NA UDARU OPORBE

SDP uzvraća: Karamarko izvršio udar na pravosuđe!

 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Zbog njegovih kritika na račun Državnog odvjetništva, koje je odbacilo prijavu protiv SDP-ovog granonačelnika Zvonimira Mršića , ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ponovno je na udaru najveće oporbene stranke.

Vrh SDP-a smatra kako je Karamrko prekršio trodiobu vlasti, kako su njegove izjave dokaz ponovne politizacije policije i ozbiljan udarac na pravnu sigurnost!

- Ministar Karamarko napravio je ozbiljan presedan. Svojim izjavama on je kao političar iz izvršne vlasti napravio nedopustiv udar na pravosudnu vlast. To se nije smije raditi. On nema pravo govoriti o konkretnim predmetima - poručio je danas Ranko Ostojić, član predsjeništva SDP-a. I u pravosudnim krugovima su začuđeni Karamarkovim istupom. Smatraju da je ta izjava ministra pritisak na sudsku vlast koji nije dopušten u demokratskim državama. Glasnogovornica DORH-a Marina Mihordin poručila je da u vezi današnjih izjava ministra Karamarka o slučaju Mršić i državnoj odvjetnici iz Koprivnice u Jutranjem listu nemaju što za reći.

Ozbiljne kritike Karamarko je izazvao svojim istupom oko slučaja SDP-ovog gradonačenika Mršića.

Državno odvjetništvo u Koprivnici je, podsjetimo, prije nekoliko dana odbacilo kaznenu prijavu policije koja je teretila Mršića da je nanio štetu gradskom proračunu ugovorom o prodaji gradskog, a nekada Podravkinog odmarališta, u Pirovcu. Vrlo oštro ministar unutranjih poslova komentirao je u Jutarnjem listu takvu odluku DORH-a.

- Neugodno sam iznenađen činjenicom da je DORH u Koprivnici zanemario sve koordinacije s policijom vođene proteklih tjedana i mjeseci na kojima je do detalja analiziran predmet, pa je kaznena prijava bila rezultat zajedničkog rada, a ne samo rada policije - rekao je Karamarko. Osim toga ministar je izrazio sumnju u objektivnost koprivničkog DORH-a koji, prema njegovim riječima, radi u interesu gradske uprave. Prozvao ih je i za sukob intresa jer su, kako je otkrio, suprug i kći županijske državne odvjetnice, zaposleni u tvrtkama koje je osnovao Grad. I dan ranije iz Ravnateljstva policije su negodovali zbog odluke DORH-a. Tada se čak prozvali i glavnog državcanog odvjetnika Mladena Bajića jer je, upozoravali su policiji, upravo on bio prisutan na zadnjoj koordinaciji na kojoj je dogovoreno da se ide s kaznenom prijava protiv koprivničkog trojca - Mršić, Đurđina i Marinac.

Karamarko je svojim izjavama sve dodatno pooštrio.

U SDP-u u kojem su podsjetimo, Karamarka donedavno nazivali i špijunčinom, tvrde kako nikakada niti jedna ministar nije komentirao odbacivanje prijave od strane DORH-a.

- Zakon o kaznenom postupku je vrlo precizan. Čak i kada se radi i odbačenom predmetu nema ga se pravo komentirati, otkrivati identitet prijavljenih niti govoriti o takvim situacijama - objašnjava Ostojić. Karamarko, dodaje Ostojić nije smio kao političar govoriti o konkretnim premetima, ali je mogao kao građanin podnijeti kaznenu prijavu ako je želio ukazati na eventualne nezakonitosti.

Šef SDP-a Zoran Milanović još je početkom tjedna ocjenio kako je odbacivanje policijske prijave dokaz da se policija, koja u rukama ima vrlo moćno oružje, koristiti u političke svrhe. Čim su se prije par mjeseci zaradale policijske kaznene prijave protiv SDP-ovih dužnosnika Mršića, Vojka Obrsnela i Tonina Picule u toj su stranci tvrdili kako je riječ o političkom obračunu. Karamrko im je pak, uzvraćao kako je to njihov politički odgovor na konkretne slučajeve te ih pitao “zašto nisu tako burno reagirali kada je policija podnosila prijave protiv članova nekih drugih stranaka”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 16:30