'ALBANCI I ŽIDOVI'

SEDLAROV FILM O ALBANCIMA RAZGNJEVIO VUČIĆA, ALI I NEKE ŽIDOVE 'On izvrće povijesne činjenice o događajima na Balkanu tijekom Drugoga svjetskog rata'

 
Jakov Sedlar
 Željko Puhovski / CROPIX

I dok u HDZ-u traje iscrpljujuća unutarstranačka borba u kojoj se obje frakcije žele odreći svega "lijevog" u hrvatskom političko-povijesnom korpusu te se u našem javnom prostoru kao vrag tamjana boje priznati hrvatski antifašistički pokret u Drugom svjetskom ratu, srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću zato je znatno olakšan put da na svakom mogućem inozemnom istupu spomene strahote NDH i Jasenovac.

Sama po sebi činjenica da su počinjeni ustaški zločini, pogotovo prema Židovima i Srbima, nije sporna, ali plutajuća revizija nedavne prošlosti i nastojanje opravdavanja monstruozne ustaške države i njezinih zločina, koju u Hrvatskoj dopuštaju vladajući, omogućava Vučiću da današnju Hrvatsku stavi na tu razinu.

I na skupu Američko-izraelskog vijeća za javne poslove (AIPAC) u Washingtonu Vučić je govorio o strahotama Holokausta u Jasenovcu. Dakle, to nije sporno, jer je u tom stratištu najviše stradalo Srba i Židova, ali on je židovske žrtve u Srbiji u Drugom svjetskom ratu pripisao isključivo nacistima, zanemarujući "prilog" koji je u Holokaustu dao srpski kvisling Milan Nedić, poglavar srpske marionetske nacističke tvorevine. Naime, poznato je da se general Milan Nedić osobno pohvalio Adolfu Hitleru da je Beograd prvi u Europi proglašen "Judenfrei" - gradom bez Židova, i to u kolovozu 1942. godine. Hrvatska svojim ponašanjem, svojim revizijama, dopušta ideološki vrlo suspektnom Vučiću da opravdava i negira srbijansku lošu povijesnu savjest suradnje s nacistima.

Aleksandra Vučića je posebno zaboljelo, kako je izjavio, jer se Srbija u SAD-u "suočava s kampanjom koju su Albanci poveli preko filma Hrvata Jakova Sedlara koji pokušava Srbe prikazati u negativnom svjetlu tijekom Drugoga svjetskog rata". "Da je tobože Nedićeva vlada progonila Židove, bez povijesnih činjenica i stvarnih podataka, a kako su ih Albanci i muslimani spašavali od Srba", rekao je Vučić.

O čemu je riječ?

Jakov Sedlar je 17. kolovoza prošle godine najavio svoj novi film "Židovi i Albanci" kao "veliku priču u kojoj sudjeluje niz autentičnih svjedoka koji su preživjeli Holokaust, ali i premijeri Izraela i Albanije, Benjamin Netanyahu i Edi Rama, kao i predsjednik kosovskog parlamenta Kadri Veseli te američki rabin Kaplan". Dodao je kako je Albanija jedina država u Europi u kojoj je broj Židova nakon Drugoga svjetskog rata bio veći nego prije njega, a legendarni je način na koji su Albanci spašavali Židove tijekom Holokausta.

Prije nekoliko dana, 26. veljače, slikao se tijekom američke premijere tog filma, koji se zove "The Hug of Destiny" (priča o Židovima i Albancima) na New York Sephardic Film Festivalu. Međutim, nije sve prošlo baš glatko. Iako je film uvršten u redoviti raspored Festivala židovskog filma u New Yorku, Svjetski židovski kongres (World Jewish Congress - WJC) objavio je na svojoj Facebook stranici video u kojem osporava naraciju predmetnog filma, a samog redatelja filma Jakova Sedlara optužuje se za navodnu distorziju povijesnih činjenica.

Intervenirala je Maya Samokovlija, zamjenica direktora za odnose s javnošću zagrebačkog Ureda Svjetskog židovskog kongresa, kritikom kako Sedlar u svom filmu isprepliće činjenice s fikcijom. Optužbe na Sedlarov račun glase: u filmu se tvrdi kako je Einstein putovao u Albaniju i kako je putovnica izdana 1933., iako, osim "uglednih izvora" koji nisu imenovani u filmu, Sedlar ne daje niti jedan dokaz da je Einstein ikada bio u Albaniji.

Optužen je i jer je podsjetio kako je Srbija postala prva "Judenfrei" europska država, i to u suradnji vlade Milana Nedića i nacista. Osim toga, Sedlar je optužen da "izvrće povijesne činjenice o događajima na Balkanu tijekom Drugoga svjetskog rata te koristi židovsku tragediju kako bi promovirao određenu političku agendu", kako su iz WJC-ja izjavili za Novosti.

Jakov Sedlar se, čini se, nije jako uzbudio zbog najnovijih napada. "Naravno da se uvijek može dogoditi neka pogreška koju, ako se dokaže, treba ispraviti, ali definitivno je besmisleno u ovu priču uvlačiti NDH u kojoj je židovska zajednica destruirana. Tema filma je Kosovo, koje je od 1918. do nedavnog oslobođenja bilo dio Srbije u svakom smislu, i Albanija. Hrvati i bilo koja hrvatska država s ovom temom nemaju nikakve veze", odgovorio je Sedlar.

Treba reći kako Jakov Sedlar nije otkrio temu o tome da su Albanci spašavali Židove. Prije nekoliko godina o tome je opširno pisala Anna Maria Gruenfelder u odličnoj knjizi "Sustigla ih Šoa".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 15:48