NIŠTA OD ĆIRILICE

SDSS prozvao Penavu, gradonačelnik im uzvratio: ‘A što ste vi učinili da se postigne iskorak?‘

Penava je kazao da nema preduvjeta za povećanje prava srpske nacionalne manjine
 Vlado Kos/Cropix

Gradsko vijeće Vukovara s većinom je glasova (15 za, 6 protiv) prihvatilo zaključak prema kojem dostignuti stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine, još uvijek nije na razini koja bi bila dovoljna da se srpskoj zajednici u Vukovaru prošire prava koja se prvenstveno odnose na ravnopravnu uporabu ćirilice na području grada.

Listopad je, naime, mjesec u kojem Gradsko vijeće Vukovara, prema odluci i naputcima Ustavnog suda, već treću godinu za redom raspravlja o tome treba li u Vukovaru, u skladu s Ustavom RH i Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, uvesti ćirilicu u javnu upotrebu. I prošle godine Gradsko vijeće Vukovara većinom je glasova, tada HDZ-ovih, vijećnika prihvatilo Penavin stav da se nisu stekli uvjeti za ćirilicu u Vukovaru. To se dogodilo i sada, pri čemu su sada presudili bivši HDZ-ovci, a danas nezavisni vijećnici koji su s Penavom napustili HDZ.

- Moram konstatirati da se ništa nije promijenilo u odnosu na prošlu godinu te da nema preduvjeta za povećanje prava srpske nacionalne manjine. I dalje govorimo o činjenicama za koje, da se razumijemo, nije odgovorna srpska nacionalna manjina, nego institucije države, da nitko nije odgovarao za sravnjivanje sa zemljom ovog grada, za 2717 žrtava, poginulih, nestalih, zatvaranih...

Ići s podizanjem prava, za koja bih prvi glasao, u trenutku kada tisuće ljudi nije dočekalo poštivanje njihovih temeljnih prava koja su im narušena tijekom velikosrpske agresije, nehumano i nepravedno. Žalosno je da se godinama u tom smislu ne pomičemo s mjesta Zahtijevati dodatna prava u ovom području je nerazumno i ovom gradu neće donijeti ništa dobro – rekao je Penava.

Vijećnici SDSS-a, naravno, nisu se složili s takvim tvrdnjama. Njihov je stav sukladan zaključku Vijeća srpske nacionalne manjine u kojem se navodi da se ''gradonačelnik nije nimalo potrudio da se odnosi između dva naroda poprave, kao i da za tako nešto nema nimalo dobre volje, želje i sluha. Na taj način omalovažavaju se svi građani Vukovara. Gradonačelnik treba biti odvažan predvodnik i svjetionik pomirenja, razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara i umjesto da pokreće dijalog sa predstavnicima srpske nacionalne manjine, gradonačelnik dodatno proziva legitimno izabrane predstavnice srpske zajednice da su remetilački faktor u Vukovaru.''

Penava se osvrnuo i na taj zaključak te upitao „što su to predstavnici srpske nacionalne manjine učinili da se postigne iskorak.“

Srđan Milaković, zamjenik gradonačelnika iz redova srpske zajednice rekao je da se ne slaže s gradonačelnikovim zaključkom.

- Nekorektno je stavljati u odnos ono što tamo stoji, jer to znači isključivanje prava. Sami ste rekli da za to nije kriva srpska nacionalna manjina, ali ona snosi posljedice što je neprimjereno i neprihvatljivo. Uvjetovati proširenje prava srpske nacionalne manjine potragom za nestalima i istragama ratnih zločina znači da ta prava nikada niti neće biti proširena jer su to stvari koje nisu u dosegu pripadnika srpske nacionalne manjine – kazao je Milaković.

SDP-ova Biljana Gaća istaknula je kako i jednoj i drugoj strani, odnosno i gradonačelniku i pripadnicima srpske zajednice odgovara da se „ništa ne pomjeri s mrtve točke i ni jedni ni drugi zapravo ne žele da se stanje promijeni, a najbolji primjer za to je da su i obje strane bile protiv pokretanja Interkulturalne škole Dunav“.

S time se složio i vijećnik Živog zida Pavao Josić, koji je istaknuo kako je korijen problema u činjenici da su „djeca u Vukovaru u školama i vrtićima podijeljeni“. Tako je glavnina rasprave potrošena na ovu tematiku. Uglavnom, Gradsko vijeće je odlučilo da nema uvjeta za ćirilicu u vukovarskom javnom prostoru, a nama ostaje pratiti hoće li Ustavni sud ovaj put na to reagirati.

Naime, nakon što je prošle godine Gradsko vijeće Vukovara donijelo identičan zaključak predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović najavio je kako će sud reagirati nakon što i službeno dobiju dopis Grada Vukovara to se nikada nije dogodilo iz čega se može zaključiti kako se i Ustavni sud slaže da u Vukovaru još nisu sazreli uvjeti za uvođenje ćirilice u javni prostor, odnosno da je sadašnje stanje zadovoljavajuće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:36