A CIJENE - DIVLJAJU!

Scenarij koji nitko nije očekivao: ‘Pogledao sam statistiku i nisam mogao vjerovati svojim očima‘

U trenutku kad se otkaže jedna rezervacija istog se trena "bukira" druga, no i po trideset posto višoj cijeni
Udarni vikend
 Cropix

Ovakav scenarij ama baš nitko nije predviđao. Ajde, proguglajte, tražite članke i analize o tijeku sezone 2021.; ama baš nigdje nećete pronaći optimiste koji govore kako će ovo ljeto biti tek malo lošije od rekordnog 2019. godine. I da će se početkom kolovoza tražiti soba više. Noćiti po plažama i parkiralištima. U parkovima, piše Slobodna Dalmacija.

- Jučer sam gledao statistiku i nisam mogao vjerovati svojim očima. Uspoređivao sam isto razdoblje iz ove s onim iz 2019. i zaključio da je u Makarskoj danas samo 12 posto manje gostiju nego te berićetne pretpandemijske godine. U Makarskoj imamo 43 posto bolje turističke rezultate nego u istom razdoblju prošle godine! - kaže Tonći Lalić iz Turističke zajednice grada Makarske i svjedoči o fenomenu koji sam za sebe govori o kakvoj se jagmi za slobodnim smještajem radi.

image
Split, udarni ljetni vikend
Ante Cizmic/Cropix

- U doba online rezervacija, gosti nam, baš kao nekada, fizički dolaze u turističke zajednice i putničke agencije i traže smještaj. To se tko zna otkad nije dogodilo. Mole da im se pomogne. I pristaju na sve. Noćili bi i u nekakvom smještaju negdje ispod brda, samo da im se to riješi. Svjedočimo ogromnoj navali turista - kaže Lalić.

U Splitu je situacija tako pipava da gosti pristaju iznajmiti i prostore u suterenu i pomoćne objekte, a vlasnici podstanare naprasno izbacuju iz stanova, svjesni da su, zbog loše procjene sezone koja je sve iznenadila, trebali primiti turiste, a ne igrati "na sigurno". U trenutku kad se otkaže jedna rezervacija istog se trena "bukira" druga, no i po trideset posto višoj cijeni jer su posljednjih dana prodajom smještaja ovladali mešetari.

image
Ilustracija
Ivo Ravlic/Cropix

Kvaka je u tome što je dio Splićana lani odustao od iznajmljivanja smještaja turistima, pa sad apartmana manjka. Situacija je slična onoj kad se u Splitu, prvih godina, događala "Ultra", a turističkih postelja nije bilo dovoljno na raspolaganju. Zato šverceri gledaju iskoristiti trenutak pa nabijaju cijene mimo svake logike. Cijene u "last minute" aranžmanima - divljaju.

- To nije dobro. Cijene smještaja, bez obzira na situaciju, ne smiju se dizati u nebo - upozorava Lalić iznajmljivače koji su izgubili glavu.

Slično se ponašaju i djelatnici turističkih agencija. Bez obzira što je smještaj već rezerviran, pojedinci mrtvi - hladni šalju goste od kojih su već unaprijed naplatili aranžman na vrata iznajmljivačima, pa neka se misle što će i gdje će s njima. A, nemaju gdje, i to im stvara velike probleme. Ukratko; u Dalmaciji je na djelu pravi turistički bum i svi se trude zaraditi što više u razdoblju koje je pred nama.

image
Gužva za katamaran za Hvar
Vladimir Dugandzic/Cropix

- Zato jer se plaše da će korona prekinuti sezonu, no nadam se da ove godine zaista neće biti tako. Već sama činjenica da se turisti iz Njemačke s ljetovanja u Hrvatskoj mogu vratiti kući bez ikakvih ograničenja, dala nam je vjetar u krila. Znate kakvu težinu ima kad to izgovori kancelarka Angela Merkel, to onda sluša cijela Europa. Osim toga, puno je ljudi cijepljeno i zbog toga se ne boje otići na ljetovanje - kaže Lalić.

A baš u Europi, o kojoj govori Lalić, i jest vic. Iz njenih "gornjih krajeva" turisti su pohitali na Mediteran, a onda su objavljene "korona-mape". I na njima se države na moru "crvene". Sve su češći gosti koji otkazuju ljetovanje u Španjolskoj, a zakazuju ga u nas.

image
Ukrcaj na trajekt
Vojko Basic/Cropix

- Nipošto se ne treba radovati tuđoj nesreći, no činjenica jest da su Portugal, Španjolska, dijelovi Italije, u crvenoj zoni, i da to utječe na porast rezervacija u nas. U Turskoj, nažalost, bjesne požari, a što se tiče koronavirusa, stanje nije bajno ni u Grčkoj. Sve nam to za sada ide na ruku, pa od hotelijera čujem da im je pun cijeli kolovoz. Što se tiče strukture gostiju, u Makarskoj prednjače Poljaci, Nijemci, Hrvati, i naši vjerni gosti Bosanci i Hercegovci, pa onda Slovenci, Mađari, Šveđani... - veli na kraju naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:02