BIVŠA MINISTRICA

SAMU SEBE IMENOVALA U KOMISIJU, ZARADILA 38.950 KN I NIJE STAVILA TO U IMOVINSKU KARTICU Povjerenstvo istražuje Mrak-Taritaš: 'Ispričavam se javnosti'

 
Anka Mrak Taritaš
 Marko Todorov / CROPIX

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture i za to je u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici, doznajemo.

Točnije, Anka Mrak Taritaš u tom je razdoblju primila novčanu naknadu u iznosu od 78.871 kunu bruto, odnosno 38.950 kuna neto, što je vidljivo iz izvještaja o naknadama za zaključene isplate i sve pojedinačne uplate Anki Mrak Taritaš.

Anku Mrak Taritaš netko je u prosincu prijavio Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, koje sada istražuje slučaj te je naložilo svim nadležnim institucijama da dostave dokumentaciju.

Ispitivačica

Prema informacijama do kojih smo neslužbeno došli u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, Anku Mrak Taritaš prvo je 30. ožujka 2012. Odlukom o osnivanju ispitnog povjerenstva za strukovno područje arhitekture predsjednicom i ispitivačicom imenovao tadašnji ministar graditeljstva Ivan Vrdoljak, danas predsjednik HNS-a, a potom je Anka Mrak Taritaš, nakon što je došlo do promjene i nakon što je ona 16. studenoga 2012. postala ministrica graditeljstva, samu sebe imenovala na tu funkciju. Prvu Odluku donijela je 21. svibnja 2014., potom i 4. prosinca iste godine te zadnju 6. listopada 2015., u kojoj jasno stoji da ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš imenuje Anku Mrak Taritaš predsjednicom i ispitivačicom povjerenstva.

Odluka o prestanku rada povjerenstva donesena je 1. veljače 2016., kada Anka Mrak Taritaš prestaje biti predsjednica i ispitivačica, a mandat ministrice obnašala je do 22. siječnja 2016. Osim što je u tom razdoblju bila predsjednica povjerenstva, ona je u isto vrijeme bila i ispitivačica za ispitni predmet “Opća tehnička regulativa” te “Uže područje struke” za poslove prostornog uređenja, a kako neslužbeno doznajemo, do ovog slučaja ministri nisu sudjelovali u radu ispitnih povjerenstava, a Anka Mrak Taritaš, osim u razdoblju dok je bila dužnosnica u Vladi, prije nije bila ispitivačica.

Iz nekoliko imovinskih kartica koje je Anka Mrak Taritaš predavala dok je bila ministrica vidljivo je da je prijavila samo plaću koju je primala, i to u iznosu od 16.200 kuna neto, a u rubrici “Druga dužnost za koju postoji obveza podnošenja izvješća o imovinskom stanju” navela da “ne postoji”, a isto je navela i u rubrici “Drugi poslovi dužnosnika tijekom obnašanja mandata”, kao i u rubrici “Podaci o ostalim prihodima”. U rubrici “Ostala članstva i funkcije dužnosnika u drugim pravnim osobama, udruženjima i organizacijama” navela je samo da je od prosinca 2012. bila predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza.

U Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa potvrdili su nam da istražuju slučaj bivše ministrice graditeljstva.

- Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na 20. sjednici donijelo je odluku o pokretanju postupka protiv dužnosnice Anke Mrak Taritaš. Osim navedenog predmeta, povjerenstvo je protiv dužnosnice Anke Mrak Taritaš zaprimilo još dvije prijave te su u povodu istih otvoreni predmeti. U navedenim predmetima povjerenstvo prikuplja potrebne podatke i dokumentaciju u svrhu provjere osnovanosti navoda iz prijava te će nakon što prikupi svu potrebnu dokumentaciju i utvrdi relevantne činjenice u istima donijeti odluku o pokretanju ili nepokretanju postupka - odgovorili su nam u povjerenstvu.

Druga prijava

Objasnili su da se u prvoj prijavi u bitnome navodi da je dužnosnica Anka Mrak Taritaš kao ministrica graditeljstva i prostornog uređenja imenovala samu sebe u ispitno povjerenstvo za strukovno područje arhitekture te je za navedeno primala naknadu koju nije prijavila u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju.

U drugoj se pak prijavi u bitnome ukazuje na netočno navedene podatke o prihodima, obvezama (kreditima) i nekretninama u podnesenim izvješćima o imovinskom stanju. Protiv Mrak Taritaš, podsjetimo, već je pokrenut postupak jer u imovinskoj kartici, dok je bila ministrica, nije navela da joj je sin 2015. darovao stan od 73 četvorna metra i garažu od 16 metara četvornih, koje je ona potom darovala drugom sinu.

Anka Mrak Taritaš u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da je ona na tom mjestu naslijedila HDZ-ovu državnu tajnicu i da ju je imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak te da je uvijek taj posao radio dužnosnik pa i danas. Nakon što je postala ministrica, kaže, jedino je ona mogla samu sebe imenovati.

- Vrdoljak me imenovao jer sam bila najstručnija onda, a mislim da bih bila i danas. Vrlo često taj je posao obavljala i moja zamjena. No, teško mi je reći o kojem je iznosu riječ, jer je to bilo prije četiri-pet godina i ne sjećam se. Ići ću u banku i provjeriti sve izvode od 2012. - kaže Mrak Taritaš.

Provjera kartica

Poručuje da će svu dokumentaciju dostaviti povjerenstvu i postupati sukladno njihovim odlukama, a ne sjeća se ni je li prijavila iznos u imovinskoj kartici.

- Moram vidjeti što je u tim karticama od 2012. nadalje, znam samo da sam radila taj posao, ali ne mogu ni potvrditi ni demantirati vaša saznanja dok ne prikupim sve dokumente, koje ću dostaviti povjerenstvu i poštovat ću sve njihove odluke - kaže Mrak Taritaš i tvrdi da su svi njezini tadašnji suradnici u ministarstvu već bili u tom povjerenstvu te da je zato samu sebe imenovala predsjednicom.

'Preuzimam odgovornost za propust, ispričavam se javnosti'

Anka Mrak-Taritaš je u ponedjeljak navečer na svom profilu na Facebooku objavila status koji je naslovila 'Preuzimam odgovornost za propust'.

U nastavku u cijelosti prenosimo što je sve napisala.

'Vezano za medijske napise o prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koja je protiv mene podnesena zbog sudjelovanja u povjerenstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za polaganje stručnog ispita želim reći sljedeće:

1. Moje sudjelovanje u radu povjerenstva za polaganje stručnog ispita započelo je u funkciji nestranačke zamjenice ministra na koju dužnost sam došla kao stručnjak za prostorno planiranje. Osim mene u povjerenstvima su sudjelovali i drugi pomoćnici koji su stručnjaci za pojedina područja, a sve nas je zajedno imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak. Nakon što sam postala ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, nastavak mojeg sudjelovanja u povjerenstvu je predstavljalo samo kontinuitet rada povjerenstava u istom sastavu, a budući da odluke o imenovanju članova potpisuje novi ministar, novu odluku sam morala potpisati osobno.

2. Obzirom na protek vremena, koliko sam za sada uspjela provjeriti u bankovnim izvodima starima i do 5 godina, utvrdila sam da sam za navedeni rad prosječno primala naknadu u visini oko 800 kn mjesečno.

3. Zbog činjenice da se radilo o sredstvima isplaćenima od strane ministarstva iz kojeg mi se tada isplaćivala i plaća, napravila sam previd i te iznose nisam tretirala kao druge prihode pa sam ih očito zbog toga propustila prijaviti u imovinskoj kartici. Želim reći da mi to ni na koji način nije bila namjera, već previd koji mi se dogodio spletom okolnosti.

4. Zbog navedenog, želim se ovim putem ispričati hrvatskoj javnosti te želim reći da ću svu potrebnu dokumentaciju koju imam dostaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te ću poštivati svaku odluku Povjerenstva i preuzeti svu potrebnu odgovornost za učinjeni propust.

5. Na kraju, žao mi je da oni koji su ovaj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali 3 pune godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:40