SPORNO PRIOPĆENJE IZ MOSKVE

Rusi objavili da su u Ukrajini ubijena čak 74 Hrvata. Grlić Radman za Jutarnji: ‘To nam se ne čini vjerojatnim‘

"MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu"

Prizor iz Mariupolja, arhivska fotografija

 Maksim Blinov/Sputnik Via Afp

- Od početka specijalne operacije u Ukrajini ubijena su 74 hrvatska državljana koji su se borili na strani Ukrajine. Ukupno se na strani Ukrajine borilo 204 Hrvata, a sada ih je ostalo još 79, dok je 51 napustio Ukrajinu, objavilo je u petak rusko Ministarstvo obrane u svom dnevnom izvještaju o stanju na ukrajinskom ratištu.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao nam je u subotu kako "zasad Ministarstvo vanjskih poslova ni hrvatska Vlada nemaju informaciju da je u ratu u Ukrajini poginuo ijedan hrvatski državljanin".

- Odlazak naših državljana u rat u Ukrajinu je njihova osobna stvar i mi o tome nemamo nikakve informacije niti o tome vodimo evidenciju. No, čini nam se nevjerojatno da bi toliki broj naših državljana poginuo a da mi to ne znamo. Odnosno, da nitko od nas nije zatražio konzularnu pomoć pa niti za izdavanje sprovodnice. Mogu kazati da ni naša veleposlanica u Ukrajini, gospođa Anica Djamić nema informacije da je u Ukrajini poginuo i jedan hrvatski državljanin, rekao je Grlić Radman.

Iz Ministarstva vanjskih poslova dodatno smo dobili informaciju oko ove situacije.

- MVEP nije upoznat s navedenim informacijama. U prilog tome govori činjenica da Veleposlanstvo RH u Ukrajini od početka ruske agresije na Ukrajinu nije izdalo nijednu sprovodnicu. Stoga, apeliramo na suzdržavanje od širenja nepovjerenih informacija osjetljive naravi, naveli su u MVEP-u.

Osim ministra vanjskih, i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nam je kratko kazao kako nema informacije o pogibiji Hrvata u ratu u Ukrajini.

Na strani Ukrajine u ratu sudjeluje određeni broj hrvatskih državljana, ali o njihovu broju nema službenih informacija. Službeno je dosad potvrđeno da je je jedan naš državljanin ranjen, a jednog je zarobila vojska tzv. Donjecke Narodne Republike.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je da je od početka "specijalne operacije" u Ukrajinu stiglo 6956 stranaca koji se bore na strani Ukrajine. Prema istom izvoru, njih 1956 je ubijeno. Najviše plaćenika je, tvrde, iz Poljske, njih 1831. Od europskih zemalja na drugom mjestu navode Rumunjsku iz koje su u Ukrajinu, kako kažu, stigle 504 osobe. Na trećem je Velika Britanija odakle su, prema Rusima, stigla 422 plaćenika, a na četvrtom mjestu je Hrvatska odakle je, prema ruskom ministarstvu obrane, stiglo 204 stranih boraca. Iz Sjedinjenih Američkih Država u Ukrajinu je stiglo 530 osoba.

Najmanje plaćenika stiglo je iz Australije i Oceanije - ukupno njih pet od kojih je jedan ubijen, a dvije soboe su otišle, tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 14:17