GUŽVA U KOKOŠINJCU

Rušenje gnijezda: Kad se političarke zakače, ispaštaju - rode!

Zakačile su se sisačka županica Marina Lovrić Merzel (SDP) i saborska zastupnica Marijana Petir (HSS). Rezultat? U opasnosti je bio projekt 'Zaštita i očuvanje bijele rode'
 Željko Mužević/Cropix

SISAK - Hoće li bijele rode, jedan od simbola Sisačko-moslavačke županije, postati žrtvom netrpeljivosti i političkih sukoba dviju jakih sisačkih političarki, županice Marine Lovrić Merzel (SDP) i saborske zastupnice Marijane Petir (HSS), pitanje je koje se nametnulo nakon što je županica Marina Lovrić Merzel na sjednici Županijske skupštine prije ljetnog raspusta rekla kako Županija odustaje od sudjelovanja u projektu 'Zaštita i očuvanje bijele rode'.

Projekt je pokrenula sadašnja saborska zastupnica, a u to vrijeme još sisačka dožupanica Marijana Petir (HSS) sa ciljem da se zaštite gnijezda bijelih roda na krovovima kuća i pomogne vlasnicima tih objekata koje teška rodina gnijezda trajno oštećuju.

U akciju se uključio državni Fond za zaštitu okoliša koji je za svako od 277 registriranih aktivnih rodinih gnijezda u Sisačko-moslavačkoj županiji osigurao naknadu od 700 kuna. Dok su HSS i SDP bili u koaliciji, a gospođe Lovrić i Petir partnerice, taj je projekt bio svesrdno prihvaćen i bio je ponos Sisačko-moslavačke županije, tim prije što su vlasnici kuća na kojima se rode gnijezde bili vrlo zadovoljni pokazanom brigom.

Pojava rušenja gnijezda s krovova kuća nakon usvajanja projekta, u potpunosti je prestala.

Projekt 'Zaštita i očuvanje bijele rode' ubrzo je proširen na Zagrebačku i Brodsko-posavsku županiju, a ove godine prihvaćaju ga u svim kontinetalnim županijama gdje se gnijezde bijele rode.

U svima osim u Sisačko-moslavačkoj, u kojoj je gotovo četvrtina svih rodinih gnijezda u Hrvatskoj i iz koje je projekt krenuo. Nakon što je Fond za zaštitu okoliša odlučio dvije godine sam u cijelosti isplaćivati 700 kuna naknade za svako aktivno gnijezdo, slijedećih su godina s udjelom od 40 posto sredstava projekt trebale sufinancirati i županije. Sisačko-moslavačka županica to je odbila.

- Projekt je preskup i županija ima važnije prioritete koje mora financirati, a ne želimo mi plaćati projekte za koje će netko drugi brati političke bodove. Onaj tko je osmislio projekt, neka osigura i novac za njega - rekla je obrazlažući odluku i odustajanje od podrške projektu zaštite bijele rode županica Marina Lovrić Merzel.

Odbijanjem Županije da nastavi biti patner u projektu zaštite bijele rode, prijetila je opasnost da vlasnici kuća na kojima se gnijezde rode ostanu bez 700 kuna po gnijezdu. - Žalosno je da Sisačko-moslavačka županija, koja ima rodu u grbu, odbija sudjelovati u ovako vrijednom projektu. Neću o razlozima, oni su jasni. Čudi me da županica, koja za marketinške akcije vlastite promocije i razne druge priredbe troši milijune, a nema sedamdesetak tisuća kuna godišnje kako bi s jedne strane zaštitila bijele rode, a s druge pomogla ljudima na čijim kućama rode rade gnijezda i koji zbog toga imaju štetu. Prijetila je opasnost da Županija izgubi 350.000 kuna koliko je Fond osigurao za ovu akciju u ovoj i idućoj godini - rekla je saborska zastupnica Marijana Petir.

Da se to ne dogodi, Fond za zaštitu okoliša kao novog partnera pronašao je Javnu ustanovu Park prirode Lonjsko polje. Ravnatelji Fonda Vinko Mladineo i Parka prirode Lonjsko polje Goran Gugić potpisali su u četvrtak, 9. rujna u europskom selu roda Čigoć ugovor o donaciji i provedbi projekta za Sisačko-moslavačku županiju. Fond će na račun Parka prirode uplatiti po 700 kuna za svako od 277 registriranih gnijezda, a Park prirode će taj novac doznačiti vlasnicima objekata na kojima se gnijezde rode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:34