HREJTING - UTRKA ZA PREDSJEDNIKA

SENZACIONALNI REZULTATI HRT-ove ANKETE Miroslav Škoro probio se na treće mjesto iza Grabar-Kitarović i Milanovića, evo tko ga sve želi na Pantovačku

 Srdjan Vrancic, Matija Djanjesic / CROPIX

HRT je u utorak navečer objavio nove rezultate iz redovitog mjesečnog istraživanja HRejting i rang listu potencijalnih predsjedničkih kandidata.

I ovaj je mjesec HDZ-ova potencijalna kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović na samom vrhu, dok joj je najbliži pratitelj bivši predsjednik SDP-a i nekadašnji premijer Zoran Milanović. Iako je pala u odnosu na travanj za gotovo 1 postotni poen, Kolinda Grabar-Kitarović (34,7%) i dalje je gotovo dvostruko jača od Zorana Milanovića (18,5%).

Škoro najveće iznenađenje, Sinčić najviše narastao

Na ljestvici se našlo i jedno iznenađenje - Miroslav Škoro. Popularni pjevač prvi put se našao u anketi i odmah je zasjeo na treće mjesto s prilično respektabilnih 9,4 posto potpore birača. Istisnuo je Daliju Orešković koja je najviše pala u odnosu na prošli mjesec - gotovo tri postotna boda (-2,8%).

Najviše je, pak, narastao (+0,8%), četveroplasirani čelnik Živog zida (6%) Ivan Vilibor Sinčić.

Još tri nova imena koja se 'vrte' u kontekstu predsjedničkih kandidata 'testirana' su u anketi. No, ni konzervativku Ružu Tomašić, ni lijevo-liberalne šefove Glasa Anku Mrak-Taritaš i HSS-a Krešu Beljaka birači zasad ne doživljavaju u toj ulozi. Svi ostali koje je netko nekad negdje spomenuo kao potencijalnog šefa države dijele manje od 4% (3,7%) glasova. Broj neodlučnih birača u prvom krugu nešto je porastao i sad prelazi 9% (9,2%).

Čije glasove uzima Miroslav Škoro?

Miroslav Škoro bi mogao biti kandidat stranaka desno-konzervativnog političkog spektra. Za njega najviše glasuju birači Neovisnih za Hrvatsku, Hrasta, Mosta i tek 7% HDZ-ovih.

Kako bi prošao drugi krug?

Da su prekjučer održani izbori, Kolinda Grabar-Kitarović sad bi se pripremala za svoju drugu inauguraciju.

Za razliku od prvog kruga gdje je pala, u drugom - raste i osvaja 53,9%. To je gotovo 15% (14,7%) više od njezina glavnog rivala. Zoran Milanović (39,2%), kojem potpora između dva izborna kruga pada za više od 1%, čak i kad bi dobio nemoguće - sve neodlučne birače (6,9%), ne bi bio nikakva ugroza Kolindi Grabar-Kitarović.

Ali predsjednička utrka sigurno bi bila neizvjesnija kad ne bi bilo više od 9% (9,2%) SDP-ovih birača koji, prema HRejtingu, u 2. krugu zaokružuju kandidatkinju HDZ-a. Nasuprot tomu, Zoranu Milanoviću ide trostruko manje HDZ-ovih glasova (3,3%).

Uz dosljedne birače HDZ-a, Kolinda Grabar-Kitarović preuzima i birače desno-konzervativno percipiranih stranaka. Onima sa suprotne - lijevoliberalne strane, logičan je izbor u 2. krugu bivši šef SDP-a, javlja HRT.

HRejting obuhvaća 1400 ispitanika

Anketa je provedena od 13. do 18. svibnja. Riječ je o dosad najvećem istraživanju raspoloženja hrvatskog biračkog tijela koje je za HRT provela agencija Promocija plus, prema načelu cijela Hrvatska - jedna izborna jedinica.

HRejting obuhvaća čak 1400 ispitanika, pa je statistička pogreška samo plus-minus 2,62%, a razina pouzdanosti 95%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:49