IMAJU ZAJEDNIČKE TEME

Sanader ćeliju dijeli odvjetnikom koji je ukrao 1,5 mil. eura pa proputovao svijet

 AFP

SALZBURG - Zatvorsku ćeliju od 10 kvadrata, s toaletom, TV-om i radijem Ivo Sanader dijeli s Friedrichom Lorenzom, nekad poznatim odvjetnikom za trgovačko pravo iz Salzburga. Sudbine su im vrlo slične: Lorenz je tri godine stariji od Sanadera, a osim toga povezati bi ih mogla želja za uspjehom, moći, novcem i luksuzom.

Usto, srpanj 2009. godine obojici je promijenio život. Lorenz je tada uhićen, a Sanader je podnio ostavku.

SPECIJAL: SVE O BIJEGU I UHIĆENJU IVE SANADERA

Uspješni odvjetnik od austrijskog se pravosuđa skrivao od jeseni 2001., nakon što je otkriveno da je ukrao i “oprao” najmanje milijun i pol eura. Na taj je iznos podignuta optužnica, no tijekom Lorenzova bijega spominjali su se i pet puta veći iznosi. Ugledni odvjetnik pobjegao je sa svojom djevojkom Brigitte Heider, od koje se nije odvajao punih osam godina. Nekako su, koristeći lažna imena, proputovali dobar dio svijeta.

Trošili su ukradeni novac i živjeli luksuzno. Nekoliko su puta bili, tvrde očevici, i u Austriji. Zahvaljujući medijima, Lorenza su u nekoliko navrata prepoznavali bankarski službenici i trgovci. Uvijek su ih prijavljivali, no baš svaki put policija je stizala prekasno. Nakon četiri godine bijega, privatni ih je detektiv našao u Južnoafričkoj Republici. No, Friedrich i Brigitte još jednom su nestali. “Kao da su propali u pijesak”, pisali su 2007. austrijski novinari.

Par je putovao svijetom pod lažnim imenima, sve dok 30. srpnja prošle godine nisu uhićeni nedaleko od Firence u Italiji. Pod lažnim imenima vodili su mali rustikalni pansion.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 15:19