TRAGIKOMEDIJA

Šarlatanski posao: Potrošili milijune, a ovako izgleda jezero ispod našeg najljepšeg dvorca

Jedan od najljepših dvoraca u ovom dijelu Europe, a podno njega crno, muljavo grotlo obraslo vegetacijom...

Jezero Trakošćan

 Željko Hajdinjak/CROPIX

Jezero Trakošćan podno jednog od najljepših dvoraca hrvatske baštine, još je prazno. Iako iz Hrvatskih voda tvrde da će posao čišćenja biti gotov početkom svibnja, nitko tko radi na projektu u to ne vjeruje, pa čak ni u samoj državnoj tvrtki.

Jednako tako, nitko to neće javno reći jer firma je svima uključenima (izvođaču, nadzoru, svojim radnicima) dala veto na informacije. Iz tvrtke za nadzor SEDRA Consulting d.o.o. za medije su rekli da "im je ugovorom zabranjeno govoriti bez pisanog pristanka Hrvatskih voda". Jutarnji je Hrvatskim vodama elektroničkom poštom poslao sedam pitanja 28. veljače, a zatim i dvije požurnice, ali bez povratne informacije.

Posao zvan šarlatanstvo

Budući da je krajem prošlog mjeseca istekao i drugi rok, koji je sama tvrtka odredila, i cijena narasla za nekoliko milijuna kuna, zanimalo nas je kad će jezero podno spomenika kulture biti konačno puno i riba vraćena iz podstanarstva, te konačna cijena.

Jer, kao što ne vjeruju u novi rok, naši sugovornici ne vjeruju ni da će troškovi stati na sadašnjih, gotovo 19 milijuna kuna.

- I početna je cijena bila premala, posao je po principu najniže ponude dobila tvrtka Bagerkop Roberto za 15-ak milijuna, što će vam svatko tko se imalo razumije u ovakve poslove reći da je nerealno jeftino.

Mi se kladimo da će konačni iznos biti možda i dvostruko veći od ovih sada – saznajemo od vrlo ozbiljnog izvora unutar zagrebačkog poduzeća. Isti će izvor, a i ostali sugovornici reći da je jedina prava riječ oko tog posla – šarlatanstvo. Jedan od najljepših dvoraca u ovom dijelu Europe, spomenik kulture, na uzvisini, a podno njega crno, muljavo grotlo. Sad već obraslo i vegetacijom.

Prvi rok za čišćenje jezera bio je 28. travnja prošle godine, a dodacima je još dvaput produljivan. Svečano su radovi, uz medije i goste, počeli 29. studenoga 2021. Jezero je ispražnjeno, riba izlovljena i premještena u bednjanske ribnjake. Svi su govornici bili entuzijastični. Načelnik Bednje, Damir Poljak, govorio je o važnosti projekta, ekologiji i turizmu.

Iako je odmah rečeno da je polovica jezera od 400.000 kubičnih metara vode, koje se prostire na 17 hektara, gotovo polovica mulj, nakon probijanja prvog roka, količina mulja nazvana je - "iznenađenjem". Bilo je to kad su strojevi Bagerkopa, umjesto da ga vade, zaglibili u mulju i ni makac.

image
Željko Hajdinjak/CROPIX

Tužan prizor

U srpnju 2022. Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda, najavio je završetak izmuljivanja jezera za tri do četiri mjeseca.

- Želja je da idućih nekoliko desetaka godina trakošćansko jezero bude ljepše, bistro i čisto - rekao je entuzijastično.

Međutim, tko je zadnje dvije godine prošetao oko "jezera" dočekao ga je istovremeno jeziv i tužan prizor. Nema ni lijepog, ni bistrog, ni čistog jezera. Godina je bila kišna pa je već upitan i nastavak radova.

U međuvremenu je, na temelju odobrenja nadzornog inženjera, koji potvrđuje opravdanost kašnjenja, produljen i ugovor s Bagerkopom.

Problemi s čišćenjem jezera koje pripada Dvoru Trakošćan grofova Draškovića počeli su još u vrijeme natječaja po javnoj nabavi. Prema kronologiji događaja koja se može vidjeti u oglasniku javne nabave, bila su dva javna nadmetanja (u prvom je bilo čak osam ponuđača) i više žalbenih postupaka da bi sve na kraju završilo tužbom jednog od ponuđača Visokom upravnom sudu.

Tužbe i žalbe izmjenjivale su se, a u međuvremenu je 23. ožujka 2021. premijer osobno tvrtki Bagerkop i Mladenu Raušu dodijelio ugovor. I taj datum čudi jer je DKOM još nekoliko dana ranije, 18. ožujka, donio odluku o pokretanju spora pri Visokom upravnom sudu. Premijeru to nitko, očigledno, nije rekao. U četvrtak, 25. ožujka Upravni sud poništava odluku DKOM-a i ugovor je ništavan. Budući da su dotad istekla ponuđena jamstva, tvrtke moraju prikupiti nova.

Na veliko čuđenje, upravo tvrtka koja je pokrenula i dobila upravni spor ne dostavlja svoja i Bagerkop Roberto dobiva posao. Upućenima to "smrdi" na međusobni dogovor. U nekom je trenutku cijele te sage iz Hrvatskih voda spomenuto da tvrtka Bagerkop nije dorasla tom poslu i da se razmišlja o raskidu ugovora, no to je već drugi dan demantirano.

image
Željko Hajdinjak/CROPIX

Kredibilitet Bagerkopa

Vlasnik Bagerkopa Boris Rauš za sva zakašnjenja krivi vremenske (ne)prilike. Novi rok za završetak radova je 3. svibnja, za manje od dva mjeseca. Datum za koji nitko ne vjeruje da je realan, štoviše, i prema izvorima Jutarnjeg, već se sastavlja novi natječaj, na koji se, saznajemo, namjerava opet javiti i Bagerkop. Ne završe li se radovi na vrijeme zbog krivnje izvođača, on je dužan platiti penale za kašnjenje, a odobrava se i raskid ugovora.

- Nešto što je krivo započelo, ne može dobro završiti. Da bi netko napravio taj posao, mora imati adekvatnu opremu i tehnologiju, verzirane ljude i održivu cijenu. Već manjak jednoga od toga je problem, a kamoli da, kao što je situacija, ne ispunjava ni jedan od ta tri uvjeta – kaže naš izvor iz Zagreba, aludirajući na kredibilitet Bagerkopa za tako veliki posao. Direktor Bagerkopa Boris Rauš za Jutarnji kaže da je već prvi rok bio "neozbiljan". -

Za takav je posao rok od godinu dana definitivno prekratak jer možete raditi samo za lijepa vremena. A još kad se ustanovilo koliko je mulja, možda ni tri godine ne budu dovoljne. Govorilo se da je mulja oko metar i pol do dva, a tek početkom radova utvrdilo se da ga je na nekim mjestima čak pet do šest metara dubine. Ja sam tu samo da delam, a Hrvatske vode su za izjave – kaže Boris Rauš.

Stručnjacima, onima s vetom koje nećemo imenovati, nije jasno da za tako velik posao nisu odrađene ozbiljne predradnje. - Prva i najlogičnija, ispitivanje dubine mulja pa, u skladu s tim, javnim natječajem tražiti tvrtku koja ima potrebnu mehanizaciju, a ne da je presudila najniža cijena – kažu. Projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera, na koji se čekalo 60 godina, pripreman je cijelo desetljeće. Dok su direktori i političari uvjeravali u lijepu priču o radovima oko spomenika kulture, samo su ribiči upozoravali da izmuljivanje neće teći glatko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:43