NOVI PROBLEMI

SDP-ova LISTA ZA EUROPARLAMENT VEĆ SE OSIPA Javila se SDP-ovka koju je Bernardić o izboru obavijestio netom prije Predsjedništva stranke

 
Jasenka Auguštan-Pentek; Davor Bernardić
 Tom Dubravec, Ranko Šuvar / CROPIX

Tek što je Predsjedništvo SDP-a utvrdilo listu od 12 kandidata koji bi u svibnju trebali izaći na izbore za zastupnike u Europskom parlamentu, ona se počela osipati.

Gradonačelnica Zlatara, Jasenka Auguštan-Pentek, predsjedniku stranke Davoru Bernardiću poslala je pismo u kojemu mu se zahvaljuje što ju je predložio, pa makar u zadnji čas, neposredno pred sjednicu Predsjedništva, te ga je obavijestila da odustaje od kandidature.

Poručila mu je da on umjesto nje bude na listi jer "predsjednik stranke zbog cjelokupne situacije u SDP-u treba biti taj koji treba voditi svojim primjerom i preuzeti odgovornost te time poslati najbolju poruku članovima stranke i biračima".

Još je navela kako bi ona, ako je to stranci potrebno, bila spremna biti na zajdnjem mjestu na listi, ako bi Bernardić bio na prvom.

Pismo Jasenke Auguštan-Pentek Davoru Bernardiću prenosimo u cjelosti:

Poštovani Predsjedniče, dragi kolege članovi Predsjedništva,

zahvaljujem se Predsjedniku SDP-a koji me predložilo da budem na listi za EU parlament. Shvaćam da je to njegovo pravo bez obzira što sam ja osobno, kao i moja županijska organizacija predložili drugog kandidata. Za mene je velika čast što sam predložena u izbor dvanaestero kandidata, da je prepoznat moj rezultat i zalaganje, a jednoglasno primanje na znanje Predsjedništva smatram povjerenjem da mogu doprinijeti stranci. Predsjednik me netom prije sjednice Predsjedništva kontaktirao i rekao da sam ja u njegovom širem izboru da uđem na listu. Bila sam iznenađena, ali i rekla da ukoliko je potrebno ne bojim se preuzeti odgovornost. Smatram da svaki SDP-ovac u ovom trenutku ne treba kalkulirati i svi trebamo bezrezervno stati iza stranke. Ovi su izbori test naše snage i povjerenja među biračima.

Građani nažalost sve manje imaju povjerenja u političare i politički sustav zbog loših primjera pojedinaca. Svojim zalaganjem u političkom djelovanju ne samo na lokalnoj već i nacionalnoj razini želim pokazati da postoje političari koji ne rade za osobne interese, već imaju želju da se to promijeni. Tim ciljem vodila se i grupa gradonačelnika kada se suprotstavila internim klanovima te načinu na koji se medijskim istupima išlo u rušenje Predsjednika i nanijela šteta cijeloj stranci. Željeli smo pokazati da ne pripadamo nikakvim strujama, tzv. klanovima, i da postoje novi, možda široj javnosti manje poznati gradonačelnici, načelnici, zamjenici i kvalitetni članovi stranke, ali koji rade na jačanju SDP-a i njezinih politika. Za rješavanje naših unutarstranačkih problema ja ću se i dalje zalagati i govoriti na unutarstranačkim tijelima. To nema veze s izborima za EU parlament.

Međutim, ono što ima veze s izborima i ono što sam očekivala nakon poziva Predsjednika stranke je vidjeti i njegovo ime na listi. Nije mi problem stati iza SDP-a, da moje ime bude na listi ili da svojim angažmanom u Zagorju pomognem listi u cjelini ili nekom od kandidata za preferencijalne glasove. Nije mi problem biti zadnja na listi ukoliko je Predsjednik na prvom mjestu. Dapače, voljela bi se maknuti s liste i njemu prepustiti svoje mjesto. Smatram da Predsjednik stranke zbog cjelokupne situacije u SDP-u treba biti taj koji treba voditi svojim primjerom i preuzeti odgovornost te time poslati najbolju poruku članovima stranke i biračima. Molim stoga Predsjednika da ovo moje pismo shvati konstruktivno te promijeni svoju odluku. U ovom je trenutku to važno za stranku i za birače. Vjerujem da će SDP na EU izborima ostvariti dobar rezultat te da će i članovi stranke i birači svojim glasovima honorirati ispravne odluke.

S poštovanjem,

Jasenka Auguštan-Pentek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:03