POSLALI UPOZORENJE

Samostalni sindikat zdravstva u pismu Plenkoviću: 'Kujundžić krši zakon, želimo početak pregovora o Kolektivnom ugovoru za 75.000 djelatnika

Na fotografiji: Milan Kujundžić
 Tomislav Kristo / CROPIX

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske uputio je u srijedu pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem ga je upozorio da ministar zdravstva Milan Kujundžić već mjesecima ignorira zahtjeve sindikata i krši zakonske propise, te zatražio da napokon počnu pregovori o novom Kolektivnom ugovoru za 75.000 djelatnika u zdravstvu.

Uz optužbu da Kujundžić ignorira sindikate, sindikat ističe da je svjesno kršeći zakonske propise i obveze, koje je u ime Vlade preuzeo, doveo 75.000 zaposlenih u sustavu zdravstva i zdravstvenog osiguranja u položaj pravne nesigurnosti bez potrebe i valjanog obrazloženja.

Sindikat podsjeća da je upozorio ministre zdravstva i rada da je 2. prosinca prestalo važenje Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja, pa se na zaposlene u toj djelatnosti trenutno odnosi produžena primjena pravnih pravila isteklog kolektivnog ugovora.

"Obveza početka pregovaranja nastala je već u listopadu, kada je ministar trebao pokrenuti postupak imenovanja Vladina pregovaračkog odbora i otvoriti kolektive pregovore, ali i poduzeti pravno relevantne korake kako bi osigurali i hrvatskim liječnicima sudjelovanje u kolektivnim pregovorima za djelatnost zdravstva. Međutim, rezultata za sada nema", stoji u pismu.

"Zar Vlada kao poslodavac nema nikakvu odgovornost prema svojim zaposlenicima? Zar Vi kao predsjednik Vlade nemate odgovornost i ingerencije poduzeti mjere prema ministrima u čijem resoru se ne poštuju preuzete obveze", pitaju sindikalci.

Zaposlenima u sustavu zdravstva dosta je lažnih obećanja dok svakoga dana odlaze kvalificirani i nezadovoljni doktori, sestre i fizioterapeuti, i dok postoji životno ugrožavajući nedostatak zaposlenih za koje već godinama tražimo da se ukine zabrana zapošljavanja, stoji u pismu.

Sindikat stoga očekuje od Vlade, kao i od države koja je najveći neplatiša usluga u zdravstvu, poštivanje preuzetih obveza i socijalni dijalog, te hitan početak kolektivnih pregovora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 05:26