SANJA ŠPREM

ŠEFICA SINDIKATA KOJA JE DVAPUT NA PLOČI NAPISALA 'PROSJEĆNA' PLAĆA Bila sam umorna, zaboravila sam naočale, a pet i pol godina nisam pisala po ploči

 
 HRT Screenshot/Facebook

Iako je prvi dan škole bio odlična prigoda da se u javnosti čuje glas učitelja koji su nedavnim štrajkom upozorili na njihov loš položaj u društvu, jedan mali gaf mogao nam je pokazati i dublje razloge zašto je tome tako.

Naime, nakon što je predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem u ponedjeljak navečer gostujući u emisiji HRT-a “Ima li što novo?” na ploči kredom dva puta napisala “prosjećna” umjesto “prosječna” plaća, fotografija s tom pločom ubrzo se pojavila na Facebook stranicama sindikata Preporod, Školske zbornice i Nastavnici organizirano, uz puno negativnih komentara.

U utorak su brojni portali preuzeli njihove objave, nakon čega je pokrenuta prava lavina posprdnih komentara čitatelja.

“Čisti dokaz da je reforma nužna, ali samo ako više neće proizvoditi ovakve ‘kadrove’”, jedan je od manje uvredljivih napisa ispod tekstova u kojima nije bilo ni jedne izjave same predsjednice Sindikata. Zato smo ovu diplomiranu učiteljicu razredne nastave koja u VI. osnovnoj školi Varaždin radi 14 godina nazvali u pokušaju da doznamo kako joj se dogodio gaf i kakve su reakcije na medijske napise stigle do nje.

- Vidjeli ste i sami kakve su reakcije nedobronamjernih ljudi koji su jedva dočekali omalovažiti me, a osobito se to odnosi na sindikat Preporod koji je to prvi objavio na svojoj Facebook stranici. Dogodio se gaf i bilo koji razlog koji bih spomenula zazvučao bi kao opravdanje, a nemam se namjeru ispričavati nikome. Paralelno smo na ploči pisale ministrica Divjak i ja, bila sam umorna i fokusirana na to kako da ne pogriješim u pisanju brojki, a nisam ponijela ni naočale. Za mene je tada najvažnije bilo upozoriti na poantu onoga što brojke o plaći učitelja govore o njihovu statusu, kolika je njihova potplaćenost i potlačenost - rekla nam je Šprem.

Dodaje kako je “zanimljivo da nitko ne spominje kako je pogrešno napisana riječ ‘prosjećno’ tijekom emisije na televiziji ubrzo poslije u emisiji i ispravljena”.

- Očito da se kod nas riječ poslije ne računa, ali nema veze. Ne uzrujavam se i danas sam posebno sretna kad vidim sandučić pun potpore mojih prijatelja i suradnika koje cijenim. Ako će se zbog moje greške više pisati o problemima učitelja, radit ću greške svaki dan - rekla nam je.

Da napišemo greška ili griješka?

- Ha-ha, kako god želite. Evo sad mi kaže moja pravnica da riječ greška i moje ime ne idu zajedno u istu rečenicu, ha-ha. Ono što je žalosno je da me pokušavaju omalovažiti iz sindikata koji bi s nama trebao surađivati, ali to je njihov način na koji se oni bave obrazovanjem.

Ali izgleda da su vas natprosječno dobro uhvatili u krivoj palatalizaciji?

- Kao učiteljica stalno predajem kako ‘k’ prelazi u č’. Ali već pet i pol godina nisam pisala na ploči pa je to možda jedan od razloga za grešku ili griješku, ha-ha. Kako to da ne pišem na ploči? Pa nisam u sustavu, a kao predsjednica sindikata radim na pametnom laptopu. A ovi iz Preporoda nek’ se i dalje naslađuju jer to što oni rade na Facebook stranici sustavni je prikaz rada jednog sindikata. Znate li vi da oni meni na svom profilu crtaju haljinicu i šnicle, valjda aludirajući na moju navodnu pretilost? To samo više govori o njima nego o meni...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 04:11