POSLJEDNJE KOMBINACIJE ZA MINISTRE

SAM FINIŠ PREGOVORA O VLADI Ekskluzivno otkrivamo tko bi trebali biti ministri EU fondova, turizma, graditeljstva, zdravstva...

Iako je Maletić bila izgledni kandidat za ministricu, ipak neće preuzeti tu poziciju
 Darko Tomaš/EPH

HDZ-ova europarlamentarka Ivana Maletić, koja je od početka slovila kao najsigurniji kandidat za ministricu regionalnog razvoja i europskih fondova, prema posljednjim informacijama iz stranke ipak neće na tu poziciju. Kako kažu izvori iz HDZ-a, Maletić je sama odbila ponudu, iako je imala i podršku mandatara Tihomira Oreškovića, jer želi ostati u Europskom parlamentu. Umjesto Ivane Maletić, ministar regionalnog razvoja i europskih fondova najvjerojatnije će biti virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić.

Na listi za to mjesto je i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, ali njegove su šanse, tvrde u HDZ-u, minimalne. - Želimo mlade, stručne i obrazovane ljude, a Tolušić se tu uklapa - rekao nam je izvor iz stranke. Doznajemo da bi mjesto ministra graditeljstva mogao dobiti Lovro Kuščević, predsjednik HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo te načelnik Općine Nerežišća.

Što se tiče Ministarstva turizma, na to bi mjesto mogao doći šibensko-kninski župan Goran Pauk, dok je Gari Cappelli navodno povukao kandidaturu. Umjesto Ante Ćorušića koji je slovio kao siguran kandidat za ministra zdravstva, sada se spominje Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice. Čini se da će Vlada, prema posljednjim informacijama, ipak imati četiri potpredsjednička mjesta.

Uz Tomislava Karamarka i Božu Petrova, opet je otvorena opcija da potpredsjedničko mjesto zauzme i Mostov Ivan Lovrinović. Naime, Petrov je osobno tražio da Vlada ima samo dva potpredsjednička mjesta, ali Lovrinović želi u Vladu.

Budući da kao ministar nije prihvatljiv Domoljubnoj koaliciji, a čini se ni Mostu, on će ipak biti potpredsjednik.

- To je opcija o kojoj se razgovara - potvrdio je izvor iz Mosta, ali i jedan istaknuti član Domoljubne koalicije. U toj varijanti izgledno je da bi potpredsjedničko mjesto dobije i HSS, odnosno Branko Hrg. Otvoreno pitanje je i mjesto ministra gospodarstva, a najizgledniji kandidat za tu poziciju je prof. Marinko Škare s Fakulteta ekonomije i turizma u Puli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:09