NOVA DROGA NA TRŽIŠTU

S lako nabavljivom 'ludom mačkom' mladi plešu i umiru

 Igor Sambolec/CROPIX

U Europi se širi nova dance droga, po učinku slična ecstasyju i kokainu. Ime joj je mefedron , a na ulici je zovu “mijau-mijau” ili Mad Cat, tj. Luda mačka, ili samo M-cat... Legalna je i može se kao sredstvo za poticanje rasta biljaka kupiti preko interneta, piše Slobodna Dalmacija.

Prvi put se pojavila u drugoj polovici prošle godine, kada ju je registrirao Nacionalni monitoring centar za droge.

Dileri je prodaju kao prašak za šmrkanje ili otapanje u pićima. U znatnoj mjeri joj je put prokrčila jeftina afrička droga khata – zamjena za kokain, koja se početkom prošle godine, ubrzo nakon izbijanja ekonomske krize, počela naglo širiti po Europi.

Mefedron nije na popisu zabranjenih supstancija, ali je, prema ekspertima, tipičan primjer kako se ponaša vikend tržište droge: proizvođači postojeću drogu u laboratorijima “pretvore” u novu drogu kako derivat ne bi spadao u zabranjenu kategoriju.

Khata, na koju se mefedron ugleda, ubrzo nakon velikog buma u Europi, zabranjena je u većini zemalja.

Drugim riječima, u slučaju “Lude mačke” autori su se inspirirali kemijskom strukturom prirodnog kathinona koji zakon više ne dopušta, ali njegov kemijski brat nije inkriminiran...

Ova droga proizvodi euforična stanja, ali bez halucinacija, također rezultura osjećajem otvorenosti, razgovorljivosti i smanjuje osjećaj gladi, opisuju ovu drogu kriminalisti i toksikolozi. Tjelesni simptomi očituju se u širenju zjenica, crvenilu i svrabu te jakom znojenju.

- Jedna doza djeluje tri do četiri sata, a mamurluk koji slijedi relativno je umjeren - rekao je Tomaš Paleniček, stručnjak za neurobiologiju ovisnosti.

Registrirani su i sporedni učinci kao što su glavobolja, lupanje srca, mučnina, dehidracija, paranoja...

Sigurno je da, prema učincima, odnosno posljedicama, koje opisuju korisnici, mefedron izrazito opterećuje srce i da se njegova konzumacija nikako ne može označiti sigurnom, a naročito se nikako ne bi smio kombinirati s drugim drogama.

U Velikoj Britaniji, iako nije sasvim potvrđeno, smatra se da je mefedron izazvao nekoliko smrtnih slučajeva u kojima je bio kombiniran s marihuanom i alkoholom. Nije, ipak, dokazano da sam po sebi izaziva smrtni ishod.

Zabranjen je zasad u Švedskoj, Norveškoj i Danskoj, zemljama poznatima po organizaciji zdravstva, suzbijanju i liječenju narkomanije.

Opasnost stručnjaci vide i u tome što mefedron dosad još nije dovoljno ispitan, navodi Slobodna Dalmacija .

Do korisnika “Luda mačka” uglavnom dolazi poštom u paketićima naručenima preko interneta, gdje se nudi kao sredstvo za ubrzanje rasta biljaka. Sve, međutim, upućuje na to da mefedron sa cvjećarstvom i povrtlarstvom nema ništa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 00:30