VRUĆA TEMA

SDP-ov PEĐA GRBIN ŠALJE ZAHTJEV USTAVNOM SUDU I ova zabrana rada nedjeljom ide na ocjenu ustavnosti

 Damjan Tadić / CROPIX

Zbog odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite od 24. travnja da se nedjeljom zabrani rad svim trgovinama osim kioscima, pekarnicama i benzinskim postajama, SDP-ov zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Peđa Grbin podnosi prijedlog za ocjenu ustavnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, koji je stupio na snagu 18. travnja.

Grbin osporava dva članka deset dana starog zakona, i to članak 10., kojim se definira ovlast Stožera civilne zaštite za donošenje epidemioloških mjera, te članak 18., kojim se ozakonjuju mjere koje je Stožer donosio od 11. ožujka do 18. travnja, kada su zakonske izmjene stupile na snagu.

Ocjenjujući ova dva zakonska članka, Ustavni sud prvi će put otkad je proglašena pandemija koronavirusa biti u prilici da ocijeni suspendiraju li se ustavna prava i slobode radi zaustavljanja širenja zaraze na Ustavom predviđen način, može li takve odluke donositi Nacionalni stožer, je li ih trebala donositi Vlada ili je, što oporba tvrdi od prvog dana, HDZ-ova većina trebala proglasiti izvanredno stanje i odluke kojima se zadire u slobode i prava građana donositi dvotrećinskom većinom u Saboru.

- Radi se, primjerice, o odlukama o ograničavanju javnih okupljanja, rada u trgovini, zadržavanja na ulicama i zabrani napuštanja mjesta prebivališta. Odnosno, o odlukama koje su donesene nakon stupanja na snagu izmjena zakona u kojima je i odluka o zabrani rada nedjeljom - kaže Grbin te napominje kako se ovim zakonom jedne odluke ozakonjuju, a druge se donose pozivanjem na njega.

- Odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite se značajno, možda čak i najjače od osamostaljenja Hrvatske do danas, što uključuje i ratno razdoblje, ograničavaju ustavna prava građana kao što su pravo na slobodno kretanje ili pravo na slobodno poduzetništvo - rekao je Grbin.

U prijedlogu za ocjenu ustavnosti Grbin navodi da je ovakvim davanjem ovlasti Nacionalnom stožeru civilne zaštite da zbog pandemije suspendira određena ustavna prava došlo do povrede članka 32. st. 1. Ustava, koji jamči slobodu kretanja, i povrede članka 49. st 1. Ustava, koji jamči slobodu poduzetništva, a koja je najviše ograničena odlukama Stožera.

- Što se tiče nedjelje, dolazimo u posebno osjetljivu sferu jer je Ustavni sud o tome dvaput odlučivao i oba puta utvrdio da takva zabrana nije dopuštena. Ovaj put se ona pokušava progurati pod krinkom epidemioloških mjera, ali meni, kao ni cjelokupnoj javnosti, nitko nije objasnio zašto je nedjelja rizičnija za širenje virusa od drugih dana - ukazuje SDP-ovac i dodaje da je ravnatelj HZJZ-a Capak rekao da se moralo na jedan dan zatvoriti dućane. Ako je tako, nastavlja, onda se moglo pustiti trgovcima da sami odrede koji će dan zatvoriti dućane radi potrebe njihove dezinfekcije i drugih razloga.

- Odluka o zabrani rada nedjeljom nije stupila na snagu ove, nego će stupiti tek od iduće nedjelje. Isti dan će se otvoriti crkve, a zatvoriti dućani - kaže Grbin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:49