IZVANREDNE OKOLNOSTI

SABOR SELI U ZGRADU U KOJOJ JE UMRLA JUGOSLAVIJA Zbog oštećenja u potresima, parlament ide u prostor u kojem su donošene prijelomne odluke 1991.

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 23.03.2020. u 16:11

Josip Bistrović / CROPIX, Marko Todorov / CROPIX

 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak da će Sabor, oštećen u nedjeljnom potresu, vjerojatno, umjesto u prvotno planiranoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini, zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj koja za Hrvatsku ima povijesno značenje.

Sjednica Sabora najvjerojatnije će se održati u staroj Ininoj zgradi, s obzirom da su različite procjene statičara o sigurnosti zgrade gdje je nalazi Gradska skupština, rekao je Jandroković novinarima nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Zgrada Gradske skupštine nalazi se u neposrednoj blizini saborske zgrade i, također, spada u red starijih.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj ulici Sabor je 8. listopada 1991., dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, a zastupnici se morali izmjestiti zbog sigurnosti, donio povijesnu odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom.

Jutarnji list
 

Predsjednik Sabora nije mogao precizirati koliko bi mogla trajati obnova potresom oštećene saborske zgrade, odnosno kada bi se u nju zastupnici mogli vratiti.

„Ne možemo u ovom trenutku reći, statičari različito daju ocjene o tome koliko su zgrade sigurne i stabilne, mi idemo za tim da maksimalno smanjim rizik i idemo u prostore koji su nam sigurni za normalan rad, odgovorio je novinarima.

Objasnio i kako za zastupnike neće vrijediti odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta, donijeta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa.

Zbog obveza koje imaju u Saboru, zastupnici i zastupnice putovat će iz grada u grad, iz županije u županiju, to su službene obveze pa  se na njih ne odnosi odluka o prebivalištu, kazao je Jandroković.

Tagovi

Izdvajamo