INTERVJU

RUŽA TOMAŠIĆ O IZBORIMA 'Kerum se vraća jer zna da politika štiti leđa. Beroš? On će proći samo zato što je prvi na listi'

Ako bih se angažirala na nekoj funkciji, bilo bi to u policiji i ne bih bila “Ana s četiri pištolja” nego “Ruža s bejzbol palicom”
Ruža Tomašić
 Darko Tomaš / CROPIX

Kao što je i najavila, kada je nedavno objavila da će sljedeće godine svoje mjesto u Europarlamentu prepustiti Ladislavu Ilčiću, Ruža Tomašić će sudjelovati na parlamentarnim izborima na listi Domovinskog pokreta.

- Da, idem u svojoj, X. izbornoj jedinici, gdje živim i gdje sam već nekoliko puta pobijedila na izborima.

Kada ste zanji put bili na izborima za Sabor, konkurenti su vam bili Damir Krstičević i Boris Lalovac. Oni sada to nisu iz raznih razloga. Što kažete na njihovo političko djelovanje s ovim odmakom?

- O Lalovcu ne mogu reći ništa jer nisam pratila njegov put. Mislim da je Damir Krstičević dao najbolje od sebe jer je vojska stvarno bila u rasulu kad ju je preuzeo. I četiri su godine premalo da se napravi nešto kvalitetno.

Prema svemu sudeći, sada bi ga na vrhu HDZ-ove liste mogao zamijeniti ministar zdravstva Vili Beroš. Kako procjenjujete njegovu konkurenciju?

- On će proći samo zato što je prvi na listi, a koliko će dobiti preferencijalnih glasova, drugi je par rukava.

Dobro ste to dijagnosticirali. Na čelu liste SDP-a najavljuje se Arsen Bauk, koji je kao bivši ministar uprave očistio oko 700.000 fiktivnih birača.

- Mislim da mi nismo konkurencija - ja imam svoje birače, on svoje. Jedno je sjediti u Saboru i puno pričati kao opozicija, a drugo biti u Europarlamentu i također puno pričati iz opozicije, ali i nešto napraviti. Slažem se s tim da je dobar potez čišćenje popisa birača, ali ako je već očistio liste u Imotskom i Metkoviću, to je trebao i u Vukovaru te nekim drugim mjestima za koja znamo da je po 50 ljudi na jednoj adresi. Ako već hoćeš nešto, budi vjerodostojan i napravi to u cijeloj Hrvatskoj. Vremena je imao, mogućnosti je imao, ali pitanje je kakav mu je bio motiv.

Što kažete na izglede Mosta, čiju listu nosi Božo Petrov?

- Mostovcima zamjeram što se nisu, kada su išli s HDZ-om u koaliciju, dogovorili kako će ići i po kojim uvjetima. A ne oba puta ići pa onda, ako ne ide, reći mi odustajemo. Svi mi idemo u politiku s ciljem da dođemo na vlast, a kako će se to dogoditi, dogovara se prije nego što zasjednete na vlast. Da ne bi ispalo kako smo konkurencija na listi, poznajem politički put Bože Petrova, ali nije mi baš osobito ostao upečatljiv.

No, Most je mogao biti u koaliciji s Domovinskim pokretom. Gdje je zapelo?

- Da, bilo bi dobro da smo išli zajedno, no koliko ja čujem, iz Mosta su tražili previše mandata, ali na račun stare slave se ne može živjeti. To nije to. Da je to proslavljena stranka, bila bi nam čast da budemo s njom, ali znamo da nije i, evo, sada se pomalo raspada.

Iznenađenje je i Kerumova najava kandidature. Kako vidite njegove izglede?

- Ha, mislim da je on shvatio da se ono što radi ne može raditi bez politike, a da mu politika ne štiti leđa.

Nešto slično kao Bandić?

- Mislim da neće puno dobiti, da su birači shvatili da su njegovi žetončići na klimavim nogama bili presudni u održavanju ove vlasti i izgubili su vjerodostojnost.

Kakve su vaše ambicije?

- Ako mi birači povjere toliko puno glasova da vjeruju u mene, možda se i angažiram na nekoj funkciji.

Ako dođe do pregovora, za koju ste funkciju zainteresirani?

- Znate i sami da je moja ljubav uvijek bila i ostala policija.

Dakle, ‘Ana s četiri pištolja’?

- Ne, neka bude ‘Ruža s bejzbol-palicom’.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:30