PREPIRKA NA FACEBOOKU

SDP: ‘Pelješki most je ideja našeg župana‘; HDZ ‘To su izmišljotine, pogledajte naš program iz 1998.‘

Nakon što je u srijedu spojen Pelješki most, HDZ i SDP su se dali u raspravu oko toga tko je prvi predložio izgradnju mosta
Pelješki most te izborni programi HDZ-a i SDP-a
 Tonci Plazibat/Cropix; Facebook/SDP Hrvatske; Facebook/HDZ

U srijedu je u kasnim večernjim satima umetanjem 250 tona teškog čeličnog segmenta dugačkog 18 metara kompletiran Pelješki most, most kojim su nakon 30 godina spojeni hrvatski sjever i jug. No, nije prošlo dugo i počela je prepirka oko toga tko je uopće prvi iznio ideju o gradnji mosta.

Tako je Socijaldemokratska partija (SDP) na svom Facebook profilu u četvrtak u poslijepodne objavila status u kojem tvrde da je Pelješki most bila ideja Ive Šprlje, župana Dubrovačko-neretvanske županije u periodu od 1998. do 2005. godine te člana SDP-a.

- Hrvatska je Pelješkim mostom napokon spojena! Ideja SDP-ovog župana Šprlje, čovjeka koji "povezuje i spaja", napokon je realizirana velikim dijelom zahvaljujući i Vladi SDP-a, koja je omogućila EU financiranje i na taj način osigurala povezivanje europskog teritorija - napisali su iz SDP-a na Facebooku te priložili fotografiju, prema svemu sudeći, jednog od vizuala koji su korišteni u jednoj od Šprljinih kampanja.

U četvrtak navečer SDP-u je brzo stigao dogovor iz - HDZ-a. Oni pišu da je prva ideja zapravo bila njihova, to jest Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije iz 1998. godine.

- Pod teretom rasula u stranci i izbacivanja članstva, u SDP-u su danas posegnuli i za iskrivljavanjem povijesti. Tako se služe izmišljotinama hvaleći se da je upravo SDP prvi pokrenuo ideju o gradnji Pelješkog mosta?! - stoji u prvom odlomku objave na službenom Facebook profilu HDZ-a.

Iz HDZ-a navode da će Pelješki most ostati trajna stečevina "čitavog hrvatskog naroda, uz doprinos svih koji su težili da se ovaj cilj ostvari".

- Ipak, zbog SDP-ove potrebe da obmanjuju javnost, važno je podsjetiti na činjenice. Prvo pravo političko definiranje potrebe izgradnje Pelješkog mosta očitovalo se 1998. Te godine održani su izvanredni izbori za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije. Na njima je Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije izradio izborni program pod nazivom “Raditi i graditi”. Najvažniji projekt izbornog programa bio je Pelješki most. Iste godine 1. listopada u Hrvatskom saboru, u ime Kluba zastupnika HDZ-a Luka Bebić izložio je potrebu izgradnje Pelješkog mosta, koji je projekt već 1999. u Saboru usvojen kao sastavni dio cestovne infrastrukture u Strategiji prometnog razvitka RH - pišu iz HDZ-a.

- Po održanim, već spomenutim, izvanrednim izborima za Skupštinu Dubrovačko-neretvanske županije, za župana je izabran Ivan Šprlje iz SDP-a. Vrlo brzo i župan Šprlje postaje zagovornikom izgradnje Pelješkog mosta i njegov slogan za lokalne izbore 2001. godine zove se “Župan koji spaja”, aludirajući i na izgradnju mosta. Dakle, uz svu zahvalu na potpori izgradnji Pelješkog mosta, inicijativu za njegovu izgradnju nije pokrenuo on, već ju je službeno pokrenuli Županijski odbor HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije. Da ne podjećamo na izjave članova SDP-ove Vlade o tome da je potrebno pristupiti provedbi projekta “Neumskog koridora” kao primjer “efikasne i kvalitetne izgradnje”. Nadalje, kao primjer lutanja SDP-ove Vlade svjedoči i planirano rješenje uvođenja trajektne linije na relaciji Komarna - Brijesta, odnosno na današnjoj lokaciji Pelješkog mosta - nastavljaju HDZ-ovci.

- Za nas u HDZ-u Pelješki most je svehrvatski projekt koji spaja, a ne koji razdvaja, primjer modernog suverenizma, koji je Vlada realizirala uz sufinanciranje s bespovratnih 357 milijuna eura iz EU-a! Sada kada smo konačno spojili državni teritorij, bilo bi lijepo da gospoda iz posrnulog SDP-a ne gledaju tko je više dao. Dali su svi koliko su mogli. Stoga – budimo sretni, spojili smo Hrvatsku - zaključili su HDZ-ovci te priložili fotografiju izbornog programa "Raditi i graditi" u kojem se kao prva stavka spominje "iznalaženje mogućnosti za izgradnju mosta Pelješac - Klek".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. ožujak 2024 04:30