PAVAO MILJAVAC

ŠEF GENERALSKOG ZBORA: MOJA ISTINA O DOGAĐANJIMA 1993. GODINE 'Armija BiH se htjela probiti do mora, mudžahedini su vršili ritualna ubijanja...'

 
Pavao Miljavac
 Tomislav Krišto / HANZA MEDIA

Bivši ministar obrane i predsjednik Generalskog zbora Pavao Miljavac kaže da nije previše iznenađen današnjim presudama. Međutim, duboko su ga potresla događanja sa Slobodanom Praljkom. S novinarima je razgovarao prije vijesti da je Praljak umro, ali i tada je djelovao potreseno.

- Nismo baš bili previše iznenađeni da su presude potvrđene. Ali nas ne iznenadila kvalifikacija. Ne postoji gora kvalifikacija - udruženi zločinački poduhvat, okupacija, čak i veze s Hrvatskom. To su teške kvalifikacije koje će definitivno, voljeli mi ili ne, imati posljedice i za Hrvatsku, ali isto tako i na muslimansko hrvatske odnose u BiH - rekao je Miljavac i dodao:

- General Praljak, kojeg osobno znam, je jedan karaktera čovjek koji očito ima određene principe i on je procijenio da će to biti neka poruka koja će sigurno potresti i haški sud, ali i okarakterizirati ga. Sud je zahvatio razdoblje udruženog zločinačkog poduhvata u nekih četiri pet mjeseci kada je Armija BiH svim silama pokušala izbiti na Neretvu i probiti se do mora. I naravno da je reagirao i HVO, i čini se da smo i mi reagirali, da do toga ne dođe. U tom je trenutku srednja Bosna bila praktički očišćena, mudžahedini su vršili ritualna ubijanja. Ali to se zaboravlja i sve se stavlja na teret HVO-a. Ova presuda sigurno neće doprinijeti pomirenju na ovim prostorima. Hrvatska je politika podcijenila ovu situaciju. Trebala se puno više angažirati, naročito preko onih koji su nam se ipak pokazali kao prijatelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:03