RASPUŠTA SE SABOR

S PANTOVČAKA POTVRDILI ZA JUTARNJI 'Da, Milanović je danas razgovarao s Plenkovićem. Predsjednik još nije donio odluku o datumu izbora'

 
Zoran Milanović (lijevo) i Andrej Plenković (desno)
 CROPIX

Sada je i službeno - Hrvatski sabor raspušta se u ponedjeljak, kao što je Jutarnji već najavio, a na parlamentarne izbore ići ćemo između 21. lipnja i 12. srpnja.

Objavio je to predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka koalicije na kojem su se svi partneri usuglasili s njegovim prijedlogom, a o tome je premijer odmah nakon sastanka obavijestio i predsjednika RH Zorana Milanovića, koji na raspolaganju ima četiri datuma za raspisivanje izbora. Najraniji je datum 21. lipnja, zatim 28. lipnja te 5. ili 12. srpnja. Iz Ureda predsjednika tek su kratko poručili da će Milanović u petak komentirati odluku o raspuštanju Sabora, što ne znači da će odmah i odrediti datum izbora.

Pandemija

- Nakon današnje sjednice Vlade i sjednice parlamentarne većine mogu reći da su sve sastavnice većine odlučile da predložimo raspuštanje Hrvatskog sabora u ponedjeljak 18. svibnja. Želimo to jer je naša Vlada u protekle tri godine i sedam mjeseci mandata ostvarila sve ambicije koje smo postavili 2016. u našem izbornom programu, kada smo dobili povjerenje birača. Sada, kada smo pokazali proteklih mjeseci kako se nositi s krizom pandemije koronavirusa, naše djelovanje za očuvanje radnih mjesta i s obzirom na sve izazove koji su pred Hrvatskom, novi mandat treba biti usmjeren na gospodarski oporavak zemlje. Mi želimo ići po novo povjerenje birača. Smatramo da je epidemiološka situacija takva i da ćemo uz odgovorno ponašanje svih sugrađana biti u prigodi organizirati izbore u ustavnom roku - poručio je Plenković.

O raspuštanju Sabora, rekao je, razgovarao je s predsjednikom, a sada je na njemu da donese odluku.

- Normalno je da parlamentarna većina bira kada će se ići na izbore, a oporba je napravila sve, od prvog dana, da sruši Vladu i koaliciju te ugrozi stabilnost. U tome nisu uspjeli. Vapili su za izborima, imali inicijative, interpelacije, a sada mi ne djeluju pretjerano odvažno da dignu ruke za nešto što su tražili protekle četiri godine. To mi ne djeluje baš viteški - poručio je Plenković odgovarajući na pitanje je li datum izbora problematičan.

Zagreb, 140520. 
Vlada.
Banski dvori.
Izjava za medije premijera Andreja Plenkovica.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Kada je riječ o tome s kime bi HDZ mogao, pobijedi li na izborima, u što je premijer uvjeren, sastavljati novu Vladu, Plenković je rekao da će razgovarati sa sadašnjim partnerima.

- Razgovarat ćemo s partnerima s kojima smo surađivali u ovom mandatu. Ako budu izabrani, mi ćemo biti spremni surađivati s njima. Razgovarat ćemo sa svjetonazorski i programski bliskim strankama - poručio je.

Bez odlaganja

Kada je riječ o predsjedniku Milanoviću, Plenković kaže da je i njegov stav da se izbori provedu na zakonit način, da svi imaju jednake šanse i da Hrvatska ima funkcionalnu vlast za donošenje važnih odluka.

- Ne vidim otvorena pitanja ni da bi nešto bilo neobično - kaže.

Dodaje i da će Vlada nastaviti raditi, da nije riječ o tehničkoj Vladi te da se zna u kojoj formi Vlada radi kad je Sabor raspušten.

U Uredu predsjednika potvrdili su informaciju da je premijer Plenković nazvao predsjednika Milanovića i obavijestio ga da će se u ponedjeljak raspustiti Sabor. Predsjednik, međutim, još nije donio odluku o datumu održavanja izbora.

- Naravno da predsjednik ovih dana razmišlja o izborima i kriterijima kojima će se rukovoditi prilikom određivanja datuma, ali još nije donio odluku. Rokovi za određivanje datuma izbora počet će teći u trenutku kada se raspusti Sabor. Predsjednik će voditi računa o tome da izbore raspiše bez odlaganja - kaže naš sugovornik s Pantovčaka.

Dodaje kako će Milanović još vidjeti hoće li se prilikom određivanja datuma konzultirati s političkim strankama, hoće li na određivanje datuma utjecaj imati (ne)povoljna situacija s pandemijom koronavirusa, te koje će uopće kriterije uzeti u obzir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:59