PUCAR SMIRUJE TENZIJE

ŠEF UDRUGE AGROKOROVIH DOBAVLJAČA ZA JUTARNJI 'Rad povjerenika Ante Ramljaka i savjetnika ocijenit ćemo na kraju cijelog procesa'

Predsjednici uprava Kraša i Podravke Marica Vidaković i Marin Pucar
 Dragan Matić / CROPIX

Vodstvo Udruge dobavljača Agrokora održalo je u srijedu sastanak na kojem je odlučeno da će njezini članovi podržati dobavljače koji ulože prigovor izvanrednoj upravi Agrokora i Trgovačkom sudu na rješenje o skupinama vjerovnika za Stalno vijeće vjerovnika, neslužbeno se moglo doznati.

Dobavljači su nezadovoljni činjenicom da u okviru pet skupina vjerovnika nemaju “svoju” grupu, nego su u Grupi E koju čine i faktoring društva te državne i javne tvrtke.

Pritom neki dobavljači smatraju da postoji nekoliko problematičnih kriterija u određivanju grupa vjerovnika, kao što je, na primjer, kriterij o pet jamstava ili sudužništava koje su vjerovnici morali imati da bi ušli u pojedinu verovničku grupu.

Neočekivani kriteriji

Naime, dobavljači postavljaju pitanje odakle taj kriterij o pet jamstava i žele podrobnije očitovanje izvanredne uprave o tom pitanju, kao i očitovanje o metodi formiranja grupa Vijeća vjerovnika. Na sastanku se također raspravljalo i o cijeni usluga savjetnika u restrukturiranju nakon medijskih objava o tome da je tvrtka Texo Management (bivša kompanija Ante Ramljaka) u Agrokoru angažirana kao podizvođač savjetnika za restrukturiranje tvrtke AlixPartners uz cijenu od oko 250 tisuća kuna mjesečno.

Iako nije htio detaljnije komentirati druge teme sastanka, Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora, ipak nam je u povodu toga rekao da je “u ovome trenutku ključno zadržati fokus na postizanju uspješne provedbe procesa nagodbe, koji će donijeti stabilnost kako koncerna Agrokor tako i za nas posebno važnog maloprodajnog lanca, ali će isto tako osigurati i opstojnost svih dobavljača”.

- U svim ovakvim i sličnim situacijama uobičajena je praksa angažiranja vanjskih suradnika koji imaju određena korisna iskustva i potrebna znanja, a što se tiče samih iznosa angažmana pojedinih vanjskih kuća, uzimajući u obzir informacije kojima trenutno raspolažemo, ocjenu uspješnosti i korisnosti moći ćemo donijeti nakon završetka samog procesa - ustvrdio je Pucar.

Očigledno je da dobavljači u ovom trenutku ne žele “talasati”, kao i da im je prioritet “redovno” odvijanje procesa restrukturiranja, ali jasno je i da su željeli poručiti da će konačnu ocjenu rada i cijene savjetnika dati na kraju procesa. Uz to, neki od dobavljača su nam rekli da nisu imali uvid u cijenu rada pojedinačnih savjetnika, nego samo u ukupnu cijenu svih savjetnika, ovisno o tome radi li se o financijskim ili pravnim konzultantima. Iz Agrokora nam je, pak, rečeno da su dobavljači mogli zatražiti i dobiti dodatne i detaljnije podatke o troškovima savjetnika i izvanredne uprave Agrokora.

Prednost domaćima

Marica Vidaković, prokuristica Kraša i predstavnica dobavljača u privremenom vijeću vjerovnika, rekla nam je da su ukupni troškovi savjetnika bili poznati te da ih je Vijeće vjerovnika prihvatilo. Dodala je da je imala mnogo bolju komunikaciju i međusobno razumijevanje s domaćim, nego stranim konzultantima.

U tom smo kontekstu neslužbeno doznali i da je na sastanku Udruge dobavljača bilo govora i o imenovanju pravnih i financijskih savjetnika, a u okviru kojeg dobavljači predlažu Željka Perića kao financijskog savjetnika i odvjetnika Željka Buterina kao pravnog savjetnika, dok financijski vjerovnici, ovaj put navodno predvođeni ruskom bankom VTB, predlažu tvrtku PJT, koja je dosad bila savjetnik Knighthead Capital Managementsa.

Predmet rasprave, kako smo doznali, nisu bili samo financijski uvjeti koje su predložili potencijalni savjetnici nego i pravni sadržaj ugovora o savjetovanju koji su predložili financijski vjerovnici. Navodno je Ante Ramljak, izvanredni povjerenik Agrokora, kao uvjet da Agrokor plaća savjetnike vjerovnicima (u okviru Vijeća vjerovnika) naveo postizanje konsenzusa o svim predloženim savjetnicima, kao i o sadržaju konzultantskog ugovora.

Najbolje rješenje

To znači da ne može doći do preglasavanja, nego da se mora postići zajednički stav Vijeća vjerovnika o savjetnicima koji bi vjerovnike “vodio” kroz Scile i Haribde prijedloga nagodbe vjerovnika koji je predložila izvanredna uprava Agrokora, a koji mora biti potpisan do 10. travnja ili najkasnije do 10. srpnja ove godine.

Međutim, kako smo doznali, zbog svih tih “peripetija” kod dobavljača počinje prevladavati stav da se odustane od modela da Agrokor plaća savjetnike koje izabere Vijeće vjerovnika te da svaka grupa vjerovnika izabere svoje savjetnike i da ih plaćaju vjerovnici, a ne Agrokor.

- Mislim da bi to bilo na koncu najpoštenije i najbolje rješenje i vjerujem da ćemo s tim prijedlogom ići kod izvanredne uprave i u Vijeću vjerovnika - rekao nam je jedan dobavljač.

Konačno, vodstvo Udruge dobavljača, rečeno nam je, donijelo je odluku nakon što je pravno zaokružen proces formiranja Udruge o pozivanju svih ostalih dobavljača Agrokora da joj se priključe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:48