Sanader: Mi nismo stranka kukavica i slabih ljudi

PRIJENOS HDZ-ova SABORA UŽIVO

Ivo Sanader pozdravljen je na Saboru HDZ-a srdačnim pljeskom, ali ne i ovacijama i skandiranjem kakvi bi se očekivali na ovako velikom skupu, u ovakvom trenutku, kad odlazi najveći vođa HDZ-a nakon Franje Tuđmana.



Sabor je Sanader otvorio svojim govorom, snažnim, uvjerljivim i motivacijskim. Ni jednom riječju nije spomenuo svoju ostavku, ali je zato puno vremena posvetio povijesnom osvrtu na 20 godina HDZ-a i približno toliko godina hrvatske države.



Saboru su uz brojne goste prisustvovali čelnici svih koalicijskih partnera, ali ne i SDSS-a.

Sanader je HDZ nazvao najvećom strankom u povijesti hrvatskog naroda i poručio HDZ-ovcima da mogu biti sretni i zadovoljni što ih je Bog odredio da budu pripadnici naraštaja koji je ostvario najsvetije ciljeve hrvatskog naroda.


Jadranka Kosor u zadnji tren sastavlja govor?



Adlešič: Moja se stranka nije usudila izabrati ženu za premijera



- Imamo pravo na ponos, snagu, zajedništvo i budućnost. 20 godina kasnije, idemo dalje!”, poručio je Sanader. Rekao je da ne prihvaća nikakve kontroverze u procjenjivanju uloge HDZ-a, nego ih zanima samo sud birača.



- Mi nismo stranka slabih ljudi, ni kukavica, nego hrabrih i ponosnih ljudi koji su imali snage staviti se na čelo hrvatskog naroda - rekao je Sanader. Kao što se HDZ-ovci nisu skrili u mišju rupu kad je krenula srpska agresija, tako su i kasnije spremno odgovarali izazovima vremena.



  FOTOGALERIJA: 13. Opći sabor HDZ-a
- Kad je u prosincu 1999 umro naš utemeljitelj Franjo Tuđman i stranka izgubila izbore, bilo je 15-ak novih Tuđmana koji su htjeli preuzeti stranku, ne razmišljajući što je interes HDZ-a. Znao sam da se moramo riješiti onih koji su u drugoj polovici 90-ih bili krivi za gubitak ugleda HDZ-a i to smo učinili i zato je danas ovdje 10000 ljudi- poručio je Sanader.



Parter Arene Zagreb potpuno je prilagođen ovom događanju – postavljene su veliki videozidovi na kojima se izmjenjuju fotografije premijera u ostavci sa raznim europskim i svjetskim političarima poput Georgea Busha, Angele Merkel, Jacquesa Chiraca, Papom Ivanom Pavlom II. i drugih. Na drugom video zidu izmjenjuju se naslovnice dnevnih novina iz vremena kada je Sanader pobjeđivao na parlamentarnim izborima.



IZJAVE GOVORNIKA:



IVAN ŠUKER: Blagajna nije prazna, glava nam je još iznad vode

Kad smo preuzeli vlast početkom 2004, BDP je u Hrvatskoj bio 5620 eura po glavi stanovnika, a dosad je povećan 60 posto na više od 10.000 eura. Danas su iza nas članice EU Mađarska Bugarska i Rumunjska. Hrvatska je prvi udar ekonomske krize prošla s najmanje potresa u Europi. Povećanje garancija za štedne uloge na 400.000 kuna očuvalo je naš bankarski sustav. Danas mnogi govore: ovo je potop, prazna blagajna. Ali ja vas pitam da li zemlja s praznom blagajnom redovito isplaćuje i plaće i mirovine i dječje doplatke?

To ne znači da nemamo problema. Naša glava još je iznad vode, još normalno dišemo. Poručio bih špekulantima da im vlada neće dopustiti da korioste krizu.

Poruka našim bankama: morate se solidarno ponašati, ne natjecati se tko će dati veće kamate. I vi morate se ponaπati sukladno trenutku.



DAMIR POLANČEC:

Hrvatska se u ovih 20 god sučila s krizama puno puta. Zar nije suočavanje s krizom bilo kad je trećina hrvatske bila okupirana, kad su kuće i tvronice bile razruπene

Naravno da ćemo ići s rebalansom proračuna i antirecesisjskim mjerama s ciljemo očuvanja svakog radnog mjesta. Otkud crpimo optimizam?



VLADIMIR ŠEKS:

Ovo je Sabor nade, sloge i zajedništva HDZ-a. Živod ide dalje: mi ćemo danas izabrati novo vodstvo, novog lidera stranke Jadranku Kosor. Pozivam 220.000 članova HDZ-a da se okupimo i damo punu podršku Jadranki Kosor i vodstvu stranke. I Hebrangu kao predsjedničkom kandidatu.





ANDRIJA HEBRANG:

Europa je naš cilj i to ostaje. To je pisalo i u našem prvom statutu. Mi smo već Europejci. Čitam ovih dana da dolaze na čelo HDZ-a desničari, koji žele zaustaviti neke istražne radnje. Podupiremo sve istražne radnje. Nema nikakvog rigidnog desničarenja. Mi smo ponosni što smo stranka desnog centra. Sve što radimo to je interes hrvatske države i njenih građana i ako je to desničarenje, hvala na komplimentu. Nastavlja se politika koalicijske vlade, Hrvatska ide dalje!



DARKO MILINOVIĆ:

Porazit ćemo SDP u trenutku kada dođu parlamentarni izbori. Jaki smo, najjači u Hrvaskoj, to je poruka SDP-u. 2000. posrnuli smo, ali dobili smo novo vodsto koje je nastavilo s vjerom, optimizmom i odlučnošću. Mnogi i u Hrvatskoj i u Europi nisu vjerovali da će Sander ostvariti modernu demokršćnsku stranku, ali ostvarili smo pobijede. U SDP-u moraju znati da smo pobijedili i na zadnjim lokalnim izborim i pobijedili bi da su bili i na parlmentarnim izborima jer smo dobili 50 000 glasova više. Najjači smo, dobili smo i mudrost koju nam je ugradio Ivo Sander u zadnjih 10 godina. Slažem se da je odlazak Ive Sandera privremen. Sander je povlačio možda nerazumljive poteze, ali uvijek se pokazivalo da je vukao mudre poteze koji su bili kamen temeljac  HDZ-a i Hrvatske. Mi vjerujmo dr. Sanaderu. I uvjeren sam da će HDZ iznjedriti Andriju Hebraga tj. iznjedrio ga je i da će on voditi ovu državu s Pantovčaka.



LUKA BEBIĆ, član Predsjedništva HDZ-a i predsjednik Sabora:

Dvadeset godina ponosa, uspjeha. Dvadest godina epohalnih ostvarenja HDZ-a za svoju domovinu Hrvatsku. Deset godina pod vodstvom dr. Franje Tuđmana našeg prvog predsjednika, 10 godina dr. Ive Sanadera našeg drugogo predsjednika. U veličanstvenoj borbi za slobodu, s ponosom možemo kazati da smo imali sreću. Ali hrabre sreća prati. Ima puno političara, ali je malo državnika.

Razlika između političara i državnika je u tome što političari slijede dnevnu politiku, a državnici donose odluke i kad nisu povoljni uvjeti, gledajući u budućnost. Često ne respektirajući zahtjeve dnevne politike. I Tuđman i Sanader su bili i političari i veliki državnici. O Sanaderu govorim kao velikom lideru budućnosti: ovo je sad privremena situacija, ona neće dugo trajati.

Onima koji nam odriču legitimitet, poručujem: Kosor je dobila mandat za sastav nove vlade, a u ponedjeljak će u Saboru dobiti većinu!

Onima koji nam zazivaju nove izbore: uvijek su pobjeđivali na anketama, ali ne i u izborima. Zato, glavu gore, nismo uzalud rekli: Idemo dalje. Jučer s Tuđmanom, danas sa Sanaderom a sutra s Jadrankom Kosor i vodstvom HDZ-a! Budite uvjeren da je Ivo Sanader tu, ostat će tu i idemo dalje!





Novinari strogo odvojeni



Unatoč vrlo dobroj organizaciji Sabora, novinarima je onemogućen kontakt sa izaslanicima u dvorani. Smješteni su u improzivirani press centar na najvišoj razini Arene odakle je fizički nemoguće spustiti se u samo gledalište.



Preostaje im Sabor pratiti sa dva TV ekrana, kao da su kod kuće. Akreditirano je više od 160 novinara i snimatelja koji su nezadovoljni takvom „cenzurom“. Glasnogovornica HDZ-a Sunčana Glavak rekla je da cenzure nema jer sve možemo vidjeti iz lože.



Novinarka jedne televizije u dvoranu je željala ući kako bi snimatelju dala upute, no osiguranje joj je odmah izvelo iz dvorane.







Suzana Barilar, Snježana Pavić, Sanjin Španović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:59