NAKON ODLUKE VRHOVNOG SUDA

SANADER PREPRAĆEN U ZATVOR Bivši hrvatski premijer doveden u Remetinec na odsluženje kazne u trajanju od šest godina

 
 Ranko Šuvar / CROPIX, Ronald Goršić / CROPIX

Bivši premijer Ivo Sanader je u četvrtak u 19.10 sati sati policijskim automobilom stigao u remetinečki zatvor na odsluženje šestogodišnje kazne, nakon što mu je istog dana Vrhovni sud povisio kaznu u aferi Planinska, a Županijski sud za njim izdao dovedbeni nalog.

Gotovo dvosatna preprata od Sanaderovog doma u Kozarčevoj ulici do Remetinca, neslužbeno se doznaje, uzrokovana je dovođenjem bivšeg premijera u sjedište policije u Heinzelovoj ulici gdje je riješavao potrebnu paprilogiju.

Nekadašnjeg predsjednika HDZ-a u remetinečkom zatvoru očekuje uobičajna kažnjenička procedura, od sigurnosne provjere i liječničkog pregleda do smještaja na odjel.

Sanader je prepraćen u tzv. obligatorni istražni zatvor nakon što je policija oko 16 sati od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za njegovim uhićenjem.

Prije preprate u Remetinec, Sanader je izjavio kako je riječ o ''predstavi za javnost i politički motiviranom progonu''.

"Svjedoci smo još jedne sramotne epizode hrvatske pravne države jer ono što je danas bilo na Vrhovnom sudu, ako je točno što mediji izvještavaju, jer još nemamo nikakvo rješenje. To je poraz pravne države. Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo jer nema nikakvih dokaza. Fiolić je isto kao i Ježić, jedan svjedok koji kaže da je dolazio u ovu kuću kada je ovdje stajala policija i kontrolirala svakoga i što tko unosi. Ovo je smiješno, presuda je trebala pasti i mislim da je ovo još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom'', izjavio je dodavši da će se boriti svim sredstvima kako bi dokazao svoju nevinost.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković kazala je kako su o odluci Vrhovnog suda doznali iz medija te da službeno ''još nisu dobili niti jedan papir''.

"Jako smo zadovoljni da pravna država super funkcionira jer smo od medija saznali odluku Vrhovnog suda. To znači da funkcionira odlično pravosuđe. Nama je javljeno, dobili smo obavijest od novinara. Niti smo dobili od suda obavijest, što smo trebali dobiti, niti je gospodin Sanader dobio ikakvu obavijest od suda. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, onda nama", poručila je.

Na Vrhovnom sudu je istog dana ranije završeno trodnevno razmatranje žalbi protiv prvostupanjske presude u aferi Planinska kojom je Sanader osuđen na četiri i pol godine zatvora i povrat 15 milijuna kuna, a prema neslužbenim informacijama Vrhovni sud mu je kaznu povisio na šest godina.

Pored bivšeg premijera, u aferi Planinska nepravomoćno su bili osuđeni i Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo ministarstvo regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković. On je i prije suđenja priznao nedjelo te je osuđen na društveno koristan rad koji je odradio guleći krumpire.

Fiolić je na prvom suđenju priznao da je Sanaderu u njegovu vilu u Kozarčevoj odnio deset milijuna kuna i milijun eura u kartonskoj kutiji za hrenovke.

---------------------

U nastavku pogledajte kako je protekao dan od trenutka kad se doznalo za odluku Vrhovnog suda do Sanaderova dolaska u Remetinec.

19:11 Ivo Sanader stigao je u Remetinec.

FOTOGALERIJA: Sanader stigao u Remetinec

---------------------

19:08 Saborski zastupnik HDZ-a Tomislav Sokol nazvao je tvrdnje Ive Sanadera da se njega politički progoni čistom nebulozom.

- Vrhovni sud je donio pravomoćnu presudu u slučaju okrivljenika Ive Sanadera. Radi se o njegovoj individualnoj odgovornosti. Znamo da se naš pravni sustav, sustav zemalja Europe i zapadnog civilizacijskog kruga, bazira na načelu individualne odgovornosti, kazao je, kako javlja N1.

Sokol je, inače, jedan od rijetkih HDZ-ovaca koji su u četvrtak htjeli izaći pred novinare i dati izjavu o Sanaderu.

---------------------

18:36 Ivo Sanader ni nakon više od sat vremena od ulaska u policijski automobil nije dovezen u remetinečki zatvor. Kako javlja N1, policajci su ga prvo odvezli u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj ulici kako bi se riješile neke administrativne stvari, a otamo ga vode ravno u Remetinec.

O pravosudnim procesima koji se protiv njega vode, a za koje on tvrdi da su politički motivirani, za N1 je progovorila bivša premijerka Jadranka Kosor, koju je Sanader označio kao svoju političku progoniteljicu.

- Presudu ne bih komentirala, ali sam se odlučila doći zbog važne činjenice koja se u slučajevima vezanima za bivšeg premijera ponavljala, a to je tvrdnja da je riječ o političkom progonu. Tada se nije radilo o političkom progonu, niti ja niti moje kolege nismo bili zainteresirani za politički progon niti je to bilo moguće. Radili smo na tome da institucije budu neovisne. Ja kao predsjednica Vlade nisam učinila ništa od DORH-a da bi bio poticaj u ovom slučaju, niti sam tražila da se nešto ne radi. Od pokretanja procesa promijenila su se još dva državna odvjetnika i bili su iskusni suci. Nije se radilo o političkom progonu, nego su institucije radile svoj posao. Ja kao suradnica bivšeg premijera, koji je otišao bez razloga, nisam imala razloga da posegnem za političkim progonom. Nije se radilo o progonu, nego o radu institucija, rekla je u Dnevniku N1 Jadranka Kosor.

Također je rekla kako ona više nije u politici te da ne zna tko bi sada vodio politički progon preko Vrhovnog suda u ovom slučaju. Dodala je da je i Ustavni sud jasno utvrdio da nije bilo političkog progona Ive Sanadera.

---------------------

18:11 Još uvijek se očekuje dolazak Ive Sanadera u Remetinec.

U međuvremenu, kratki komentar dao je i predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

- Svakome osuđeniku moraju se osigurati adekvatni uvjeti za liječenje. Pravo je osuđenika da traži prekid izvršenja kazne, o tome odlučuje sudac izvršenja... Ako postoje razlozi, može se dogoditi prekid izvršavanja kazne, rekao je Turudić. Potvrdio je da se prijašnje vrijeme koje je Sanader proveo u istražnom zatvoru ne ubraja u obligatorni istražni zatvor.

- Svakom osuđeniku, odnosno zatvoreniku, moraju se osigurati adekvatni uvjeti za liječenje. Također je pravo zatvorenika da zatraži prekid izvršavanja kazne o čemu odlučuje nadležni sudac izvršenja kazne, a o žalbi odlučuje nadležno Vijeće Županijskog suda. To može biti, s obzirom na činjenicu bude li u zatvoru u Remetincu ili zatvorskoj bolnici, Županijski sud u Velikoj Gorici ili u Zagrebu. Dakle, ako postoje razlozi za prekid izdržavanja kazne, može se dogoditi prekid izdržavanja kazne, odgovorio je Turudić na novinarsko pitanje o tome postoje li manevri koje bi odvjetnici Ive Sanadera mogli izvesti s obzirom na zdravlje bivšeg premijera.

Turudić je kazao da bi, prema instruktivnom roku koji nije obvezujuć i za čije propuštanje nema posljedica, Sanader trebao biti upućen za izdržavanje kazne u roku od osam dana.

- Radi se o obligatornom istražnom zatvoru koji može trajati najdulje do trajanja izrečene kazne zatvora. Kada okrivljenik dobije pravomoćnu presudu, nju dobije sudac izvršenja. On je dužan je uputiti ga na izdržavanje kazne u roku od osam dana. To je instruktivni rok, nema posljedica za njegovo propuštanje, kazao je predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, kako ga je citirala televizija N1.

---------------------

17:26 Ivo Sanader je prepraćen iz svoje kuće u automobil kojim ga odvoze u Remetinec.

FOTOGALERIJA: Policija došla po Ivu Sanadera

---------------------

17:12 Policija je ušla u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj ulici u Zagrebu nakon što je oko 16 sati od zagrebačkog Županijskog suda zaprimila nalog za uhićenjem bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera kojemu je Vrhovni sud u slučaju Planinska povisio kaznu pa mora u tzv. obligatorni istražni zatvor. U policiji, koja nije otkrila Sanaderov identitet, kažu da je "u tijeku postupanje kako bi se izvršio sudski nalog".

---------------------

17:05 Ivo Sanader je ušao u svoju kuću u Kozarčevoj, a prije toga se obratio okupljenim novinarima.

- Ovo je jedan od najglupljih i najbezveznijih predmeta za koji sam čuo, Fiolić je, kao i Ježić, jedini svjedok. U vrijeme kad se to događalo ovdje pred kućom je policija stajala i kontrolirala svakoga, mogli su sve utvrditi. Ovo je smiješno, nema dokaza, presuda je trebala pasti. Ovo je još jedna predstava za javnost uoči predsjedanja Hrvatske Europskom unijom. Politički progon nažalost traje devetu godinu, nastavit ću se svim sredstvima boriti. Ako policajci dođu po mene, idem, rekao je vidno ogorčen i pomalo uzrujan Sanader.

FOTOGALERIJA: Ivo Sanader se obraća medijima

Njegova odvjetnica Jadranka Sloković je rekla da službeno još nije dobila nikakav dokument koji bi potvrdio da je odlukom Vrhovnog suda presuda u slučaju Planinska postala pravomoćna.

- Nemamo dokument, ne idemo na poziv televizije, dometnuo je odvjetnik Čedo Prodanović.

- Zadovoljni smo što pravna država funkcionira, rekla je zatim ironično Sloković.

- Od medija smo doznali za odluku Vrhovnog suda, mi smo dobili obavijest od novinara, Sanader nije dobio nikakvu obavijest. Ponavlja se špranca, sve ide prvo novinarima, a onda nama, rekla je Sloković.

Na novinarsko pitanje ide li sada u Remetinec, Sanader je odgovorio:

- Da, sad ćemo vidjeti s njima, odvjetnici su tu, oni će doći gore pa ćemo vidjeti.

Na kraju se opet osvrnuo na svoje pravosudne nevolje.

- Ovo je potpuno besmisleno, to su sve laži, u svakom predmetu imate jednoga koji me tuži jer je sebi kupovao bolju poziciju u procesu, imate Čobankovića koji se točno s tužiteljima dogovorio da po bilježnici odgovara. Protiv mene se vodi politički obračun, spreman sam na sve, dokazat ću na kraju svoju nevinost, rekao je zaključno Sanader i ušao u svoju kuću.

---------------------

16:31 Odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović ušli su u Sanaderovu kuću u Kozarčevoj, a supruga bivšeg premijera Mirjana viđena je kako mobitelom s prozora obiteljske kuće fotografira okupljene novinare i fotoreportere.

FOTOGALERIJA: Novinari pred kućom Ive Sanadera

---------------------

16:05 Protiv Ive Sanadera određen je istražni zatvor pošto je preinačena prvostupanjska presuda te mu je izrečena kazna zatvora teža od pet godina, potvrdio je glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

"Time je automatski određen obligatorni istražni zatvor", rekao je Devčić.

Rješenje o istražnom zatvoru dostavljeno je Županijskom sudu, odmah je izdan i dovodbeni nalog te je proslijeđen policiji.

"Ako osuđenika nema na adresi, policajci će ga eventualno potražiti ondje gdje smatraju da bi mogao biti. Ako se uskoro ne bi mogao naći, raspisivala bi se tjeralica", objasnio je Devčić.

Rekao je i da njegovo zdravstveno stanje nije nikakav faktor koji bi spriječio Sanaderovo pritvaranje te je podsjetio da postoji i Zatvorska bolnica. Rekao je i da, s obzirom da u ovom slučaju nije bio pritvaran prije pravomoćnosti presude, nema nikakvog uračunavanja boravka u pritvoru u drugim slučajevima u kojima se Sanadera tereti.

---------------------

15:20 Nakon što je zagrebački Županijski sud zaprimio rješenje Vrhovnog suda prema kojemu je bivšemu premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Planinska izrečena kazna od 5 ili više godina zatvora u tijeku je raspisivanje dovedbenoga naloga policiji kako bi ga uhitili te sproveli u Remetinec na odsluženje kazne.

Naime, u slučajevima kad je izrečena kazna zatvora od 5 ili više godina osobu se odmah uhićuje, odnosno, ne čeka se poziv suca izvršenja.

Kako smo neslužbeno doznali sa zagrebačkog Županijskog suda, dovedbeni nalog bit će raspisan ili danas do kraja radnog vremena ili najkasnije sutra prijepodne.

Gdje se trenutno bivši premijer nalazi ne može se doznati. Njegova odvjetnica Jadranka Sloković nije se javljala na naše pozive.

Predmet Planinska trenutno je dobila sutkinja Irena Kvaternik budući je sutkinja koja je donijela presudu u tom slučaju, Jasna Smiljanić, u međuvremenu raspoređena na odjel drugog stupnja Županijskog suda u Zagrebu.

---------------------

Prema neslužbenim informacijama, Vrhovni sud RH je nakon ovotjedne sjednice žalbenog vijeća u predmetu Planinska potvrdio osuđujuću provostupanjsku presudu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Navodno je prihvaćena samo USKOK-ova žalba u pogledu visine kazne te mu je kazna s četiri i pol godine zatvora, koju mu je izrekao Županijski sud u Zagrebu, povećana na šest godina zatvora.

Glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić nije želio komentirati neslužbene informacije.

"Nakon razmatranja žalbi tužiteljstva i obrane vijeće Vrhovnog suda donijet će odluku. Ako je preinačenom presudom izrečena kazna od pet ili više godina, vijeće bi moralo odrediti i obligatorni istražni zatvor", kazao je Pajalić za Hinu.

Za sada nema informacija o odluci Vrhovnog suda u pogledu dvojice suoptuženika, Mladena Mlinarevića i Stjepana Fiolića, kojima je prvostupanjski sud izrekao po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro.

Prije dva dana na Vrhovnom sudu RH počela je sjednica žalbenog vijeća u predmetu protiv bivšeg premijera i ostalih optuženih u aferi Planinska.

Podsjetimo, nepravomoćnom presudom Sanader je po USKOK-ovoj optužnici proglašen krivim da je pomogao bivšem saborskom zastupniku HDZ-a Stjepanu Fioliću i njegovim tvrtkama da 2009. godine po cijeni znatno višoj od tržišne proda zgradu u Planinskoj ulici u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja. Prema presudi, državni proračun je zbog prenapuhane cijene oštećen za 15 milijuna kuna, a Sanader je od Fiolića dobio "proviziju" od 17 milijuna kuna.

Upravo je Fiolić priznao da je uz Sanaderovu pomoć prodao zgradu temeljem lažnog elaborata, te je rekao da je odnio Sanaderu 10 milijuna kuna i milijun eura u njegovu kuću u Kozarčevoj. Nekadašnji ministar regionalnog razvoja Petar Čobanković također je iznio priznanje te je prije početka suđenja osuđen temeljem nagodbe s USKOK-om na godinu dana zatvora, koji mu je zamijenjen radom za opće dobro. Kaznenih postupkom obuhvaćen je i Mladen Mlinarević iz Inženjerskog biroa, kojega je USKK teretio za pomaganje u zloupotrebi zbog izrade prenapuhane procjene vrijednosti nekretnine.

Prvostupanjskom presudom Mlinarević i Fiolić osuđeni su na po godinu dana zatvora koji im je zamijenjen radom za opće dobro. Ujedno je Sanaderu naložen vraćanje primljenog novca, 17 milijuna kuna, a spomenutu razliku u cijeni od 15 milijuna kuna u državni bi proračun solidarno trebali nadoknaditi Sanader, Fiolić i njegove dvije tvrtke. Tim je tvrtkama izrečena i novčana kazna od ukupno 120.000 kuna.

Sanader i Mlinarević od početka poriču krivnju te su njihove žalbe usmjerene na ukidanje prvostupanjske presude i vraćanje predmeta na ponovno suđenje. S druge strane žalbu je podnio i USKOK koji traži povećanje kazni za ovu dvojicu optuženika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:31