APSURDNA SITUACIJA

SAMO U HRVATSKOJ: ŠKOLAMA STIŽU PRIJAVE IZ MUP-a Policija ih kažnjava jer ne zapošljavaju vatrogasce, iako ih po zakonu ni ne mogu zaposliti?!

 CROPIX

- Obavještavamo vas, kao počinitelja prekršaja, da će Ministarstvo unutarnjih poslova, PU zagrebačka, Inspektorat unutarnjih poslova, podnijeti nadležnom prekršajnom sudu u Zagrebu optužni prijedlog protiv škole i odgovorne osobe, ravnatelja - stoji u obavijesti pristigloj ovih dana na adrese dviju zagrebačkih škola.

Razlog zbog kojega bi ravnatelji škola trebali završiti na Prekršajnom sudu, pri čemu im prijete novčane kazne u iznosu od 2000 do 150.000 kuna, jest to što ulaze u kategoriju škola s više od 1000 učenika, a nemaju organizirano vatrogasno dežurstvo s najmanje tri profesionalna vatrogasca u smjeni.

Problem

Ravnatelji škola pritom su se našli u apsurdnoj situaciji: dok MUP školama naređuje zapošljavanje vatrogasaca, Ministarstvo obrazovanja za takvu vrstu zapošljavanja nema ovlasti. Točnije, kako kažu u kabinetu ministrice Divjak, “nemaju pravno, financijsko, a ni pedagoško opravdanje zapošljavati vatrogasce u školama”.

Zbog tog je problema Ministarstvo obrazovanja početkom tjedna poslalo MUP-u požurnicu za hitni sastanak.

- Ministarstvo obrazovanja nije nadležno za odobravanje zapošljavanja vatrogasaca u školama. Upoznati s problematikom, više puta tražili smo hitan sastanak s nadležnima u MUP-u te u najskorijem vremenu očekujemo sastanak dužnosničke razine - kažu u MZO.

Problem u dvjema školama u prekršaju, smještenim u istoj zgradi od oko 13.000 kvadrata, zagrebačkoj Osnovnoj školi Kajzerica i IV. gimnaziji, nastao je nakon prošlogodišnje redovne kontrole inspektora zaštite od požara. Inspektor im je izdao nekoliko mjera, među kojima je osiguravanje 24-satnog vatrogasnog dežurstva i izrada elaborata o zaštiti od požara. Za ispunjenje naloženog, imali su jednu godinu. Ispunili su sve navedene mjere, uključujući izradu elaborata za koju je trebalo izdvojiti 35.000 kuna, no vatrogasce jednostavno nisu mogli zaposliti. Suočeni s dubiozom, obratili su se osnivaču, Gradu Zagrebu i Ministarstvu obrazovanja, no rješenje za zapošljavanje profesionalnih vatrogasaca nisu pronašli. Inspektorov rok je istekao i na stolu su im prekršajne prijave, a ovih dana očekuju još jednu omotnicu iz MUP-a, onu s uplatnicom za kazne.

- Dobio sam rješenje o prekršaju, potpisao ga i vratio u MUP. Ako i platim kaznu, problem je to što time ne rješavam problem jer i dalje nemam mogućnost zaposliti vatrogasce. Znači, ako i platim, i dalje sam u prekršaju jer sam bez vatrogasaca. Da nas je kaznila sanitarna inspekcija jer nemamo sapuna u školskim toaletima, to bi bilo razumno, no da smo u prekršaju jer nemamo vatrogasce za koje naše ministarstvo nema ovlasti za zapošljavanje, to je već apsurdno - kaže ravnatelj OŠ Kajzerica Igor Rukljač, čiji moderni školski kompleks, otvoren u rujnu 2014., ima sofisticiran sustav dojave požara koji se aktivira i u slučaju kad školska kuharica zaboravi uključiti napu.

U čemu je kvaka, pitali smo u MUP-u, u čijem se odgovoru pozivaju na članak 20. Zakona o zaštiti od požara (NN92/10), kao i Pravilnik o razvrstavanju građevina, građevinskih dijelova i prostora u kategorije ugroženosti od požara. Riječ je o Pravilniku starom gotovo 24 godine - donesen je u kolovozu 1994., a potpisao ga je tadašnji ministar policije Ivan Jarnjak.

Kategorije

Tim se Pravilnikom među ostalim određuje najmanji broj vatrogasaca koje moraju imati pravne osobe - vlasnici ili korisnici građevina, razvrstani u prvu i drugu kategoriju ugroženosti od požara. U prvu kategoriju IIa ulaze građevine, u ovom slučaju škole, u čijim se prostorima okuplja više od 1000 osoba, a u drugu kategoriju IIb građevine u kojima se okuplja od 500 do 1000 osoba. OŠ Kajzerica i IV. gimnazija u zajedničkoj su zgradi, odvojenoj staklenom stijenom, pri čemu obje rade u jednoj smjeni, okupljaju više od 1000 đaka, pa im je dodijeljena kategorija IIa.

U odgovoru koji smo primili iz kabineta ministra MUP-a stoji objašnjenje kako je Pravilnikom propisano da građevine iz kategorije IIa moraju imati vatrogasno dežurstvo s najmanje tri profesionalna vatrogasca u smjeni ili dva profesionalna vatrogasca i četiri djelatnika stručno osposobljena za dobrovoljnog vatrogasca u smjeni. Nadalje, objašnjavaju, druga kategorija škola - onih od 500 do 1000 učenika - treba imati vatrogasno dežurstvo s najmanje dva profesionalna vatrogasca u smjeni ili s jednim profesionalnim vatrogascem i tri stručno osposobljena djelatnika.

S obzirom na to da niti jedna škola u Hrvatskoj s više od 500 učenika nema profesionalne vatrogasce jer za to nisu mogle dobiti odobrenje Ministarstva obrazovanja, znači li to da je stotine škola u prekršaju nad MUP-ovim zakonom i pravilnikom? U Hrvatskoj je, naime, 235 osnovnih i 117 srednjih škola s više od 500 učenika.

Ugroženost od požara

U MUP-u su po ovome pitanju jasni: - Odgojno-obrazovne institucije građevine su javne namjene koje niti jednim propisom nisu izuzete od navedenih obveza te se obveza vatrogasnog dežurstva odnosni na sve odgojno-obrazovne institucije koje su rješenjem razvrstane u IIa ili IIb kategoriju ugroženosti od požara, kažu.

Dodatno objašnjavaju i da su odgojno-obrazovne institucije često u starijim zgradama u kojima se samo kvalitetnim provođenjem organizacijskih mjera, koje uključuju i vatrogasno dežurstvo, može djelomično nadoknaditi neusklađenost s današnjim stupnjem sigurnosti u slučaju požara. Nikako nije riječ samo o provođenju zakonskih odredbi, nego o sigurnosti djece, što mora biti prioritet - zaključuju u MUP-u.

Kako riješiti problem? Na zajedničkom sastanku Ministarstvo obrazovanja iznijet će prijedlog da se škole izuzmu iz ovakvih situacija do kojih ih je doveo MUP-ov pravilnik. Dotad potpuno nejasno ostaje pitanje kako to da se problem sa starim Jarnjakovim Pravilnikom pojavio tek u ljeto 2018.!? U MUP-u neslužbeno doznajemo da su njihovi inspektori dosad zaobilazili mjeru vatrogasnih dežurstava u školama, no stvari su se očito promijenile.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:03