OSKAROVAC ZNANJA

TKO JE GENIJ KOJI JE ZADIVIO HRVATSKU Bio je na deset olimpijada i sa svake se vratio s medaljom, u školi samo iz jednog predmeta nije dobio peticu...

 
Ilija Srpak
 Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA

“Hrvatsko školstvo potiče prosječnost, dok u isto vrijeme guši izvrsnost. Mi nismo produkti ovog sustava. Mi smo nusprodukti, pojedinci koji nisu htjeli odustati. Nije mi cilj tjerati vas iz Hrvatske. Naprotiv, bitno je da već sad počnete razmišljati o budućnosti. Jednog dana odgovornost za sve probleme ležat će na vama. I zato, učinimo svijet i Hrvatsku ljepšima.”

Ove je riječi izgovorio Ilija Srpak, 19-godišnji maturant Prve gimnazije Varaždin i najuspješniji dobitnik ovogodišnjeg Oskara znanja. Izrečene su na govornici zagrebačkog Ekonomskog fakulteta pred 300 učenika i uzvanika pod oštrim svjetlom reflektora i medijskih kamera. U publici je u tom trenutku bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. I one su pljeskale mladiću koji je iznenada postao junak svih učenika u Hrvatskoj.

Zagreb, 280618.
Velika dvorana Ekonomskog fakulteta, Trg Jonna Kennedya.
Svecana ceremonija urucenja Oskara znanja 2018. ucenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na drzavnim i medjunarodnim natjecanjima u znanju.
Na fotografiji: Goran Pavon, Blazenka Divjak, Sanja Putica, Kolinda Grabar Kitarovic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA
Blaženka Divjak, Sanja Putica i Kolinda Grabar Kitarović

Glasni pljesak

Nitko to nije očekivao. Prije njega su državni predstavnici u svojim govorima hvalili nagrađivane učenike, govoreći kako su oni budućnost na kojoj treba graditi ovu zemlju. I onda je došao on i zasjenio ih sve.

- Kakva zemlja znanja? Profesorima se ne smije prigovoriti ako im pronađeš pogrešku, dok se nama zbog jedne krive crte ne priznaje cijeli zadatak. U Srbiji se za medalje na međunarodnim natjecanjima nagrade kreću od 8,5 do 12,5 tisuća kuna, dok se u Hrvatskoj dobije ili ništa ili do tisuću kuna. Zatim, koliko ljudi u Hrvatskoj zna da smo ove godine prvi put sudjelovali na Mendeljejevoj kemijskoj olimpijadi, koliko ih zna da ćemo prvi put sudjelovati na Međunarodnoj biološkoj olimpijadi? ‘Ko zna? Ah niko, niko ništa ne zna. Krhko je znanje!’ - rekao je citiravši na kraju stihove Dobriše Cesarića.

Zagreb, 280618.
Velika dvorana Ekonomskog fakulteta, Trg Jonna Kennedya.
Svecana ceremonija urucenja Oskara znanja 2018. ucenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na drzavnim i medjunarodnim natjecanjima u znanju.
Na fotografiji: Ilija Srpak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / HANZA MEDIA
Ilija Srpak

Njegov je govor tri puta prekidan pljeskom, a nakon svečanosti svi su prilazili mladom Varaždincu. Neki da mu stisnu ruku, drugi da snime zajedničku fotografiju, treći da pohvale njegovu hrabrost. U tih nekoliko sati taj mladić u crnom odijelu i s crvenom kravatom bio je popularniji i od predsjednice. A on? Njemu se žurilo kući kako bi mogao još malo učiti za Međunarodnu kemijsku olimpijadu koja se održava sljedeći mjesec.

Upozoriti na propuste

- Ako ikada postoji šansa da ukažemo na propuste sustava, to je onda ovdje, na događaju gdje se veličaju uspjesi učenika tog sustava. Mi smo ti koji trebaju na to upozoriti - rekao je Ilija i u svom govoru nije razočarao, kao ni tijekom školske godine.

Naime, na ovogodišnjem Oskaru znanja, događaju kada se dodjeljuju nagrade državnim i međunarodnim prvacima, čak je pet puta išao na pozornicu kako bi se rukovao s ministricom Divjak. Osvojio je dvije srebrne i brončane medalje na međunarodnim natjecanjima iz kemije i astronomije te prvo mjesto na državnom natjecanju iz astronomije. Svoje oskare i priznanja jedva je utrpao u torbu, ali još će veći problem biti gdje će ih staviti u svojoj sobi. Naime, Ilija je bio na deset olimpijada i sa svake se vratio s medaljom, a tu je još i više od 20 državnih natjecanja na kojima je pobjeđivao sedam puta. Zbog brojnih natjecanja često izbiva iz škole pa je ove godine nakupio oko 350 izostalih sati, ali unatoč tome uspio je obaviti sve svoje školske obveze. Četvrti razred završio je s prosjekom 4,93. Peticu nije dobio samo iz hrvatskog jezika.

Zagreb, 280618.
Velika dvorana Ekonomskog fakulteta, Trg Jonna Kennedya.
Svecana ceremonija urucenja Oskara znanja 2018. ucenicima za izniman uspjeh i postignute rezultate na drzavnim i medjunarodnim natjecanjima u znanju.
Na fotografiji: Kolinda Grabar Kitarovic, Ilija Srpak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
CROPIX

- Za hrvatski treba biti puno na satu, što je kod mene malo problem. Ipak, nisam htio da mi profesorica pokloni ocjenu. Naučio sam za 4 i toliko sam zaslužio - kaže Ilija.

Iako će mnogi pomisliti da je riječ o mladiću koji dane provodi samo pred knjigom i prolazi s pet nula, to nije slučaj. Ilija za sebe kaže kako unatoč svim natjecanjima i učenju i dalje ima društveni život.

- Možda nemam toliko prijatelja kao neki moji vršnjaci i ne provodim vrijeme toliko u izlascima, ali ne mogu reći da sam cijelu srednju proveo pred knjigom. Na natjecanjima sam upoznao puno prijatelja s kojima sam i dalje u kontaktu, a uvijek se trudim ostaviti vremena i za hobije - kaže. Jedan od njih je sportsko plesanje. Ovaj školski lumen zna plesati čak 12 različitih plesova u paru, od valcera i tanga do cha-cha-cha i disco foxa. Ujedno je i vođa družine u izviđačima, čiji je član od malih nogu.

Želi na Cambridge

Iako je u svom govoru istaknuo da ne potiče učenike da odu iz zemlje, on će možda pratiti taj put. Naime, želi upisati Cambridge u Engleskoj. Ne zato da ode, nego stoga što smatra da ondje može dobiti najbolje obrazovanje. Ipak, drugi mu je izbor kemija na PMF-u u Zagrebu. Osim toga, kaže da nema namjeru zauvijek napustiti Hrvatsku.

- Htio bih organizirati učenička natjecanja u Hrvatskoj i pomoći u sastavljanju ispita za maturu. Mislim da meni ne bi promakle neke greške - smiješi se Ilija.

Predsjednica je, pak, prije Ilijina govora naglasila potrebu za kurikularnom reformom.

- Iznad svega držim kako obrazovna reforma mora uključiti suvremeni način učenja - učenja za život, a ne za ocjenu. Učenja koje podrazumijeva razvoj logičnog razmišljanja, zaključivanja i primjene znanja, a nikako reprodukciju podataka. Samo ćemo tako dobiti na tržištu rada mlade ljude koji spremno dočekuju promjene i interdisciplinarnost koju današnji svijet razvoja podrazumijeva - ustvrdila je.

Na ovogodišnjem Oskaru znanja nagrađena su 202 učenika osnovnih i srednjih škola za osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima te još 81 učenik za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima. Također, Oskarom je nagrađeno 165 učenika glazbenih i plesnih škola i studenata muzičkih akademija koji su osvojili prve nagrade i prva mjesta na državnim natjecanjima glazbe i plesa. Uz učenike, nagrađeni su i njihovi mentori koji su ih pripremali i pratili na sva natjecanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:25