POLITIČKE REAKCIJE

SDP: ‘Sjena sumnje visi nad odlukom Ustavnog suda‘; Bačić: ‘Ova odluka šalje dvije važne poruke‘

Reakcije političkih stranaka na odluku Ustavnog suda o zakonitosti odluka i ovlasti Stožera civilne zaštite nije trebalo dugo čekati
Ustavni sud
 Damjan Tadic/Cropix

Ustavni sud u ponedjeljak je zaključio da su zakoni koje je o ovlastima Stožera civilne zaštite donio Hrvatski sabor u skladu s Ustavom te da je zakonita većina odluka Stožera donesenih zbog epidemije koronavirusa.

Na sjednici koja je iza zatvorenih vrata održana u ponedjeljak Ustavni sud nije prihvatio ili je odbacio većinu prijedloga koji su osporavali zakonitost ovlasti i odluka Stožera civilne zaštite.

Ustavni sud prihvatio je jedino prijedlog za ocjenom ustavnosti koji se tiče zabrane rada trgovina nedjeljom.

Istovremeno, Ustavni sud ukinuo je Izmjene i dopune Zakona o najmu stanova. Sve odluke donesene su s deset glasova za i tri glasa protiv.

Reakcije najvećih političkih stranaka na odluku Ustavnog suda o zakonitosti odluka i ovlasti Stožera civilne zaštite nije trebalo dugo čekati. Tako je Igor Peternel za Facebook stranicu Domovinskog pokreta napisao sljedeće:

- Za nas je to u potpunosti očekivano obzirom da znamo koji je sastav Ustavnog suda i da znamo način na koji se Ustavni sud bira. Dakle, usuglašavanjem u parlamentu dvije najveće stranke biraju svoje kadrove i oni služe za zaštitu njihovih ključnih interesa.

Svi znamo da je Stožer političko tijelo, to je rekao nedavno i premijer Plenković kada je utvrdio da je identificirao sve one koji ometaju odnosno dovode u pitanje rad Stožera. O radu Stožera možemo raspravljati jer on zadire u temeljna ljudska prava svih građana.

Neke odluke nisu sporne, međutim, dosta je nekonzistentnosti i dosta je političkih odluka koje se temelje na dnevnoj politici, a ne na epidemiologiji. Tu onda nismo uopće začuđeni da je došlo do ovakve odluke, kad se sve skupa stavi u kontekst, sve to skupa smo i očekivali - napisao je Peternel.

Odluku Ustavnog suda na svojoj je Facebook stranici kratko komentirala i najveća oporbena stranka - SDP.

- Odluka Ustavnog suda kojom je rad HDZ-ovog Stožera proglašen ustavnim donesena je iza zatvorenih vrata. Iako su raspravu mogli otvoriti za javnost, da građani čuju što je suce navelo da donesu takvu odluku i kojim su se argumentima koristili, odlučili su se sakriti iza epidemioloških mjera kao opravdanja. Bojimo se da će izjava premijera Plenkovića o tome kako su "oni koji žele minirati rad Stožera identificirani" ostati visjeti kao sjena sumnje da je politika utjecala na odluku USUD-a, baš kao i na rad Stožera - kratko su napisali iz SDP-a.

Bačić: HDZ je zadovoljan

Čelni čovjek Kluba zastupnika HDZ-a uz Saboru Branko Bačić, ispred središnjice HDZ-a komentirao je odluku Ustavnog suda sljedećim riječima:

- Najvažnija je odluka da je Stožer civilne zaštite funkcionirao u skladu s Ustavom. A druga važna poruka je da je Sabor Republike Hrvatske ispravno postupio što nije aktivirao članak 17 Ustava koji su neki podjedinici zagovarali, a koji se donosi dvotrećinskom većinom.

Takva bi način postupanja bio neefikasan i ne bi se moglo promptno reagirati na širenje zaraze. Važno je da je i Ustavni sud potvrdio gorivo sve odluke Stožera civilne zaštite.

Od 125 mjera, gotovo sve su bile u skladu s Ustavom, to jest, imale su legitiman cilj i bile su razmjerne. Jedan od tih mjera, a koja se odnosi na zabranu rada nedjeljom, imala je opravdan cilj, ali mjera nije bila razmjerna - kazao je Bačić.

Bačić je rekao i da su u Vladi i HDZ-u bili svjesni da moraju brzo reagirati na širenje zaraze koronavirusom, te su razmatrali i da se aktivira članak 17.

- No, znali smo da je cijela ta procedura s člankom 17 i potrebe dvotrećinske većine prilikom donošenja zakona, treba ostati u okviru članka 16 da bismo mogli promptno reagirati - zaključio je Bačić.

Bačić nije želio komentirali je li Ustavni sud odluku možda trebao donijeti ranije.

Na pitanje je li sjednica Ustavnog suda na kojoj se odlučivalo o zakonitosti odluka i ovlastima Nacionalnog stožera trebala biti javna, rekao je:

- Da, javnost je zainteresirana, ali sjećam se da je i ranije bilo važnih odluka koje se nisu donosile na javnim sjednicama.

Benčić: Drukčija odluka Ustavnoga suda zahtijevala bi veliku hrabrost sudaca

Odluka Ustavnoga suda da Stožer civilne zaštite svojim odlukama nije prekršio ničija ustavna prava očekivana je, drukčija odluka zahtijevala bi veliku hrabrost ustavnih sudaca, ocijenila je u ponedjeljak Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo.

"Očekivala sam ovakav rasplet jer bi se tražila jako velika hrabrost ustavnih sudaca da donesu drukčiju odluku, odnosno da u određenim mjerama pronađu da zapravo mjere nisu bile razmjerne ili da su postojali proceduralni problemi oko načina na koji su se odluke Stožera donosile”, rekla je Benčić u emisiji Hrvatskog radija "Oporbeni zarez".

Ustvrdila je da je uloga parlamenta u svemu bila nikakva, da nije donosio nikakve propise o tome i nije bio nikakve kontrole koja je nužna u demokratskom društvu, na koji se način mjere provode i koji su efekti mjera.

Istaknula je da platforma Možemo odnosno Lijevo-zeleni blok u potpunosti podržavaju epidemiološke mjere koje dokazano umanjuju brzinu širenja zaraze, maske u zatvorenom prostoru, fizičku distancu i dezinfekciju, ali imaju problem što se situacija koronavirusa koristila za nametanje određenih mjera za koje se nije radio test razmjernosti.

Hrabar Ustavni sud našao bi više povreda principa razmjernosti

"U situaciji u kojoj nije proglašeno izvanredno stanje i kada se donose mjere koje ograničavaju prava građana treba primijeniti princip razmjernosti”, ocijenila je.

Benčić smatra da bi "jedan jako hrabar Ustavni sud našao više povreda principa razmjernosti ili bar da način donošenja odluka i mjera nije bio u skladu s Ustavom".

Ustvrdila je da odluke koje postaju obaveze za građane uz sankcije za nepridržavanje, mora donositi zakonodavno tijelo odnosno Sabor. Smatra i da se naknadno neke stvari mogu potvrditi u parlamentu.

"Ne treba parlament donositi svaku mjeru, ali moraju se jasno propisati ovlasti Stožera, koje mjere spadaju pod Zakon o sprečavanju širenja zaraznih bolesti a koje mjere moraju proći Sabor jer ograničavaju određena prava Sabora”, objasnila je.

Ocijenila je da Stožer samostalno donosi mjere, nije neovisan od Vlade, pod utjecajem je izvršne vlasti, ograničava prava građana, a nemamo parlamentarnu kontrolu.

Vezano za ograničavanje prava, Benčić je najavila da će zatražiti ocjenu ustavnosti i saborskoga Poslovnika kojim je zbog epidemioloških mjera onemogućeno svim zastupnicima sudjelovanje na sjednicama Sabora, a time i broj replika koje mogu uputiti predlagateljima.

Benčić smatra da svi zastupnici trebaju sudjelovati na sjednici, ili u sabornici ili prostorijama pored ili putem video linka. "Kada se radi o glasanju jer HDZ ima tanku većinu onda može video linkom, ali kad se radi o radu parlamenta i postavljanju zastupničkih pitanja onda ne”, ustvrdila je.

Najavila je da će u srijedu, nakon prikupljanja potpisa zastupnika, predati zahtjev za ocjenu ustavnosti, te istaknula kako očekuje brzu odluku Ustavnoga suda o tome. Također, za aktualno prijepodne, najavila je i da će pitanje uputiti ministru gospodarstva Tomislavu Ćoriću o koruptivnim radnjama u njegovu ministarstvu.

O zakonu o obnovi Zagreba i okolice od potresa Benčić je izrazila zabrinutost zbog mogućega prebacivanja odgovornosti budući da nije prošao njihov prijedlog o osnivanju jedne stručne i neovisne institucije koja bi vodila cijeli proces od početka do kraja. Kada je riječ o financiranju rekla je da Zagreb ima novaca ali da je problem u klijentelističkom i koruptivnom upravljanju proračunom. Revidiranjem ugovora imali bismo dovoljno novca ne samo za obnovu Zagraba već i za potpunu transformaciju grada, ocijenila je.

O lokalnih izborima ponovila je da je čelnik platforme Možemo Tomislav Tomašević spreman kandidirati se za gradonačelnika Zagreba u cilju rušenja Milana Bandića. dodavši da još nisu razgovarali o tome sa SDP-om te da će o tome razgovarati tek nakon što SDP izabere novo vodstvo.

"Važno je da oporba centra lijevo ima što manje kandidata, po mogućnosti jednoga, jer u tom slučaju imamo najviše šanse skinuti Bandića”, istaknula je i dodala kako je Tomašević spreman odluku o kandidaturi revidirati ako vidi da nema šanse 'skinuti' Bandića.

Najavila je da se Platforma Možemo priprema za lokalne izbore organiziranjem lokalnih struktura, okupljanjem ljudi koji su pokazali interes i definiranjem aktivnosti, istaknuvši da očekuju dobre rezultate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:06