DIPLOMATSKI SKANDAL?

SANKCIJAMA UNATOČ Hrvatska za remont vojnih helikoptera poziva rusku tvrtku s crne liste EU?

 Goran Mehkek / CROPIX

Za milijunski posao remonta šest hrvatskih vojnih helikoptera Mi-8 kao jedan od podizvođača natječe se i ruska obrambena tvrtka, koja je odnedavno pod sankcijama Europske unije, piše RTL i pita se je li možda na pomolu diplomatski skandal.

Šest vojnih helikoptera MI-8 čeka remont u dvorištu Zrakoplovno tehničkog centra kod Velike Gorice. Jedini problem je što se za pomoć u održavanju pregovara i s ruskom tvrtkom koja je odnedavno pod sankcijama Europske unije, doznaje RTL . Pitanje koje se se nakon ovog postavlja je krši li Hrvatska time odredbe Bruxellesa?

- Nije kršenje, a budite uvjereni da će ZTC prilikom odabira svojih podizvođača postupati u skladu s odlukama i uredbama Vijeća EU - prokomentirao je Tomislav Babić, član Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra.

U poslu koji će Ministarstvo obrane navodno platiti 80 milijuna kuna, ZTC je na natječaj za podizvođače pozvao rusku obrambenu tvrtku Oboron-prom i još nekoliko drugih. Ministar obrane Ante Kotromanović tvrdi da se ne krši ništa jer 'smo razmišljali unaprijed'.

- Kad su se sankcije nametale Rusiji, mi, Mađari i Slovaci smo pazili da se izuzme ovaj dio tvrtki s kojima mi moramo raditi, zato jer kupujemo pričuvne dijelove i moramo remontirati jedan dio. Nemamo izbora - rekao je ministar obrane.

Tri helikoptera trebala bi biti remontirana ove, a tri iduće godine. Kao jedna od zemalja članica ovisnih o ruskoj vojnoj tehnologiji, Hrvatska je bila prva zemlja koja je tražila da se iz sankcija izuzme održavanje vojne tehnike, piše RTL .

Zabrane iz stavaka 1, 2 i 3 ne dovode u pitanje izvršavanje ugovora ili sporazuma sklopljenih prije 1. kolovoza 2014., ni pružanje zamjenskih dijelova i usluga potrebnih za održavanje i sigurnost postojećih sposobnosti unutar Unije.

Iako je pitanje kako će na to gledati Sjedinjene Države, koje su ključni donator vojne opreme Hrvatskoj - ruska državna tvrtka tako ostaje u igri za posao koji se ZTC nada uskoro sklopiti s nekim od ponuđača.

Ipak, prilikom pokretanja sljedećeg koraka u natječajnoj fazi sigurno je kako će to mišljenje biti jedno od kriterija za nastavak pregovora s navedenom tvrtkom.

A posla za kooperanta, tko god on bio – ni ubuduće neće manjkati. Jer ratno zrakoplovstvo ima 24 ovakva helikoptera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:25