PISMO MIKULIĆU

'NJEGOVOM RADU MJESTO JE U KANTI ZA SMEĆE!' Poznati lovac na naciste moli predsjednika Gradske skupštine da ne dodijeli nagradu Sedlaru

Centar Simon Wiesenthal pridružio se u utorak predstavnicima židovske i srpske manjine i antifašista zatraživši da se redatelju Jakovu Sedlaru ne dodijeli Nagrada Grada Zagreba optužujući ga da u filmu revidira povijest i umanjuje zločine ustaša što on odbacuje i kaže da je samo poticao raspravu o podatcima koji su za vladavine komunista bili skrivani sa svrhom da se pojedinci ili hrvatski narod optuže za genetski genocid.

U pismu koje je predsjedniku Gradske skupštine Andriju Mikuliću uputio lovac na naciste Efraim Zuroff, koji je zadužen i za istočnu Europu, Centar Simon Wiesenthal izražava "nedvosmisleno protivljenje" tome da se nagradu dodijeli Sedlaru čiji zadnji film, kako kaže, "želi iskriviti povijest Drugog svjetskog rata i holokausta".

"Zadnji film g. Sedlara 'Jasenovac-istina' ... sramotno želi promijeniti povijest Nezavisne Države Hrvatske i zanijekati razmjere užasnih zločina počinjenih u koncentracijskom logoru Jasenovcu. Njegov pokušaj umanjivanja broja nedužnih Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista koje su ubili ustaše u Jasenovcu uvreda je žrtvama i razlog za oštru kritiku, a ne bilo kakvu nagradu, Grada Zagreba", navodi se u pismu.

U pismu se također tvrdi da činjenicu što su Sedlarovi filmovi pohranjeni u Vizualnom centru Yad Vashema nikako ne treba tumačiti kao dokaz njihove vrijednosti ili prihvaćanja njihova sadržaja.

"Otvoreno Vas pozivamo da odbacite bilo kakav prijedlog da se nagradi Sedlara, čijem je radu mjesto u kanti za smeće hrvatske povijesti i nije vrijedno odobravanja ili priznanja", poručuje Zuroff.

Židovska i srpska manjina i antifašisti protiv dodjele Nagrade Grada Zagreba Jakovu Sedlaru

Predstavnici židovske i srpske nacionalne manjine i Antifašistička liga Hrvatske uputili su ranije u utorak pisma gradonačelniku Milanu Bandiću i predsjedniku i zastupnicima Gradske skupštine sa zahtjevom da odbiju dodijeliti Nagradu Grada Zagreba redatelju Jakovu Sedlaru zbog njegova "glasnog, upornog i dubokog historijskog revizionizma".

Sedlarova revizionistička stajališta, ističe se u pismu, naročito su prisutna u njegovu prošlogodišnjem filmu "Jasenovac – istina", koji je, kako tvrde, izazvao zgražanje ovdašnje i međunarodne javnosti. U tom je filmu koncentracijski logor smrti prikazan kao radni logor te su "umanjene i obezvrijeđene žrtve Jasenovca, negiran holokaust i genocid počinjen od ustaškog režima".

Sedlar odbacio optužbe

Jakov Sedlar odbacio je u utorak sve optužbe za revizionizam i poticanje mržnje.

"Nikada, niti u jednome svome filmu ili javnom istupu, nisam poticao na mržnju, nikada nisam pokušao zatajiti bilo koji i bilo čiji zločin, nikada niti u jednoj primisli nisam rekao bilo što pozitivno o fašizmu. Fašizam (kao i komunizam) zla su koja samo bolestan čovjek može podržavati i promovirati", rekao je Sedlar novinarima u Zagrebu.

Sedlar kaže kako u nizu slučajeva bio inicijator dijaloga i rasprava "kada se radilo o novootkrivenim podatcima koji su tijekom vladavine komunista bili skrivani sa svrhom da se pojedinci ili cijeli hrvatski narod optuže za genetski genocid".

Glede Jasenovca navodi kako ono što "velikosrpskoj komunističkoj bratiji, recimo, smeta u mome pokušaju da se dođe što bliže istini oko Jasenovca jest dokazana činjenica da je taj logor nastavio svoje djelovanje i nakon 1945., samo u tom poratnom periodu nisu ubijale ustaše nego Titovi komunisti. Ni u tome filmu nisam branio ili umanjivao bilo čiji zločin, samo sam potaknuo raspravu o svemu što se tamo dešavalo, ali bez ničim dokazanih tvrdnji da su tamo Hrvati pobili milijun Židova i Srba".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. siječanj 2022 06:47