PRITVORENIČKI DANI

SAMA U ĆELIJI 168: KAKO IZGLEDA ŽIVOT JOSIPE RIMAC U REMETINCU Smršavjela je četiri kilograma, do srijede nije izlazila, utučena je, ispijena lica...

Kako može biti? Tko god se nađe u zatvoru, nije najbolje. Ni oni koji u zatvor dođu kao pritvorenici, osuđenici, posjetitelji ili tamo rade, ne osjećaju se najbolje, rekao nam je u petak odvjetnik Željko Gulišija, koji zajedno sa sinom Vinkom brani Josipu Rimac
Josipa Rimac

Prvi šok je prošao. Do srijede nije izlazila iz ćelije, utučena, proradila joj je i nervoza želuca s kojim je već imala problema. Sada je već malo došla k sebi, iako je samo nekoliko dana, otkad ju je policija privela, i par noći provedenih u Remetincu bilo dovoljno da joj lice postane ispijeno te da izgubi tri do četiri kilograma.

Ovo će Josipi Rimac, bivšoj kninskoj gradonačelnici, “kninskoj kraljici” kako su je prozvali mediji i pomoćnici ministra uprave, biti prvi vikend u životu koji će provesti odvojena od obitelji, bez kontakta s vanjskim svijetom.

- Kako može biti? Tko god se nađe u zatvoru, nije najbolje. Ni oni koji u zatvor dođu kao pritvorenici, osuđenici, posjetitelji ili tamo i rade, ne osjećaju se najbolje - rekao nam je u petak odvjetnik Željko Gulišija koji zajedno sa sinom Vinkom brani Josipu Rimac.

Kroz razgovor s brojnim sugovornicima bliskim pritvorenici, rekonstruirali smo kako je Josipa Rimac provela prvi tjedan iza rešetaka te kako će joj proteći prvi vikend u Remetincu, a zatim će iščekivati što će o žalbi njezinih branitelja na određivanje istražnog zatvora reći izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda. Nakon prvog šoka kad su je priveli detektivi policijskog PNUSKOK-a prošlog petka, prve noći provedene u jedinici za zadržavanje na Oranicama, ispitivanja, dovođenja u USKOK, pa pred suca istrage. Sve to potrajalo je do subote navečer kad su se zatvorila teška metalna vrata zatvora u Remetincu.

Josipa Rimac prvo je prošla rutinski pregled koji prolaze svi oni koji su barem jednom bili u situaciji da prenoće iza rešetaka. Dočekale su je dvije pravosudne policajke u kirurškim rukavicama. Uslijedilo je skidanje do gola. Kroz njihove ruke prošla je sva odjeća koju je te večeri na sebi imala Josipa Rimac. Dok mirno stoji, pravosudne policajke pregledavaju robu, popisuju predmete koje im je morala predati na polog. Mogla je ostaviti na ruci samo vjenčani prsten. Nisu dopušteni ni lančić ni naušnice, vjernicima se dopušta samo krunica, a ako je u novčaniku imala slike supruga i kćeri ili nekih bliskih članova obitelji, mogla ih je ponijeti sa sobom u ćeliju.

Buđenje u sedam

Nakon detaljnog pregleda po dolasku u Remetinec uslijedila je prva noć u ćeliji. Kako doznajamo, jedini privilegij kojeg je imala bivša gradonačelnica Knina i sada već bivša državna tajnica je bila činjenica da je u ćeliji bila sama i nije bila izložena znatiželjnim propitivanjima neke od zatvorenica.

Kako nam pričaju naši sugovornici, u prošlu nedjelju nakon buđenja u 7 sati uslijedila je prozivka pa vrijeme za osobnu higijenu. Ništa od kozmetike ženama u istražnim zatvorima nije dopušteno.

Josipa Rimac, žena koja je često bila među istaknutijima na HDZ-ovim stranačkim okupljanjima, prošle je nedjelje u ćeliju dobila svoj prvi zatvorski doručak. Od pribora zatvorenici mogu dobiti samo žlicu. Već dulje vrijeme s pučkom pravobraniteljicom traju “natezanja” oko toga da se zatvorenicima dopusti potpuni pribor za jelo, ali Uprava za zatvorski sustav u tome je nepopustljiva iz sigurnosnih razloga. Neki se brzo naviknu na to, pa čak i od poklopaca limenki naprave priručni nož ili dodatak priboru za jelo.

Ali, Josipa Rimac nije među onima koji bi se iz prve navikli na zatvorski sustav. Još uvijek je pod šokom, ali već je obavila svoje dvosatne šetnje u dijelu dvorišta nasuprot ulaza. Dnevno ima pravo na dva sata boravka na svježem zraku, a žene šeću u pravilu između 17 i 19 sati. Ono na što Uprava zatvora strogo pazi jest da se ne susretne s bivšim stranačkim šefom dr. Ivom Sanaderom.

Poput svih zatvorenika, i Josipi Rimac osiguravaju se tri obroka dnevno, a njihova je kalorična vrijednost minimalno 3000 kcal. Za doručak se poslužuje čaj ili kava od napitaka te sirni namazi, salama, marmelada, pašteta, Zdenka sir ili kutijica čokoladnog namaza na kruh. Zatvorski pravilnik propisuje da obroci moraju kakvoćom i količinom zadovoljavati prehrambene i zdravstvene standarde, biti primjereni životnoj dobi, zdravstvenom stanju i naravi posla koji zatvorenik obavlja te njegovim vjerskim i kulturnim zahtjevima.

Jelovnik za Remetinec sastavlja se periodično prema jedinstvenom jelovniku izrađenom od Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu, a zatvor ima i svog kušača hrane koji kuša pripremljene obroke. Međutim, kako nam pričaju sugovornici, Josipa Rimac u samo nekoliko dana provedenih u pritvoru u Remetincu, smršavjela je četiri kilograma.

Po tome ona nije izuzetak od mnogih političara i političarki koji su završili iza rešetaka. Neki brzo, kažu nam, prihvate nove životne okolnosti. Tako se bivša SDP-ova sisačka županica Marina Lovrić-Merzel već dan-dva nakon prvotnog šoka kad se našla iza rešetaka brzo adaptirala na nove životne uvjete i prihvatila bez pogovora zatvorski režim. Možda malo teže, ali na nove okolnosti naviknut će se i Josipa Rimac.

Josipa je rođena u obitelji Čulina 25. veljače 1980., a prezime Rimac je po suprugu Danijelu, s kojim se još nije uspjela čuti i vjerojatno neće neko vrijeme jer je on na listi mogućih svjedoka, a neće je moći niti posjetiti. Imaju 17-godišnju kćer, ali ni nju majka nije uspjela čuti.

Istražni zatvor

U svojoj ćeliji još nema televizijski prijamnik, a kada ga, ako bude htjela, i dobije, zatvorski tehničar rastavit će ga i pregledati ne bi li on u njemu, kao što je Josipa Rimac u automobilu pronašla bubu, našao neki skriveni komunikacijski uređaj.

Na 10. ženskom odjelu, na kojem je Josipa Rimac, smješteno je između 25 i 35 zatvorenica, onih kojima je određen istražni zatvor, na čekanju pravomoćnosti presude, “prekršajki”. Svaka od njih ima svoj razlog zašto je dospjela u Remetinec. Bivša kninska gradonačelnica i državna tajnica u Ministarstvu uprave prva je na listi 13 osumnjičenih i terete ju da je sa šefovima C.E.M.P.-a, trenutačno nedostupnima Milenkom Bašićem i Draganom Stipićem, dogovorila mito od 45.000 eura za svoje usluge pogodovanja. Mito joj je trebalo biti isplaćeno tako da njezina sestra, kao agentica Generali osiguranja, sklopi policu osiguranja za vjetroelektrane, a dio brokerske provizije u iznosu od 45.000 eura proslijedi Josipi Rimac.

USKOK tereti Josipu Rimac i da je tražila od predsjednika Upravnog vijeća HERA-e, sada suosumnjičenog Tomislava Jurekovića, da Bašićevoj tvrtki omogući stjecanje statusa povlaštenog proizvođača električne energije, a time i isplatu veće cijene za isporučenu električnu energiju. Jureković je, prema optužbi, ispunio njezin zahtjev i osigurao donošenje odgovarajućih akata. Time je C.E.M.P.-u omogućeno da cijena isporučene energije fakturirana drugom trgovačkom društvu, prema priopćenju MUP-a, naraste s 43 na 94 eura/mW, odnosno za 118 posto.

Josipu Rimac tereti se i za daljnja “lobiranja” koja je naplaćivala ili ih planirala masno naplatiti. USKOK je tereti i da je od dvojice poduzetnika koji se bave uzgojem goveda trebala dobiti zemljište od oko 10.000 kvadrata na području Rogoznice te znatan iznos u gotovu novcu. Dogovarala je, prema optužbi, i mito za druge osobe koje su poduzetnicima trebale pogodovati prilikom ishođenja potrebnih odluka, dozvola i natječaja. Tako je Ružici Njavro, šefici kabineta ministrice poljoprivrede i članici Upravnog vijeća Agencije za plaćanje u poljoprivredi, predala 10.000 eura, pri čemu je dogovoreno da će dobiti još pola milijuna kuna nakon donošenja određenih odluka u korist suosumnjičenih poduzetnika.

Pravosudna utakmica

Iznos od 10.000 eura predan je, prema optužbi, i načelnici Gračaca Nataši Turbić koja je obećala “izići u susret” tvrtkama poduzetnika Ante Sladića i Josipa Ravlića na općinskom natječaju za zakup poljoprivrednog zemljišta, odnosno krških pašnjaka na području njezine općine.

Nekadašnju gradonačelnicu Knina tereti se da je, koristeći svoj položaj državne tajnice i društveni utjecaj, od pomoćnice ministra gospodarstva Ane Mandac zatražila da poduzme sve potrebno kako bi se u postupku dodjele bespovratnih potpora tog Ministarstva u sklopu jednog programa za 2019. godinu obrtu u vlasništvu kninskog obrtnika Nikole Lapčića te jednom društvu i klesarskom obrtu, s čijim osnivačima i vlasnicima je Rimac obiteljski i prijateljski povezana, osigurale bespovratne potpore neovisno o njihovu ispunjavanju svih propisanih uvjeta.

Politika je u bitnome odredila život Josipe Rimac prije gotovo četvrt stoljeća, a je li njezina politička zvijezda definitivno ugašena prošlog petka, 29. svibnja, kad ju je Vlada ekspresno razriješila dužnosti državne tajnice Ministarstva uprave, pokazat će vrijeme. Podsjećamo, prema biografiji objavljenoj u medijima, Rimac se u HDZ učlanila 1996., sa 16 godina. Dvije godine poslije, s 18, zaposlila se u Crvenom križu u Kninu, a za dvije godine postala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Knin.

Imala je tada samo 20 godina i time je bila najmlađa ravnateljica u povijesti hrvatskog ogranka te organizacije. Pet godina je sakupljala iskustvo prije nego što ju je HDZ odlučio prvi put kandidirati za gradonačelnicu Knina, a te iste 2005. postala je najmlađa gradonačelnica u Hrvatskoj. Paralelno je imenovana i ravnateljicom Crvenog križa Šibensko-kninske županije. “Život ide dalje. Izgubljena je jedna utakmica, bit će još igre”, izjavila je svrgnuta “kninska kraljica” nakon što je 2017. godine poražena na lokalnim izborima. Ostavljena od politike, pod optužbama USKOK-a, Josipa Rimac sada igra novu, vjerojatno i najtežu životnu utakmicu. Kad na uvid dobije sudski spis, imat će priliku čitati što su mjesecima snimali policijski istražitelji i pripremati svoju obranu. Politička utakmica za Josipu Rimac zasad je završila, slijedi joj ona pravosudna.

Generali: Nismo izdali policu osiguranja povezanu s vjetroelektranama

Generali osiguranje oglasilo se priopćenjem nakon što se ta tvrtka spominjala u kontekstu uhićenja i drugih osumnjičenika vezano uz gradnju vjetroelektrana kod Knina.

- Ovom prilikom, ponovno, najodlučnije odbacujemo sudjelovanje Generali osiguranja d.d. u spomenutim nečasnim radnjama, što potkrepljujemo sljedećim činjenicama:

- Generali osiguranje d.d. izrijekom izjavljuje kako nikada nije izdalo niti jednu policu osiguranja povezanu s predmetnim vjetroelektranama kod Knina, niti je s nadležnom tvrtkom C.E.M.P. d.o.o. ikad ostvarilo poslovni odnos.

- Osobito naglašavamo kako Generali osiguranje d.d. nije od spomenute zaposlenice nikada dobilo poziv za izdavanje osigurateljne ponude za osiguranje spomenutog objekta, niti je ona na bilo koji način zastupala Generali osiguranje d.d. u predmetnom slučaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:51