DRAMA U STRANCI

SCENARIJI RASPLETA U SDP-u Novi čin u dramatičnom raskolu u oporbenoj stranci: 'Moguće je da nas izbace pa da onda sruše Bernardića'

Nije jasno kako će reagirati vrh SDP-a odluči li saborski klub, suprotno odluci Predsjedništva, izabrati Peđu Grbina za šefa. Komadina je već rekao da na čelu kluba ne može biti Grbin jer je suspendiran sa svih stranačkih dužnosti
Zlatko Komadina i Davor Bernardić
 Damjan Tadic / CROPIX

Na današnje aktualno prijepodne na početku jesenskog zasjedanja Sabora zastupnici najjače oporbene stranke, SDP-a, prvi put dolaze bez dogovora unutar stranačkog Kluba o tome koja će pitanja uputiti Vladi i tko će ih postaviti.

Arsen Bauk, predsjednik SDP-ova Kluba u ostavci, sazvao je sjednicu Kluba za danas u 13.30 sati. Na njoj će se, kako doznajemo, glasati o izmjeni Poslovnika koji regulira način rada Kluba SDP-a, odnosno o njegovu usklađivanju s novim stranačkim Statutom.

- Iz Poslovnika će se izbrisati odredba prema kojoj predsjednik stranke predlaže tko će voditi zastupnički Klub i time će se stvoriti pretpostavke za samostalno funkcioniranje Kluba. Riječ je zapravo o usklađivanju Poslovnika Kluba s novim stranačkim Statutom - potvrdilo nam je više SDP-ovih zastupnika.

Zaoštravanje

Jučer se od zastupnika SDP-a nije mogao dobiti jednoznačan odgovor hoće li danas na istoj sjednici izabrati i novog šefa Kluba i hoće li to doista biti Peđa Grbin. Između trideset i dvoje saborskih zastupnika, koliko ih nakon izlaska Bojana Glavaševića SDP ima, čak je dvadeset i dvoje potpisnika pisma u kojem se traži Bernardićev odlazak s čela stranke. S takvom dvotrećinskom većinom lako mogu izglasati izmjene Poslovnika i izabrati novog šefa Kluba.

U ovom trenutku, međutim, nije jasno kako će vrh SDP-a reagirati odluči li saborski klub, suprotno ljetošnjoj odluci Predsjedništva, izabrati Peđu Grbina za šefa. Komadina je već javno ustvrdio da na čelu kluba ne može biti Grbin jer je suspendiran sa svih stranačkih dužnosti.

- Ne bi me iznenadilo da nas svih dvadeset i dvoje izbace iz SDP-a, ma što to značilo za sudbinu stranke - rekao nam je jučer jedan od pobunjenika protiv Bernardića i dodao: - Predsjedništvo je svojom odlukom da Bernardić treba biti šef Kluba, donesenom nakon što je dvadeset i troje zastupnika potpisalo pismo za njegovom smjenom, svjesno išlo na dolijevanje ‘ulja na vatru’, na zaoštravanje sukoba s Klubom. Zato me ne bi čudilo da nas sve izbace iz stranke i tek tada kad se riješe konkurencije pokrenu postupak Bernardićeve smjene.

Nakon što je Bernardić proteklog dramatičnog vikenda rekao odlučno “ne” svojim donedavnim podupirateljima koji su od njega tražili da se sam povuče (ma koliko oni to javno poricali), unutarnji sukobi u toj stranci ušli su u novi stadij beznađa.

Gubitak utjecaja

- Bernardić ih je matirao time što im je rekao - ok, spreman sam se povući, ali tako da raspišem izbore za sva stranačka tijela. To praktički znači da svi idemo na reizbor, a mnogi koji su sad u predsjedništvu i Glavnom odboru i podržavali Bernardića nisu sigurni da bi bili izabrani u stranački vrh, što znači gubitak utjecaja na krojenje liste za izbore za Europski parlament, te saborske izborne liste - rekao nam je jedan od zastupnika SDP-a.

Još prošli tjedan dok je postojala nada da će Bernardićevi dojučerašnji saveznici nagovoriti šefa stranke na dobrovoljno povlačenje, međusobno zaraćene struje razmišljale su o mogućem kompromisnom scenariju za izlazak iz sadašnje krize. Prema tom scenariju čak bi i potpisnici ljetošnjeg zahtjeva za Bernardićevom ostavkom podržali na Glavnom odboru Komadininu ambiciju da privremeno vodi stanku do europskih izbora (za to Komadini treba dvotrećinska podrška Glavnog odbora), ali samo uz jedan važan uvjet - da se ukinu suspenzije četvorici članova Predsjedništva: Siniši Hajdašu Dončiću, Mihaelu Zmajloviću, Peđi Grbinu i Vedranu Babiću.

Drugi scenarij koji je još uvijek u igri jest pokretanje Bernardićeva opoziva. Opoziv po Statutu, ako to ne želi učiniti Predsjedništvo, može pokrenuti i četvrtina članova Glavnog odbora ili pet županijskih organizacija. Snage za pokretanje procesa opoziva možda u SDP-u i ima, ali je pitanje ima li snage da se postupak i dovrši. Odluku o opozivu šefa stranke, naime, mora potvrditi većina svih članova Glavnog odbora, a zatim i stranačka Konvencija. Konvencija nakon toga donosi odluku o izvanrednim izborima za predsjednika stranke, ali može odlučiti da se raspišu izbori i za ostala stranačka tijela. - Mi koji tražimo Bernardićev odlazak smatramo da bi ‘resetiranje’ cijelog vodstva, a ne samo izbor novog predsjednika, bio najbolji izlaz iz ove situacije - kaže jedan od Bernardićevih kritičara i dodaje: - Istina, na terenu bi u okolnostima žestokih sukoba izbor novog vodstva bio rizičan put, bilo bi krvi do koljena, ali bi SDP barem dobio šansu da iznjedri novo vodstvo koje bi s novom energijom izašlo na europske izbore.

Podjela do temelja

Ono što, međutim, dodatno komplicira situaciju oko ovog scenarija jest činjenica da je SDP novim Statutom donesenim početkom godine predvidio da se po načelu jedan član - jedan glas bira i Predsjedništvo i Glavni odbor. - To znači da bi se u unutarstranačkoj kampanji stanka podijelila do temelja do zadnje mjesne organizacije do zadnjeg člana, ali vrijedilo bi riskirati - kaže nam jedan od pobunjenika.

Iz struje pobunjenika protiv Bernardića, međutim, sve su glasniji zahtjevi da se unutar SDP-a raspiše referendum na kojem bi se stranačko članstvo izjasnilo o tome želi da sadašnje vodstvo nastaviti voditi stranku, ili treba raspisati prijevremene unutarstranačke izbore.

Anketa među članstvom jedini je demokratski izlaz iz ovog ćorsokaka. Ako članovi kažu da su zadovoljni s ovim što imaju, onda ćemo mi koji tražimo Bernardićev odlazak znati da u toj stranci nemamo što dalje tražiti - kaže nam jedna od saborskih zastupnika te stranke. Ideju o referendumu u ponedjeljak su na zajedničkoj sjednici Predsjedništva i zastupničkog kluba iznijeli Gordan Maras i Siniša Hajdaš Dončić. Čini se da će pobunjenička struja na njoj sve snažnije inzistirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:17