NOĆNA DRAMA U LICI

SEDAM KLJUČNIH PITANJA I ODGOVORA O INCIDENTU S KRIJUMČAROM MIGRANATA Nakon intervencije kod Srba i ranjavanja dvoje djece ostalo je mnogo dvojbi...

Nakon nedavne intervencije kod Srba u kojoj je dvoje djece ozlijeđeno ostalo je mnogo dvojbi
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

1. Jesu li policajci mogli barem sumnjati da se u kombiju nalaze migranti?

Policajci nisu mogli znati da se u tovarnom prostoru teretnog kombija nalaze ljudi, no sumnja na tako nešto bila bi itekako opravdana. Ona se temelji na sljedećim činjenicama: ovo pogranično područje Like izuzetno je rijetko naseljeno te se naslanja na jedan od dva hot spota novog migrantskog vala - Bihać (uz Veliku Kladušu). Policajci na pograničnim područjima Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Ličko-senjske županije fokusirani su upravo na sprječavanje ilegalnih ulazaka migranata jer od siječnja nema dana a da nisu zatekli u pokušaju barem jednu migrantsku skupinu.

Kombi vozilo austrijskih registracijskih oznaka u maglovitoj noći, koje se ne zaustavlja na policijski “stop”, gotovo se može nazvati udžbeničkim primjerom po kojem se može zaključiti da vozač ima veze s krijumčarenjem, a slijedom toga ne može se isključiti da u vozilu ima ljudi.

2. Jesu li policajcima doista bili ugroženi životi?

Prvi policajac kojem se kombi nije zaustavio na znak “stop” možda je bio u lošijoj situaciji nego njegove kolege u Srbu. Oni su tada znali da imaju bjegunca koji je probio dva punkta te imaju nešto što njihovi kolege u prva dva slučaja nisu imali - vrijeme za planiranje. Ostalo im je barem 20 minuta da mu slože barikadu i isto toliko vremena da se pobrinu za vlastitu sigurnost.

Nelogično je da staješ pred vozilo koje juri, a prije toga je projurilo bez zaustavljanja kraj dvije policijske ophodnje jer bi posao trebala obaviti kvalitetno postavljena prepreka na cesti. No ona očito nije bila dobra jer ju vozač nije probio, nego naprosto - zaobišao.

3. Jesu li trebali koristiti vatreno oružje?

Uz sve objektivne okolnosti treba uzeti u obzir adrenalin, stres, a možda i strah s kojim su se suočili policajci kobne večeri, koji teško da su ikada prije, ako ne računamo vježbe gađanja, koristili pištolj u nekoj policijskoj akciji. Ne može im se zamjeriti korištenje vatrenog oružja, pogotovo zato što je u sličnim situacijama u europskim gradovima koji su svakodnevno suočeni s terorizmom ono postalo pravilo.

Međutim, morali su se fokusirati na ispaljivanje streljiva u gume, može proći što su nastojali onesposobiti vozača, no to što su neselektivno sasuli kišu metaka po cijelom kombiju govori da su isključili da u njemu ima ljudi, što, s obzirom na odgovor iza prvog pitanja, nisu smjeli.

4. Jesu li policajci pucali da pošalju poruku, odnosno da zastraše buduće ilegalce?

Migranti su vrlo dobro umreženi i imaju vrlo dobre informacije o opasnostima koje za njih vrebaju na ruti.

Svi koji su iz Hrvatske vraćeni u BiH tuže se da im hrvatska policija uzima novac i razbija mobitele prije nego što ih preprate u BiH. Zato uostalom putuju gotovo isključivo noću. Nemoguće je da bi u onakvim okolnostima hrvatska policija tako nešto planirala, iako će informacija o ovom događaju zasigurno dodatno zastrašiti migrante.

5. Je li u ovom slučaju zakazala obavještajna služba?

Posao sigurnosno-obavještajne službe jest da prevenira ovakva kaznena djela, što informacijama koje dobiva s terena, tako i onima koje dobiva od drugih službi.

Primjerice, nisu nedavno slučajno u policijskoj akciji u Slunju pala dva monovolumena njemačkih registracija punih migranata kojima su upravljala dva Sirijca.

Teretni kombi registracija s njemačkoga govornog područja kojim upravlja državljanin Bosne i Hercegovine mora biti pod povećalom već pri ulazu u Republiku Hrvatsku.

6. Je li ovo uspješna policijska akcija?

Načelno jest, jer je počinitelj spriječen u izvršenju kaznenih djela. Međutim, sve drugo je pod velikim upitnikom jer je počinitelj u bijegu, kolateralne žrtve mogle su biti mnogo veće, barikada koja je trebala zaustaviti jureće vozilo pokazala se nekorisnom.

7. Kako reagirati u sličnim situacijama ubuduće?

Ovo pitanje treba ostaviti otvorenim jer nedavna akcija ostavlja previše dvojbi: Jesu li naši policajci obučeni za ovakve situacije? Jesu li dobro tehnički opremljeni? Jesu li mogli bolje planirati i bolje reagirati?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:47