'IZGUBIO JE KOMPAS'

ŠEKS POZVAO NA MILANOVIĆEV OPOZIV 'Izjava kojom poručuje da ne priznaje Dan državnosti presedan je u cjelokupnoj povijesti RH, to je povreda Ustava'

 Tomislav Krišto / CROPIX

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i HDZ-ov politički veteran Vladimir Šeks u programu Hrvatskog radija povodom Dana državnosti, koji se od ove godine ponovno obilježava 30. svibnja, pozvao je na pokretanje opoziva predsjednika Republike Zorana Milanovića zbog, kako kaže, nepoštivanja Ustava.

- Izjava kojom ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima u Hrvatskoj i svijetu da ne priznaje Dan državnosti, koji je Hrvatski sabor donio, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. Presedan je da poziva građane da ne poštuju zakone koje je donio Hrvatski sabor. To predstavlja povredu Ustava i treba ozbiljno razmotriti primjenu odredbi članka 105. Ustava prema kojem je predsjednik odgovoran za povredu Ustava. Mislim da su se stekle pretpostavke pokretanja opoziva. Njegove posljednje izjave pokazuju da s prijezirom gleda na ustavni poredak Republike Hrvatske. Potpuno je izgubio kompas, rekao je Šeks u radijskom programu.

Kao što je poznato, predsjednik Milanović je najavio da će na Dan državnosti sudjelovati samo na polaganju vijenaca, dok na ostale događaje na kojima je najavljen državni vrh neće doći.

- Neka mi nitko ne zamjeri, ali 30. svibnja ne mogu zvati Danom državnosti jer on to i nije. Dan 25. lipnja 1991. je datum o odlasku iz Jugoslavije. To je datum o referendumu o Hrvatskoj neovisnosti za koji se kaže da se s njim Hrvati nisu nikad srodili, pa će im netko to utjerati. Taj je datum prihvatljiv gotovo svim ljudima Hrvatske, onima koji su glasovali za hrvatsku neovisnost - to su 1991. bili svi građani hrvatske nacionalnosti. Prihvatljiv je i za dio pripadnika nacionalnih manjina jer nas ne dijeli. S novim datumom , kad je konstituirano predstavničko tijelo u SR Hrvatskoj, mnogi građani imaju dilemu. Tri vijeća udruženog rada općina, društveno i političko vijeće u kojem je jedna stranka ostvarila većinu, a za nju je glasala manjina. To nije zajednički datum, to su emotivne stvari, rekao je Milanović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:12