SLUČAJ HERNADI

Šefu MOL-a odbijena ustavna tužba, ne smije iz Mađarske do 2031. Ostaje mu samo jedna mogućnost

Ustavni sud odbio je danas i tužbu predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija

Zsolt Hernadi

 Attila Kisbenedek/Afp

Devet mjeseci nakon što je odbijena ustavna tužba bivšega premijera Ive Sanadera u slučaju INA-MOL, Ustavni sud odbio je danas i tužbu predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Tamasa Hernadija koji je sa Sanaderom bio osuđen u istome slučaju.

Sanadera je vijeće kojim je predsjedavala sutkinja Maja Štampar Stipić u ponovljenome suđenju osudilo na 6 godina zatvora zbog primanja mita kako bi mađarskom MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini, dok je Hernadi zbog davanja mita, istom presudom, bio osuđen na dvije godine zatvora.

Hernadiju se sudilo u odsutnosti budući da je nedostupan hrvatskom pravosuđu te je za njime raspisana međunarodna tjeralica i europski uhidbeni nalog. Kao što je p oznato, Mađarska međutim ne postupa po nalogu smatrajući Hernadijevu slobodu pitanjem mađarske nacionalne sigurnosti.

No Hernadi ne smije napustiti mađarski teritorij budući da mu prijeti uhićenje, a u ovakvom razvoju događaja, tako će ostati do listopada 2031. kada za Hernadija nastupa zastara izvršenja zatvorske kazne. Naime, Hernadiju još uvijek ostaje mogućnost tužbe Europskom sudu za ljudska prava, a izvjesno je da će on tu mogućnost iskoristiti.

Ustavni sud je kako neslužbeno doznajemo Hernadijevu tužbu dijelom odbio, a dijelom odbacio, a odluka Ustavnoga suda očekivala se u dijelu hrvatske javnosti sa strepnjom, budući da je Ustavni sud već jednom ranije ukinuo pravomoćnu presudu u slučaju INA-MOL, međutim tada je za taj slučaj bio osuđen samo Sanader dok je istraga protiv Hernadija bila u mirovanju jer mu je Hrvatska bezuspješno slala pozive za suđenje.

Također, Hernadi je osuđen pred samo nastupanje zastare, tako da, u slučaju da mu je Ustavni sud usvojio tužbu, te ukinuo osuđujuću presudu, do ponovljenoga suđenja zbog zastare ne bi niti došlo, već bi kazneni progon protiv Hernadija bio obustavljen.

Po svemu sudeći, čini se da je Ustavni sud Hernadijevu tužbu tretirao odvojeno od Sanaderove budući da je Hernadi tužbu podnio iz posve drugih razloga - pitanja suđenja u odsutnosti, prijevoda spisa na mađarski jezik i slično.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 17:11