SVI TRAŽE DINA MIŠKIĆA

SATELITSKE SNIMKE SU NEUPOTREBLJIVE, ALI POTRAGA SE NASTAVLJA! Predstojnik Ureda premijera otkrio nam je kakva je trenutna situacija na Atlantiku

 
Dino Miškić
 Marinetraffic.com

Potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem, čiji je brod Bourbon Rhode potonuo prije više od dva tjedna nasred Atlantika, dosad, nažalost, nije dala rezultata, ali se i u petak nastavlja, doznaje Jutarnji list.

Nove fotografije koje su u četvrtak snimili sateliti koje koristi Europska agencija za pomorsku sigurnost (EMSA) nisu bile upotrebljive jer je bilo oblačno vrijeme i na njima nije ništa uočeno. Popodne će, kaže nam predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić, koji u ime hrvatske Vlade koordinira potragom, sateliti nastaviti snimanje, a na temelju analize tih novih snimaka, u slučaju da se nešto uoči, usmjerit će se i brodovi koji sudjeluju u potrazi.

I dalje je šest brodova koji sudjeluju u potrazi. Zrakoplovi u ovom trenutku ne pretražuju to područje na kojem bi se eventualno mogla nalaziti splav. Objekt promjera sedam i pol metara uočen je samo na prvim snimkama satelita koji koristi EMSA.

Hrvatske vlasti zajedno s ukrajinskim kolegama, čiji su mornari također nestali u brodolomu, od francuskih vlasti molili su da se uključi i njihov vojni zrakoplov, ali molbe nisu urodile plodom. Odgovora još nema, budući da bi zrakoplov s Martiniquea dugo letio do mjesta gdje traje potraga, a onda bi u samoj potrazi mogao sudjelovati dosta kratko zbog velike potrošnje goriva i morao bi se brzo vratiti na Martinique. No brodovi su i dalje ondje 24 sata dnevno, bez obzira na vrijeme i doba dana, do daljnjega.

O daljnjem intenzitetu potrage odlučuju francuske vlasti, a sigurno da nije obećavajuće što zadnjih 11 dana na moru nije pronađeno ništa. Zbog toga su hrvatske vlasti zatražili od EMSA-e satelitske snimke koje mogu pomoći u potrazi i kako bi se potraga nastavila što je dulje moguće. EMSA će satelite koristiti još nekoliko dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:09