TAJNA OPERACIJA RUŠENJA ŠEFA HSLS-a

Sukob u HSLS-u: Protivnici žele maknuti Kosora

Dio stranačkih ogranaka priprema izvanredni sabor na kojem će pokušati smijeniti Darinka Kosora
 Željko Mužević/CROPIX

ZAGREB - Nisam siguran da bi Darinko Kosor postao predsjednik da u komisiji na Izbornom Saboru stranke u studenom prošle godine nije bio Željko Glavan. On je tada manipulirao glasovima, a to mu nije bio prvi put - kaže Berislav Pucl, šef HSLS-ovog ogranka Lovran.

Pucl, u stranci od 1989. godine , upućen je u mnoge događaje, a kaže kako je Glavan od samih početaka Kosorov čovjek. I sam je nekada podržavao Kosora, ali sada se osjeća odgovornim zbog toga što je pomogao da Kosor pobijedi jer je stranku doveo do uništenja. Zbog toga je odlučio ispričati što se događalo na Izbornom saboru.

Uređaj za brojanje glasova

- Za prebrojavanje glasova obično smo koristili elektronski uređaj. No, on se tada navodno pokvario, pa se prebrojavanje obavilo ručno.

Neposredno prije izbora šalio sam se s Glavanom i kazao mu: “Kosor ne može izgubiti dok si ti u komisiji.” Glavan se samo nasmijao, a kako je vrlo tašt čovjek koji se voli hvaliti, poslije mi je kazao: “Ja sam znao da će biti 30 spornih glasova, pa sam malo naštimao za Kosora”, tvrdi Pucl. Kaže i kako je sumnjivo to što su listići drugi dan odmah uništeni. Željko Glavan, pak, šef riječkog HSLS-a, kaže da je riječ o dezinformacijama i glupostima:

- Sve je bilo transparentno, a glasovi su se u drugom krugu prebrojavali četiri puta. U prvom krugu je brojanje glasova bilo elektronsko i to je obavila tvrtka koju smo platili. Istina je da se u drugom krugu brojalo ručno.

No, kod ručnog brojanja manja je mogućnost pogreške. Tamo je bilo 13 do 15 ljudi i nema šanse da je nešto bilo neispravno - kaže Glavan i dodaje: Nemam svoje ljude, niti sam ičiji čovjek. Digo sam u stranci i uvijek je bilo podmetanja i dezinformacija, pa me ništa ne iznenađuje.

Protiv najmanje 4 županije

Dio HSLS-ovaca, kako doznajemo, ima u planu sazvati izvanredni Sabor HSLS-a na kojem će zatražiti smjenu Darinka Kosora. Prema Statutu, stranke za to im je potreban prijedlog tri županijske organizacije i potpora 30 ogranaka. Za Kosorovu smjenu su trenutačno zadarska, lička, istarska i varaždinska te još neke organizacije koje se za sada nisu željele javno izjasniti.

Tijesna pobjeda u drugom krugu

U utrci za šefa HSLS-a u studenom 2009. bila su tri kandidata. U prvom krugu Darinko Kosor je dobio 479, Dražen Breglec 403, a Davor Žmegač 159 glasova. Glasovalo je 1064 glasača, dok je ispravnih listića bilo 1041. Tek u drugom krugu Kosor je sa 524 glasa nadmašio Bregleca, koji je dobio 464 glasa. U drugom krugu glasovalo je 994 od verificiranih 1081izaslanika, a važećih listića bilo je 988. Inače, 15. Izborni sabor HSLS-a okupio je 1081 izaslanika i bio je jedan najposjećenijih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 14:58