SVINJSKA GRIPA

Sedam zaraženih osoba u Zagrebu u kritičnom stanju

Zagreb, 091109.Klinika za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljevic. Tijekom dana sve vise gradjana stizalo je na zarazni odjel sa simptomima slicnim svinjskoj gripi.Foto: Igor Sambolec / CROPIX
 Igor Sambolec / CROPIX

Sedmero odraslih pacijenata i jedno dijete zaraženi virusom N1H1 u kritičnom su stanju priključeni na respiratore u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', a liječnici se bore za njihove živote, potvrdio je ravnatelj te ustanove dr. Antun Beus.

Prema njegovim riječima u Kliniku je jučer primljeno 235 pacijenata, a tijekom noći još 20. Na bolničkom liječenju zadržano ih je ukupno 37, od kojih 11 s teškim simptomima.

Saznajte sve o svinjskoj gripi! Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

U kritičnom stanju uglavnom su kronični bolesnici, srednje i starije životne dobi, međutim, na respiratoru je i 10-godišnja djevojčica koja inače ima tumor na mozgu. Njezino je stanje stabilno.

Beus ističe da je pritisak na bolnicu golem te da osoblje radi iznimno zahtjevnim tempom i u opasnim uvjetima zbog mogućnosti infekcije.

Ravnatelj je zamolio kolege liječnike iz primarne zdravstvene zaštite da sve pacijente ne šalju u bolnicu već da prosude kojima je bolničko liječenje doista potrebno.

Jučer je potvrđen i četvrti smrtni slučaj u Hrvatskoj povezan s pandemijskom gripom. 33-godišnji Željko Muž iz sisačkog naselja Žabno umro je od posljedica pneumonije, te ARDS-a (akutnog respiratornog distresa) iako je inače bio zdrav.

Svinjska gripa tijekom petka u Hrvatskoj je laboratorijski potvrđena kod čak 42 bolesnika, što je točno dvostruko više oboljelih nego dan ranije. Hrvatski zavod za javno zdravstvo u petak navečer priopćio je da 13. studenoga nije bilo novih žrtava virusa H1N1, no ukupan broj hrvatskih građana oboljelih od svinjske gripe popeo se na 3140 osoba.

Zanimljivo je i da HZJZ već puna dva tjedna ne bilježi niti jednan slučaj pacijenata inficiranih u inozemstvu već se isključivo radi o "domaćim" bolesnicima, što je najbolja potvrda ekspanzije virusa i epidemije u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:48