PR(OPUS)T ARENA

S najmodernijeg stadiona već otpada beton, a klub i izvođač radova se međusobno optužuju: ‘Nismo mi gradili...‘

Iz Eurokamena uzvraćaju da su upozoravali da se ‘dobetoniranje‘ ne radi

Opus Arena

 Vlado Kos/Cropix

Tko je odgovoran što su se s dijela istočne tribine osječke ljepotice Opus Arene, najmodernijeg i u biti jedinog pravog nogometnog stadiona u Hrvatskoj, u nedjelju za vrijeme derbija Osijeka – Dinamo odlomili komadi betona, koji samo pukom srećom nisu nikoga ozlijedili ili izazvali čak i veću tragediju?

image

Istočna tribina stadiona Opus Arena s koje je otpao komad betona

Vlado Kos/Cropix

Odgovor na to pitanje vjerojatno ćemo dobiti na sudu, što se može zaključiti iz priopćenja koja su o ovom slučaju poslali NK Osijek i osječka građevinska tvrtka Eurokamen, koja je izgradila konstrukciju stadiona i koju je NK Osijek indirektno prozvao za ovaj incident, dok oni odlučno odbijaju svoju odgovornost. U vrijeme dok se u nedjelju na travnjaku bila velika bitka između Osijeka i Dinama, krenulo je i ‘zasjedanje‘ klupskog kriznog stožera, jer su već za vrijeme utakmice doznali za ovaj incident. Odmah su se bacili na pozive i već u ponedjeljak ujutro na teren su izašli građevinski inspektori i stručnjaci koji su obavili inicijalni pregled istočne tribine.

Oštećenja na nekonstruktivnom dijelu

‘‘Utvrđeno je da je došlo do odvajanja zaštitnog sloja betona, a ti su radovi izvođeni u prvoj fazi izgradnje stadiona Opus Arena, tijekom 2020. godine, kada je radove izvodila tvrtka Eurokamen d.o.o. Uočena su oštećenja na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu, odnosno nisu zamijećena nikakva vidljiva konstruktivna oštećenja same konstrukcije tribine. Istom prilikom je izvršeno ograđivanje toga prostora iz sigurnosnih razloga,‘‘ priopćili su iz kluba, uputivši i ispriku ‘‘svima koji su na bilo koji način mogli biti ugroženi u takvim okolnostima pa i zbog samog osjećaja nelagode u tim trenucima.‘‘ Najavili su i kako će bez odgode biti izveden izvanredni pregled građevine, kako bi se moglo žurno pristupiti odgovarajućoj sanaciji.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

‘‘Napominjemo kako će se istovremeno poduzeti i radnje s ciljem utvrđenja samoga uzroka oštećenja i odgovornosti sudionika u izgradnji stadiona za ista,‘‘ poručili su iz kluba. Gradnju Opus Arene, podsjetimo, započeo je 2019. godine Eurokamen, kao izbor tadašnje uprave kluba na čelu s Ivanom Meštrovićem. Oni su i izgradili konstrukciju stadiona, odnosno sve tribine, ali je potom došlo do razmimoilaženja s novim upravom na čelu s Ferencom Sakaljem i jednogodišnjeg zastoja u izvođenju radova, nakon čega je klub s njima raskinuo ugovor, a dovršetak radova povjerio austrijskoj tvrtki Strabag. Eurokamen je potom tužio klub za naplatu zadnjih šest mjeseci ugovora.

Te radove nije izvodio Eurokamen

‘‘Radove na spoju montažne i monolitne konstrukcije nije izvodio Eurokamen. Te radove su izvodili izvođači narednih faza radova koji su uslijedili poslije naših konstruktivnih radova. Eurokamen je izvodio radove montažne i monolitne konstrukcije, dakle konstruktivne radove. U svom priopćenju NK Osijek i sam navodi, a što je razvidno i iz snimke, da se ne radi o konstrukcijskim oštećenjima već oštećenjima, citat: "na nekonstruktivnom dobetoniranom dijelu stadiona". Naša tvrtka je sve radove izvela bez ikakvih, dakle niti najmanjih nedostataka sa svojom vlastitom operativom i stručnim kadrom. Sudskim osiguranjem dokaza i potvrdama samog naručitelja radova potvrđena je kvaliteta i opseg radova Eurokamena,‘‘ odbacili su iz svoju odgovornost iz Eurokamena, štoviše ustvrdivši kako su NK Osijek, upozorili da su radovi na spoju montažne i monolitne konstrukcije neispravni.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

‘‘Postupajući kao savjestan i stručan izvođač radova, a o čemu je bilješku sastavio stručni nadzor i tadašnji voditelj projekta, upozorili smo naručitelja da "dobetoniranje" nije prihvatljivo rješenje za spoj konstrukcija i da ga nikako ne preporučujemo. Voditelji projekta su tada, nakon našeg upozorenja, isto tako preporučili naručitelju drugačija rješenja koja su primjenjivana na drugim stadionima. No, u drugoj fazi radova, naručitelj je radio spojeve montažne i monolitne konstrukcije ‘‘dobetoniranjem‘‘ što je i razlog aktualnog otpadanja betona sa stadiona. Dobetoniranje je zabranjena metoda za izvedbu na čiju neprikladnost smo na vrijeme upozorili naručitelja. Eurokamen je izveo konstrukcijske elemente istočne tribine prema pravilima struke kontinuiranom betonažom bez prekida elemenata montažne i monolitne konstrukcije. Montažni elementi su se montirali na monolitnu konstrukciju. Svi elementi su izvedeni u kontinuitetu, ovjereni kvalitetom i ispitivanjima. Naša stručna upozorenja su se nažalost pokazala ispravnima,‘‘ tvrde iz Eurokamena, ističući kako su ponosni na kvalitetu konstrukcijske izvedbe stadiona.

‘‘Eurokamen ne može odgovarati za radove koje su uslijedili nakon završetka naše faze radova. Svoja potraživanja koja imamo zbog toga što nam Naručitelj nije platio radove koje smo izveli u zadnjih šest mjeseci rada na stadionu, naplaćujemo sudskim putem,‘‘ zaključili su.

image
Vlado Kos/Cropix
image
Vlado Kos/Cropix

Slučaj je ovo koji traži odgovore na brojna pitanja. Između ostalog, ako je ‘dobetoniranje‘ zabranjena metoda, kako tvrde iz Eurokamena, logičnim se nameće pitanje nadzora gradnje stadiona i izdavanja uporabne dozvole. Bilo kako bilo, na jednu lijepu priču, pala je nova mrlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 21:35