POTRES U ZAGREBU

SASTANAK BANDIĆA I PLENKOVIĆA ZAVRŠIO DOGOVOROM O STVARANJU POSEBNOG ZAKONA Gradonačelnik građanima: 'Da ste malo više ulagali u svoju imovinu...'

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu s predstavnicima grada Zagreba gdje se razgovaralo o posljedicama potresa u glavnome gradu.

Sastanku su nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Mario Banožić i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Iz Grada Zagreba na sastanku su prisustvovali gradonačelnik Milan Bandić, zamjenice gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević i Olivera Majić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić, ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Grada Zagreba Ivica Rovis, te pomoćnica pročelnika Gradskog ureda za prostorno planiranje Ančica Kačić.

Premijer je s gradonačelnikom Bandićem dogovorio daljnje aktivnosti za saniranje štete od potresa.

- Sada trebamo maksimalan angažman preciziranja i utvrđivanja stanja pojedinih objekata - kazao je premijer.

Istaknuo je i da će se krenuti u stvaranje zajedničke radne skupine zadužene za izradu posebnog zakona koji bi regulirao situaciju nakon potresa u Zagrebu te da će u tome sudjelovati ministar graditeljstva Predrag Štromar i drugi ministri te predstavnici grada.

- Sve druge koje ćemo uključiti mogu pomoći sa svojom ekspertizom da se donese zakon s obzirom na razmjere štete - kazao je.

Rekao je i da je element njihova dogovora izvor financiranja, bilo da je riječ o sredstvima Grada, Vlade ili međunarodni način financiranja koji uključuje pomoć s europske razine.

Apelirao je na sve građane da budu oprezni, da paze na zgrade i oznake da ne hodaju uz zgrade koje nisu sigurne.

Gradonačelnik Bandić je rekao da će im trebati mjesec do dva da se utvrdi koje su zgrade najgore stradale.

- Tek sad kreće sustavno utvrđivanje činjeničnog stanja - kazao je Bandić.

Bandić je kazao da bez izmjene zakonskog okvira Grad Zagreb ne može obnavljati privatnu imovinu.

- Grad će obnoviti svoju imovinu, država svoje, a vlasnici svoje. Oni vlasnici koji su proteklih godina ulagali u svoju imovinu bolje su prošli, oni koji nisu... oni nisu - kazao je.

Premijer je kazao da procjene štete za sada nema.

Gradonačelnik je najavio moguću izgradnju nekoliko stotina zamjenskih stanova u Podbrežju za socijalno ugrožene kojima su u potresu uništeni domovi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 07:26