OPASNOST OD BIJEGA

Sanaderu odbili žalbu: Bivši premijer ostaje iza rešetaka najmanje do 18. ožujka

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije odredilo je slijedeći termin za saslušanje bivšeg hrvatskog premijera Sanadera. To će biti 3. veljače
 Ronald Goršić/CROPIX

SALZBURG - Viši zemaljski sud u Linzu odbio je u utorak žalbu bivšeg premijera Ive Sanadera na ekstradicijski pritvor, izjavio je u četvrtak za austrijsku novinsku agenciju APA zamjenik glasnogovornika državnog odvjetništva u Salzburgu.

Austrijski mediji javljaju kako Sanader u pritvoru ostaje najmanje do 18. ožujka.

Razlog da se Sanadera ne pusti iz pritvora je opasnost od bijega, zaključio je sud koji je pak dodao da ne postoji opasnost od skrivanja dokaza.

Glede teških optužaba i očekivane visine kazne u Hrvatskoj za djela za koja ga se tereti, kao i zbog "intenziteta podražaja na bijeg", pritvor se ne može zamijeniti blažim sredstvima, navodi se u odluci suda u Linzu. Glasnogovornik suda izjavio je da Sanader ima mogućnost ponovno predati zahtjev za ukidanje pritvora.

Sanaderovi su odvjetnici 30. prosinca podnijeli zemaljskom sudu u Linzu žalbu na pritvor u Salzburgu.

Istodobno, austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije odredilo je slijedeći termin za saslušanje Sanadera. To će biti 3. veljače. Sanader neće biti saslušan putem video veze, kao što je to bio slučaj 22. prosinca, nego će istražitelji i jedan državni odvjetnik iz Beča otputovati u Salzburg gdje će saslužati Sanadera.

Podsjetimo, bivši predsjednik hrvatske vlade u ekstradicijskom je pritvoru u Austriji od uhićenja 10. prosinca, zbog tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 20:21