KRITIKA VLADE

Rohatinski: Bez rezanja državnih troškova nema izlaska iz krize

 Davor Pongračić/CROPIX

ZAGREB - Željko Rohatinski, guverner HNB-a, ocijenio je da najnovije “mjere za spas gospodarstva “ nemaju domet koji im se pripisuje.

- Ne treba koristit velike riječi za nešto što nema takvu dimenziju. Naime, za bitnije poboljšanje situacije u gospodarstvu potreban je konzistentan skup ekonomskih politika, a ne tek pojedinačne mjere - kazao je Rohatinski u intervju za Poslovni dnevnik.

Ističe da se HNB uključio u akciju s državom i bankama jer im je cilj potaknuti kreditnu aktivnosti koja je u 2009. stagnirala.

Vlada mora reagirati

Guverner istodobno upozorava da inozemni dug već sada iznosi 44,6 milijardi eura, što je gotovo 100 posto BDP-a. Očekuje njegov daljnji rast, ističući da se taj trend ne može promijeniti “bez velikih rezova i u nekoliko mjeseci, ali se ni ti rezovi ne mogu odlagati u nedogled”.

Ako je suditi po sadašnjim elementima u ekonomskoj politici, kaže znatnije rezovove ne prepoznaje ni u 2010. godini. Time je Vladu neizravno poručio da rezanju rashoda nema alternative.

Iz slučajeva trenutačno problematičnih zemalja - Grčke, Španjolske, Portugala i Irske - kaže da i druge zemlje mogu izvući pouku jer se rast dugoročno ne može temeljiti na ekspanziji domaće potražnje, na građevinarstvu kao najeksponiranijem sektoru te na inozmenim treditima.

Blagi rast tek 2011.

- Situacija u tim zemljama samo je još jednom potvrdila ispravnost politike koju je HNB provodio unazad pet-šest godina. Bez nje, parametri bi u Hrvatskoj bili vrlo slični onima koje danas ima Grčka -rekao je Rohatinski.

Očekuje da će BDP u prvom polugodištu 2010. realno stagnirati, a nakon toga mogao bi započeti njegov blagi rast po prosječnoj stopi od oko 0,3 posto tromjesečno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:57