NIJE VIŠE SAVJETNIK

ŠEKS SUMNJA DA IZA NJEGOVE SMJENE STOJI KARAMARKO? 'Šef HDZ-a uvjeren je kako Šeks želi da stranku preuzme Andrej Plenković...'

Karamarko, navodno, Šeksu zamjera i preveliki utjecaj na predsjednicu pri odabiru mandatara
Zagreb, 231013.Sabor.Nastavak zasjedanja Hrvatskog sabora. Zastupnici ce razmotriti konacni tekst zakona o strateskim investicijskim projektima, kojim Vlada namjerava stvoriti preduvjete za pokretanje investicijskog ciklusa.Na fotografiji: Tomislav Karamarko i Vladimir Seks.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

- U pozadini smjene Vladimira Šeksa s mjesta posebnog savjetnika predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za ustavna pitanja su unutarstranački izbori, odnosno izbori za predsjednika HDZ-a. Pomilovanje dilera Vanje Goldbergera, koji je bio prijatelj Šeksova pokojnog sina, predsjednici je samo bio povod da ga se riješi. Tim prije što u tom pomilovanju nema ništa sporno, s obzirom na to da je Goldberger odslužio dvije trećine kazne, da ima ozbiljnih zdravstvenih problema i otac je male djece.” Tvrdi nam to osoba bliska Šeksu koja je uvjerena da se predsjednica Grabar Kitarović zahvalila Šeksu na suradnji pod utjecajem i pritiskom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka.

Politička mirovina

- Povod je to što je Karamarko uvjeren kako Šeks priprema stožer da ga se detronizira na unutarstranačkim izborima i umjesto njega za predsjednika HDZ-a instalira Andreja Plenkovića - tvrdi osoba bliska Šeksu, napominjući da je više razloga zbog kojih je predsjednik stranke uložio maksimalan trud ne bi li uvjerio predsjednicu da se riješi savjetnika za ustavna pitanja smatrajući da će bez formalne funkcije Šeks otići ravno u političku mirovinu, čime će mu se bitno smanjiti utjecaj.

Karamarko zamjera Šeksu više stvari, navodi naš sugovornik, i kao jednu od krupnijih spominje njegov utjecaj na predsjednicu Republike nakon parlamentarnih izbora, kada je trebala odrediti mandatara i vodila konzultacije.

- Karamarko je bio uvjeren da predsjednica njemu treba povjeriti ulogu mandatara jer je relativni pobjednik izbora. A Šeks je učinio sve da je u tome spriječi, upozoravajući je na ustavnu odredbu koja izričito govori da mandatar može biti samo ona osoba koja dokaže da ima podršku većine svih zastupnika u Saboru, dakle njih 76 - kaže naš izvor te dodaje kako je Šeks tada upozorio predsjednicu da, ako postupi drugačije, sebe dovodi u situaciju da se protiv nje može pokrenuti impeachment.

Pregovori koje je potom HDZ, jednako kao i SDP, vodio s Mostom oslabjeli su HDZ-ovu, odnosno Karamarkovu poziciju pa je na kraju morao pristati na politički savez s Mostom iz kojeg se izrodio nestranački premijer (Karamarko je tek drugi čovjek u Vladi), u kojem se nijedno kadrovsko rješenje ne može postaviti, a da ga i oni ne podrže, a kako se pokazuje, bez Mosta se ne može provesti nijedna odluka.

Javno priznanje

- Uspjeh i trajanje ove vlade su upitni, to će se izravno odraziti na raspoloženje u stranci, a time bi se moglo i na Karamarkov uspjeh na izborima za čelnika stranke - govori sugovornik blizak Šeksu, dajući argumente zbog kojih smatra da je upravo predsjednik HDZ-a u pozadini njegove smjene.

- Ovoga časa Vladimir Šeks ne uživa presudan utjecaj na članstvo u HDZ-u. Stoga izbore u HDZ-u ne bih povezivao s njegovom smjenom - kaže Darko Milinović, predsjednik HDZ-a Ličko-senjske županije, koji smatra da je pravi razlog Šeksove smjene upravo onaj koji je javno i naveden.

- Uostalom, Šeks je i sam priznao da je neke članove Komisije za pomilovanje molio da predlože pomilovanje Goldbergera - ukazuje Milinović, koji misli da bi Karamarku bilo bolje da je Šeks ostao savjetnik predsjednice Grabar Kitarović i da se s te pozicije miješa u unutarstranačke izbore jer će sada, kada je slobodan, imati daleko više vremena.

Jedan član, jedan glas

Kao još jedan argument da Šeks nije poslan u mirovinu radi izbora u HDZ-u predsjednik Ličko-senjke organizacije vidi i u izmjeni Statuta HDZ-a na zadnjem Izvještajnom saboru stranke po kojem se predsjednika bira po principu jedan član jedan glas. Sada, pojašnjava, nije više dovoljno imati utjecaj na vodstvo pojedinih organizacija u HDZ-u, nego utjecaj i ugled mora biti puno dublji i doći do svakog člana pojedinačno, što Šeks teško može. Tvrdnje kako Karamarko stoji iza smjene predsjedničina savjetnika demantiraju i u Uredu predsjednice Grabar Kitarović.

U kakvim su odnosima?

- Kada bi Karamarko imao takav utjecaj na predsjednicu, onda Šeks ne bi ni došao za njezina savjetnika, s obzirom na to da je poznato kako oni otprije nisu baš u najboljim odnosima - navode na Pantovčaku i tvrde da Šeks više nema nikakav politički utjecaj, a da se plasiranjem priča kako ga je Karamarko eliminirao pokušava stvoriti dojam da je i dalje neki politički faktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 10:11