa predvođena epidemiologinjom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanjom Kurečić-Filipović.

Ravnatelj Bekić je istaknuo kako je s bolničkim zdravstvenim osobljem stanje pod nadzorom, jer se još uvijek radi o žarištu zaraze koja dolazi od jednog čovjeka, nultog pacijenta iz Stona koji je ospice dobio nakon boravka na Kosovu.

Ravnatelj Bekić je pojasnio kako su doktorima u četvrtak i petak, kao i ranije, izvađeni serološki statusi, te da radi se o gotovo stotinu ljudi.

- U suradnji s kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, počeli smo cijepljenje svih djelatnika koji ne mogu potvrditi status kroz svoje kartone - dodao je Bekić.

Provjera u vrtićima

Inače, u Dubrovniku prema ‘pravilima’ infektologije, postoje uvjeti za proglašenje epidemije, budući da je za nju potrebno tri i više slučajeva bolesti na istom prostoru.

U Domu zdravlja Dubrovnik također je velika potražnja za cjepivom, na jedan termin dolaze četiri roditelja koja žele cijepiti djecu, posebno nakon što se pokazalo da jedno cijepljenje nije jamstvo protiv zaraze. Budući da je porastao broj roditelja zainteresiranih za cijepljenje djece protiv ospica, valja podsjetiti da Dječji vrtići Dubrovnik za svu novoupisanu djecu traže cijepni status.

Već nekoliko godina mališani koji nisu cijepljeni po važećem kalendaru ne mogu biti primljeni u dubrovački vrtić. U vrtićima provjeravaju jesu li roditelji u međuvremenu, akonisu ranije, cijepili djecu, a pripremili su i promidžbene materijale.

Potvrđena još dva slučaja ospica, dvije osobe pod sumnjom na zarazu

Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Marijo Bekić izjavio je u petak popodne kako je potvrđena sumnja na ospice kod dvije osobe koje su u četvrtak hospitalizirane u dubrovačkoj Općoj bolnici, a još se kod dvije osobe se sumnja na zarazu tim virusom.

Ukupan broj oboljelih tako je narastao na šest.

Bekić je istaknuo kako bolnica bilježi dva slučaja sumnje na ospice dnevno. „Ni dva pacijenta kojima su ospice potvrđene ni dva pacijenta pod sumnjom nisu djelatnici bolnice, ali su bili u bolnici“, objasnio je Bekić. Napomenuo je kako je troje prvih pacijenata pušteno kući, a u subotu će biti pušten i četvrti.

Ravnatelj Bekić je potvrdio kako su posjeti bolničkim odjelima ograničeni, a liječnici koji nisu sigurno za svoj cjepni status nose zaštitnu masku.

„Djelatnici Hitnog prijema su svi provjereni i oni rade bez zaštitnih maski“, rekao je Bekić.

Muškarac iz Stona zaražen ospicama hospitaliziran je 25. svibnja u dubrovačkoj Općoj bolnici te je nakon liječenja pušten kući.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić rekao je prošlog tjedna kako su djelatnici tog zavoda izašli na teren i obradili sve osobe za koje su doznali da su bile u kontaktu sa zaraženima. Pozvao je obiteljske i školske liječnike te pedijatre da obrate pozornost na simptome i nastave pojačano cijepiti.

U ponedjeljak, 4. lipnja potvrđen je drugi slučaj zaraze ospicama kod zaposlenika dubrovačke Opće bolnice, a treći kod jedne djelatnice bolnice u utorak, 5. lipnja. U srijedu, 6. lipnja, je potvrđen i četvrti slučaj, i to kod trećeg zaposlenika bolnice, mladog liječnika P. M. koji se zarazio ospicama na dežurstvu, premda je bio cijepljen. Peti i šesti slučaj potvrđeni su u petak 8. lipnja. (Hina)

Turisti zasad ne otkazuju posjet

Preplavljenost medija temom ospica u Dubrovniku zasad se još ne odražava na posjećenost.

Turistička zajednica grada Dubrovnika nije zaprimila dosad nijednu obavijest o otkazivanju posjeta ili bilo kakvih negativnih utjecaja na dolaske.

- Trenutačno prema našoj evidenciji u gradu boravi 16.500 osoba, što je na razini prošle godine, uz najbrojnije turiste iz Velike Britanije, SAD-a, Njemačke, Francuske, Australije - izvijestili su iz dubrovačke Turističke zajednice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:49