UDAR NA POTPREDSJEDNIKA VLADE

SEKS, POLITIKA I FOTOMONTAŽE: SOA ŠALJE DORH-u NALAZ O TOLUŠIĆU Kako su agenti tri dana proučavali snimke i došli do zaključka: 'To nije ministar!'

 

- Dvije godine uvodim red u svoj sektor i čistim kriminal, dirnuo sam u niz osinjih gnijezda i drago mi je zbog toga i bit ću još žešći u budućnosti. Svi oni koji misle da će to moći riješiti prijetnjama, podmetanjima i medijskim pritiscima, to mogu zaboraviti. Očekujem da će policija i DORH vrlo brzo odraditi svoj posao, a bandi koja se malo zaigrala poručujem da su se namjerili na krivog i da počnu pakirati kofere - komentirao je jučer ministar poljoprivrede i šumarstva te potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, koji ipak nije želio imenovati na koga konkretno sumnja.

Reagirao je nakon što je tjednik Nacional objavio tekst o navodnom pokušaju udara paraobavještajnog podzemlja na njega, i to s montiranim fotografijama s navodnom prostitutkom i kokainom. Sporne fotografije navodno su snimljene u Srbiji u objektu koji nosi naziv Central Business Apartmani u Zemunu, što je vidljivo po fotografijama dostupnim na internetu na kojima se apartmani reklamiraju. Pokušali smo jučer doći do nekoga zaduženog za te apartmane, ali do zaključenja ovog broja nitko nije odgovorio na naše poruke.

Sporne fotografije navodno su snimljene u Srbiji u objektu koji nosi naziv Central Business Apartmani u Zemunu, što je vidljivo po fotografijama s Booking.coma na kojima se apartmani reklamiraju

Trag za počiniteljom

Ministar Tolušić novinarima je potvrdio da je sve prijavio policiji, a u slučaj se proteklih dana uključila i Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) koja je od petka radila na analizi spornih fotografija. Njih su također proslijedili Državnom odvjetništvu i policiji te sada kreće koordinirana istraga za počiniteljem koji je na ovaj način pokušao destabilizirati vlast. Agenti SOA-e su, neslužbeno doznajemo, analizom odnosno korištenjem posebnih softvera, doznajemo, utvrdili da je riječ o fotomontaži. U posjed spornih fotografija došao je, naime, tjednik Nacional, koji ih je u jučerašnjem broju i objavio uz obrazloženje da se radi o “vrhunskoj montaži za kompromitaciju ministra Tolušića”.

SOA je nakon tehničke analize fotografija, provjerila također, neslužbeno doznajemo, postoji li evidencija o Tolušićevim nedavnim putovanjima u Srbiju, te je utvrđeno da ne postoji, a i sam ministar u razgovoru s agentima SOA-e kazao da je u Srbiji, navodno, posljednji put bio 2005. No, nameće se logično pitanje je li Tolušić u Srbiju mogao ući iz neke druge zemlje, međutim, i ostali dokazi išli su u korist ministru, pa je to agentima SOA-e očito postalo manje važno. Jer isto tako u razgovoru s agentima SOA-e Tolušić je, doznajemo, pokazao spremnost da se testira i na droge.

Analizom spornih fotografija dalje je utvrđeno, neslužbeno doznajemo, da osoba na fotografiji na ruci ima sat s bijelom narukvicom, a nakon pregleda brojnih Tolušićevih fotografija, agenti SOA-e zaista nisu mogli nigdje pronaći ministra sa satom s bijelom narukvicom, a i sam Tolušić je demantirao da posjeduje takvu narukvicu. Nadalje, sam im je Tolušić ukazao na izgled ruke koja se vidi na spornoj slici, a za koju je tvrdi da ne odgovara izgledu njegove ruke. Primijetili su, nadalje, agenti SOA-e da muškarac na fotografiji nosi drukčiji model cipela od onih koje Tolušić inače nosi.

 

Nacionalna sigurnost

Uglavnom, agenti SOA-e zaključili su da se radi o montaži te pokušaju udara paraobavještajnog podzemlja, ali taj slučaj, neslužbeno doznajemo, zasad ni na koji način u spomenutim izvidima nije povezan s aferom SMS.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je kazao da unatoč pokušaju “destabilizacije pojedinca i institucije koju predstavlja” nacionalna sigurnost nije ugrožena. Božinović je dodao da policija radi u uskoj koordinaciji sa SOA-om i DORH-om te da će ta koordinacija u budućnosti biti sve intenzivnija zbog suočavanja s raznim vrstama “podmetanja”.

Kazao je da će istraga pokazati tko stoji iza Tolušićeve fotomontaže, a na pitanje radi li se, možda, o unutarstranačkom obračunu, kazao je da ne zna o čemu je riječ jer su dobili tek preliminarnu informaciju.

Iako dosad nije poznato tko bi mogao stajati iza spornih fotografija, u tjedniku Nacional spominje se sporna mail adresa s koje su novinari tjednika dobili pojedine informacije o tim fotografijama, također navode da su s iste mail adrese dobili poruku u kojoj se kritički piše o Ivanu Đakiću, sinu saborskog zastupnika Josipa Đakića te ga se dovodi u vezu s ministrom Tolušićem.

Redakcija Jutarnjeg lista je također s mail adrese [email protected] u vrijeme napisa o Đakiću junioru, točnije 10. siječnja, dobila poruku u kojoj se među ostalim navodi sljedeće: “Nadam se da niste i Vi pod ‘zakupom’ od strane aktualnog političkog vodstva u RH, odnosno da nećete podlegnuti pritisku ili bilo kakvom obliku cenzure, s kojim se susrećemo kada smo željeli javnost izvijestiti o navedenim činjenicama, odnosno Jopa-Kiro-Tole ekipi iz Virovitice.

Zakup zemlje

Također, za navedeni slučaj je zanimljivo i to što je Ministarstvo poljoprivrede promptno jednostrano raskidalo ugovor s g. (Claude) Jambrušićem za zakup državne zemlje, dok evo vidimo da u slučaju Agrokorovih dugovanja nije smatralo da je potrebno isto učiniti, već se pozivaju načelnici općina na tajne sastanke”, navodi se u mailu. Poduzetnik Claude Jambrušić jučer nije bio dostupan, a njegov broj mobitela bio je isključen. Međutim, iako se Jambrušić ranije bavio marketingom, posljednjih godina prebacio se u pokretanje stočarske proizvodnje, zbog čega je i došao u sukob s Tolušićem koji se, pak, u medijima već nekoliko puta obrušio na korisnike poticaja za krške pašnjake i ustvrdio kako se u tom segmentu poljoprivrede događa najveći kriminal.

Upozorio je, jednom prilikom, i na pojedince koji su 2015. dobili po nekoliko tisuća hektara pašnjaka i imaju stotinjak goveda za što godišnje dobivaju i više od 20 milijuna kuna poticaja. Izvor iz njegova ministarstva prozvao je tada poduzetnika Jambrušića da je preuzeo tvrtke koje imaju u zakupu 9000 hektara državnih pašnjaka te su za 2015. dobile više od 21 milijun kuna, a danas ukupno ima­ju 1150 grla stoke. U Ministarstvu se pitaju daju li novac tvrtkama koje su jeftino zakupile državne pašnjake, a nemaju dovoljno stoke.

Tada je Jambrušić u tjedniku Globus, ogorčen takvim optužbama, ispričao kako je u “pokretanje stočarske proizvodnje u posljednje dvije godine uložio vlastitih oko 19 milijuna kuna te da Ministarstvo poljoprivrede svojim potezima – suprotnima propisima Europske komisije koja i osigurava novac za poticaje - ugrožava oko 5000 poljoprivrednika koji bi samo htjeli pošteno raditi”.

Vlada je objavljene fotografije Tomislava Tolušića osudila kao perfidne i protuzakonite krivotvorine, ustvrdivši da za cilj imaju kompromitirati najviše dužnosnike. “Od policije, DORH-a i nadležnih službi očekujemo da se ovaj slučaj istraži te da se pronađu počinitelji još jednog podmuklog pokušaja destabilizacije vlasti i pravnog poretka kroz plasiranje lažnih informacija o najvišim državnim dužnosnicima,” navodi se u priopćenju Vlade.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo