ĆIRILICA NIJE PISMO RASKOLA

SDSS PONOVNO KAMPANJOM DIŽE PRAŠINU Pupovac: Ovo je odgovor onima koji me napadaju: Hrvatska je i moja zemlja

 

Fotografija predsjednika SDSS-a i nositelja liste Milorada Pupovca s hrvatskom zastavom i sloganom, “Rođen u Hrvatskoj”, koji je dijelom napisan na ćirilici – jedan je od novih promidžbenih plakata SDSS-a s kojim ta stranka ulazi u drugi dio kampanje za europske izbore.

Ujedno je to, kaže Pupovac, odgovor onima koji su uništavali prve jumbo plakate s pitanjem “Znate li kako je biti Srbin u Hrvatskoj”, gdje je riječ Srbin napisana na ćirilici. Podsjetimo, odmah po objavi, ti su slogani izazvali žestoke reakcije, pogotovo među desničarima. Plakati su potom preko noći išarani ustaškim znakovljem i uvredljivim porukama, pa nema sumnje da će i nastavak kampanje podići prašinu.

- Plakati nisu bili samo išarani i uništeni, nego su korišteni za slanje poruka nasilja i najgoreg povijesnog iskustva koje su Srbi imali. Zato smo u ovom drugom dijelu kampanje odlučili odgovoriti takvima, ali i drugima, koji o tome misle pozitivno i negativno, na način da istaknemo nešto što se počesto zaboravlja, ali i ne zna - a to je da su Srbi ovdje rođeni, da je Hrvatska zemlja njihova porijekla i da je smatraju svojom zemljom, neovisno što postoje oni koji smatraju da su Srbi u Hrvatsku došli jučer i da bi je sutra trebali napustiti – komentirao je Pupovac. Dodaje kako nikad nije imao problem stati pred hrvatsku zastavu.

- Kao što nikad s tim nisam imao problem, tako nemam problem ni da danas na ovim izborima stanem pred one kojima smeta ćirilica i srpsko ime kao dio našeg života i identiteta, jer za mene ta zastava nije zastava mržnje niti poziva na nasilje, nego zastava čijem smislu i sadržaju treba svatko doprinositi te ispuniti sadržaj i smisao njezine simbolike bez obzira je li to na ćirilici ili drugom jeziku. Svima koji to pismo žele poistovjetiti s ratom i nasiljem, želim poručiti da to nije pismo raskola, a najmanje nasilja, nego to treba biti pismo slobode koje će svi ljudi koji ga osjećaju kao svojega, i svi koji Europu osjećaju kao svoj prostor, prihvatiti kao dio ne samo srpskog identiteta, nego i kao dio europskog identiteta i pismenosti. Ćirilica nije samo pitanje identiteta, nego i pitanje slobode življenja i komunikacije i tu slobodu želimo podijeliti s cijelim društvom da ne bude granica ni u Hrvatskoj, ni u EU - kazao je Pupovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:07