POČELA BORBA ZA FUNKCIJE

Seljaci žele fotelje koje su ispraznili HSLS-ovci

Napuštanjem HDZ-ove Vlade HSLS je prvi put u 20 godina ostao bez zastupnika u Saboru
 Bruno Konjević/CROPIX

ZAGREB - Iako su liberali napustili HDZ, državna uprava i javna poduzeća nisu ostala bez njihova kadra jer su si izlaskom iz stranke neki sada već bivši liberali osigurali zaštitu od smjenjivanja. Zbog toga nije presretan drugi HDZ-ov koalicijski partner HSS, koji je ozbiljno računao da će se s izlaskom liberala osloboditi dodatna mjesta za njihov kadar.

Već dosta zastupljeni

Jedan visokopozicionirani član njihove stranke prije dva dana je priznao kako HDZ nije trebao naklonost bivših liberala kupovati njihovim ostavljanjem na tim funkcijama.

- Bolje da su ih sve smijenili i njihova mjesta dali za naše ljude - rekao je naš izvor.

Budući da je dio HSLS-ovaca ipak radije izabrao ostanak u stranci nego funkciju, neka su mjesta ostala slobodna za novi HDZ-ov, ali i HSS-ov kadar.

Ostavkom Dorice Nikolić otvorilo se mjesto državnog tajnika za socijalnu skrb, a Roberta Markta ista pozicija u Ministarstvu gospodarstva. Isto tako, HSS-ovci se mogu nadati da bi mogli dobiti mjesto u Upravi Croatia osiguranja. Naime, nakon smjene Hrvoja Vojkovića HSLS-ovci su trebali dobiti trećeg člana Uprave, Borisa Uzelca. Vlada ga je već predložila NO-u koji ga je i potvrdio. No, Hanfa mu još nije dala odobrenje jer je Uzelac prije toga, zbog odluke stranke o izlasku iz Vlade, zatražio od predsjednika NO-a Ivan Šukera da povuče njegovo imenovanje u Upravu.

No, i bez novih fotelja HSS-ovci se ne mogu požaliti jer im je HDZ dao mnoge utjecajne pozicije u državnoj upravi i javnim poduzećima. Osim onih najisturenijih - mjesta potpredsjednika i ministra regionalnog razvoja te ministra turizma - HSS ima i čelnike tri javna poduzeća: Janafa, Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma.

Ali Friščićeva stranka ima i dvadesetak dužnosnika na nižim razinama. Primjerice, u Ministarstvu regionalnog razvoja imaju dva državna tajnika, kao i u ministarstvima turizma i poljoprivrede.

Agencije i zavodi

U tim ministarstvima kao i u Ministarstvu gospodarstva imaju i četiri ravnatelja uprava, a HSS-ov kadar vodi i nekoliko agencija i zavoda, primjerice Razvojnu agenciju PORE i Hrvatski zavod za poljopriv-rednu i savjetodavnu službu.

Prije par mjeseci smijenjena je cijela Uprava HEP-a, pa i i HSS-ov član, no on je ubzo zamijenjen novim HSS-ovcem. I u NO-u HEP-a sjedi jedan HSS-ovac. U Upravnom vijeću Hrvatskih voda dva člana dolaze iz HSS-a, a jedan od njih je i šef stranke Friščić. Osim čelnog čovjeka u Hrvatskim šumama imaju i člana Uprave, a jedan od savjetnika, Željko Ledinski, također je iz HSS-a.

Eventualnim novim funkcijama HSS će samo dodatno ojačati poziciju strateškog partnera HDZ-a.

Ogranci HSLS-a ne prelaze masovno u HDZ

Nakon HSLS-ova izlaska iz vladajuće kolacije, pojavile su se priče da cijeli ogranci liberala prelaze u HDZ. No, to nam u petak nitko nije potvrdio. U HSLS-u priznaju da ima isključivo pojedinačnih napuštanja stranke. I u HDZ-u govore o “razočaranim liberalima”, ali ne i o prelasku HSLS-ovih organizacija.

- Nigdje nema prelazaka cijelih ogranaka. Ima pojedinačnih odlazaka, ukupno 10-15 ljudi - tvrdi predsjednik HSLS-a Darinko Kosor. Da je vjerojatno riječ o nešto većem broju, potvrđuje virovitički primjer. Nakon što je Josip Đakić, saborski zastupnik i šef županijskog HDZ-a, teatralno pocijepao koalicijski sporazum, predsjedniku virovitičkih liberala, dožupanu Zvonimiru Koiću, desetak HSLS-ovaca najavilo je odlazak iz stranke. Među njima su predstojnik Ureda državne uprave Branko Giba i direktorica podružnice Croatia osiguranja u Virovitici Vanda Gelenčer Kovačević.

- Razumijem ih. Vezani su uz posao, ali nisu najavili odlazak u HDZ, kaže Koić. ( S. B., V. R.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:50